Prisjakt

Ekspertens toppliste:
Smart utendørs belysning

Å ha smart utendørs belysning er blant det beste du kan gjøre med smart belysning. Et opplyst miljø rundt huset skaper en hyggelig atmosfære, spesielt hvis du inkluderer punktbelysning og fargeelementer her og der.

Å ha smart utendørs belysning er blant det beste du kan gjøre med smart belysning. Utendørsbelysningen er nemlig veldig enkel å planlegge med hjelp av soloppgang og solnedgang. Innendørsbelysning er litt vanskeligere, da programmerte rutiner ikke vet om du er syk eller har ferie, mens utendørsbelysningen kan lyse på samme måte uansett endrede rutiner.

Å ha et opplyst miljø rundt huset skaper en hyggelig atmosfære, spesielt hvis du inkluderer punktbelysning og fargeelementer her og der. Du kan selvfølgelig bruke eksisterende utendørsarmaturer og bare bytte ut lyspæren, men det finnes også et bredt utvalg av ferdige armaturer med lyskilde - både de som er beregnet for fast installasjon og de som fungerer med lavspenning og er enkle å installere selv.

Jeg har valgt ut Philips Hue-produkter bare til denne listen, da deres utendørsserie er enkel å installere selv, og deres hub er både kompetent og praktisk å jobbe med. Den fungerer også sammen med nesten alle andre smarte systemer på markedet.

Daniel Röjdeby, ekspert innen smarte lamper


En teknologiinteressert far som bruker så mye tid som mulig på å spare sekunder. Jeg er veldig opptatt av hjemmeautomatisering og av å få ting til å fungere sømløst sammen. Mye av mitt hjem er knyttet til Apples økosystem, og det er der jeg prøver å implementere alle mine prosjekter for det smarte hjemmet. Jeg har også god kjennskap til spillkonsoller og spiller gjerne litt av og til for å slappe av. Jeg har vært med innen dette området siden Sinclair Spectrum, og interessen for teknologien og funksjonene de ulike konsollene kan gi meg er fortsatt dyptgående.

1. Philips Hue Impress 17459

👍 Stilige armaturer som gir god belysning

Impress vegglampe er en elegant kreasjon som lyser opp fasaden på huset ditt samtidig som den sprer mye lys rundt seg.

Jeg ser på fasadebelysning som hjertet i utendørsbelysningen og den holder området rundt huset og garasjen godt opplyst. Dette er viktig for at du selv skal kunne se hvor du går i hagen, og også for å hindre uønsket opphold i mørket. I tillegg ser det også mye penere ut.

Installasjonen er enkel med lavspenningssystemet, og det kreves bare en stikkontakt og en Philips Hue-bro.

Automatisering av fasadebelysningen er et opplagt valg. Sett den til å slå seg på når solen går ned og dempe litt midt på natten, slik at du ikke trenger å løfte en finger i årevis. Du kan også endre lysets farge, men jeg anbefaler å kombinere det hvite lyset med stemningsbelysning (Lily/Lightstrip) for å skape et virkelig herlig utemiljø!

2. Philips Hue Lily 17414 P7 3-pakke

👍 Skaper en koselig stemning

Hue Lily er det perfekte produktet for punktbelysning. Selv bruker jeg de tre som følger med startpakken for å lyse opp trær og solseil, men det blir nok snart flere.

Lampene drives av en transformator og settes i en vanlig stikkontakt. Deretter forlenges de med 5 meter lange lavspenningskabler som enkelt skrus sammen etter behov. Det elektriske systemet gjør det enkelt å plassere belysningspunktene rundt i hagen, og kablene kan legges på bakken eller skjules under jorden uten behov for elektriker.

Lampene er av god kvalitet og leveres med både jordspyd og festeplater, slik at du kan montere dem hvor som helst. Punktbelysningen skaper dybde i utemiljøet og kan justeres i ulike farger for å skape variasjon.

Dette produktet krever en Hue-bro og passer for de som ønsker å skape en herlig stemning.

3. Philips Hue Impress 17454

👍 Sprer lys godt

I Impress-serien finner vi denne stilige varianten. Den finnes i ulike høyder som kan kombineres fritt.

Med lavspenningsystemet er det enkelt å forlenge seg opp til 35 meter fra spenningsomformeren for å lyse opp et oppholdsområde eller kanskje stien dit. Du kan velge å lyse opp med hvitt lys eller bruke den som stemningslampe med farger.

Hvis du ønsker at stedet bare skal være opplyst når du er der, kan den slås på automatisk av en Hue Outdoor Motion Sensor eller fra innsiden med en Hue Dimmerswitch. Ellers kan den selvfølgelig også planlegges på samme måte som resten av Hues belysning eller slås på via appen.

Den krever en Hue-bro og passer for de som ønsker lys på et sted som ikke nås av fasadebelysningen.

4. Philips Hue White and Color Ambiance Lightstrip Outdoor

👍 Skaper en koselig stemning

På samme måte som Lily, skaper Outdoor Lightstrip en god atmosfære i hagen. Den drives av det samme lavspenningsystemet, noe som gjør det enkelt å plassere den der du ønsker uten behov for en elektriker.

I stedet for å belyse en spesifikk detalj, lyser lightstripen opp en hel del av hagen. Jeg ville selv valgt å markere en nivåforskjell jeg har på terrassen ved å plassere den under trappetrinnet, men den fungerer like bra langs et blomsterbed eller langs kanten av plantekasser.

Lightstripen fungerer best som stemningsbelysning og bør suppleres med mer direkte belysning.

Produktet krever en Hue-bro for å fungere og passer for de som ønsker å markere et lengre blomsterbed eller høydeforskjell på en stemningsfull måte.

5. Philips Hue White Ambiance 350lm 2200-6500K GU10 4,3W (Kan dimmes)

👍 Enkelt å komme i gang

For deg som allerede har montert utendørsarmaturer på fasaden, er det nok å bytte ut lyskilden.

Denne er av typen GU10 og passer i de fleste spotlights/downlights. Ved inngangsdøren er det vanligvis en E27-sokkel i armaturene, så sørg for å få riktig lampe. For å kunne automatisere disse lampene, trenger du en Hue-bro, men hvis du bare ønsker å kunne dimme dem, kan de også kjøpes med en forhåndsmontert dimmerswitch.

Jeg synes det holder med Ambiance-lamper på fasaden. De kan dimmes og justeres mellom hvitt og gulaktig lys, og hvis du legger til litt mer penger, kan du også få farget lys. Etter min mening er det imidlertid bedre å bruke pengene på stemningsbelysning i farger, som Lily eller en Lightstrip, mens fasadebelysningen bør være hvit for å gi bedre belysning.

Kjøp disse hvis du allerede har stilige og gode armaturer på fasaden din.

Les mer

  • Foto: Kamil Macniak, Shutterstock
    De beste gassgrillerne«Det er ikke ordentlig grilling!» De negative stemmene om gassgriller er ofte mange, men dem som vet noe om dette, vet også at med den rette teknikken og litt røykflis kan ikke engang ekspertene merke noen forskjell. Vor ekspert Robin gir her sine beste tips.Les mer
  • Foto: Vincent Keiman, Unsplash
    De beste kullgrilleneEn kullgrill er kanskje det vi mest forbinder med grilling – det å tenne grillen etter en lang, deilig sommerdag er vel noe vi alle har opplevd. Vor ekspert Robin gir her sine beste tips på kullgriller. «Grillene jeg har tatt med på listen er alle gode produkter og egentlig er de alle vinnere innen sine egne, respektive bruksområder.»Les mer
  • Foto: Yoav Aziz, Unsplash
    De beste pizzaovneneDen tiden er forbi, da du måtte nøye deg med en myk og kjedelig bunn og halvsmeltet mozzarella. Pizzaovner gir høye temperaturer og en ekstra varm ytterside som gir en riktig god og sprø pizzabunn. Heng med, så skal du få de beste alternativene!Les mer
  • Close-up picture of lawn mower on grass
    Eksperten tipser: 4 gjødseltyper du må vite omFå en tett og grønn gressmatte året rundt med riktig gressgjødsel! Ekspert innen gjødsel Patrik Hedin lister fire gjødseltyper som gir fantastiske resultater.Les mer
  • Guide: Smashburger på grillen – slik lager du den!Hva er en smashburger og hvordan lager du den beste? Vår grillekspert Robin Brun gir deg sine beste tips.Les mer

Text: Daniel Röjdeby
Publisert: 10. mai 2023