Prisjakt

8 ting du alltid bør ha hjemme i beredskap

Her er tingene du alltid bør ha i hjemmet når strømmen går og det er mangel på vann.

Det er alltid lurt å være forberedt på uforutsette hendelser. Spesielt hvis man er en barnefamilie. Harde høststormer, bitende vinterkulde og svette sommermåneder kan skape problemer med mangel på både vann og strøm. Med de riktige tingene i hjemmet er det lettere å komme seg gjennom situasjonene til de er løst.

I denne artikkelen gir vi tips om ting du alltid bør ha hjemme i beredskap, fra sammenleggbare vannkanner til frysetørket mat og sveiveradio. Vi fokuserer på det aller viktigste som vil være til stor hjelp, uten at det blir en stor kostnad. I tillegg fungerer mange av tingene til morsommere aktiviteter også, som for eksempel utflukter med familien.

Har du egne tips som du vil dele? Fortell oss med en linje eller to!

Lommelykt og hodelykt med ekstra batterier

Ekstra belysning når vanlige lamper og sollys ikke strekker til

En solid lommelykt som er vanntett, støtsikker og har forskjellige lysmodus er alltid lurt å ha i hus. Den hjelper ikke bare når strømmen går, men lyser også opp når du reparerer under vasken, når du leter dypt inne i skapet, eller på mørke kveldsturer.

Gode lommelykter koster kanskje noen kroner, men er verdt pengene i det lange løp. Dersom du ønsker du å ha hendene fri, velger du en hodelykt i stedet for en tradisjonell lommelykt. Med en hodelykt har du større bevegelsesfrihet – men pass på passformen. Den skal sitte godt, og helst ha en ekstra stropp over hodet for stabilitet.

De fleste lommelykter og hodelykter bruker oppladbare batterier. Det finnes også modeller med innebygd batteri, samt sveivelommelykt som fungerer selv når batteriene er utladet. Et tips er å ha både lommelykt og sveivelommelykt hjemme.

Husk!

  • Vanntette lommelykter varer lenger og fungerer utendørs i dårlig vær
  • Lommelykter med LED har lengre batteritid, varer generelt lenger og blir ikke like varm
  • Mange lommelykter har tilhørende adapter for flere forskjellige batterityper

Flasker og vanndunker

Lagre vann når det er risiko for tomme rør

Du har kanskje hørt at man skal fylle badekaret med vann når det er risiko for vannmangel. Hvis du i stedet har noen flasker og store vanndunker å fylle, blir det lettere å håndtere og lagre vannet. Dessuten er det mer hygienisk.

Vanlige PET-flasker fungerer utmerket for vannlagring. Du kan fryse flaskene slik at vannet holder seg lenger, og samtidig fungerer de som kjøleelementer. Ifølge sikresiden.no bør du regne med minst tre liter vann per person per dag. Glem ikke dine firbente venner hvis du har dyr hjemme.

En eller to store dunker hjemme gjør det enklere å hente vann fra et hentested. Tenk bare på vekten når dunken er full!

Husk!

  • Drikk aldri vann som lukter eller smaker vondt
  • Vann bør lagres mørkt og kjøligere enn romtemperatur
  • Sørg for at dunkene og flaskene er rene før vannet fylles på
  • Velg en sammenleggbar dunk så tar den mindre plass når den ikke er i bruk

Nødradio med sveiv eller solceller

Få viktig informasjon fra myndighetene

Det er viktig å kunne motta informasjon fra myndighetene. Når det er større hendelser, brukes radio for å nå ut til så mange som mulig. En nødradio med sveiv eller solceller hjelper deg å få viktig informasjon.

Alle modeller av nødradio støtter FM/AM, hvor myndighetene gjør sendinger. Noen litt dyrere modeller støtter også digital radio, såkalt DAB eller DAB+. Det finnes også nødradioer med innebygd lommelykt, bærbart batteri som lader mobilen, og i noen tilfeller en SOS-knapp med sirene.

Nødradioen er perfekt å ta med til hytta i skogen, på båten, eller bare ha i preppekassen som beredskap hvis noe skulle skje. Tenk på å tilpasse størrelse og funksjonalitet etter behov – en liten radio er lettere å ta med til fots.

Husk!

  • Skal sveiveradioen brukes utendørs, bør den være vanntett
  • Alle nødradioer støtter FM/AM, men det finnes også digital radio (DAB/DAB+)
  • Dyrere modeller har noen ganger lommelykt, SOS-knapp, lading av mobil og Bluetooth

Stormkjøkken og brensel

Lag mat på utflukten og når strømmen ikke fungerer

Med et stormkjøkken hjemme kan du alltid lage mat, selv når strømmen har gått. Det er lett å stue bort i skapet, tar bare minutter å sette sammen, og er perfekt å ta med på utflukt med barna. Slik sikrer du både mette mager og en minneverdig opplevelse for hele familien!

Stormkjøkken finnes i mange størrelser og varianter. Ofte inkluderes grunnleggende utstyr som kjele, stekepanne, håndtak og det som kalles en brenner. Det finnes to varianter å velge mellom: gassbrenner og spritbrenner. Med en gassbrenner kobler du til en beholder som gir kontinuerlig energitilførsel, mens spritbrenneren fylles med rødsprit.

Stormkjøkken brukes vanligvis utendørs og med forsiktighet. Det finnes også modeller for innendørsbruk, for eksempel gasskjøkken som er mer lik en gasskomfyr.

Husk!

  • Stormkjøkken kalles noen ganger for trangia, spritkjøkken, friluftskjøkken eller campingkjøkken
  • Velg mellom gassbeholder og spritbrenner (gassbeholder og rødsprit følger sjelden med)
  • Tenk på at stormkjøkken finnes i forskjellige størrelser avhengig av antall personer

Sovepose, liggeunderlag & tepper

Holder deg varm når det er kaldt i rommet

Når minusgradene sniker seg inn og det begynner å bli stivt i leddene, er det deilig å krype inn i en varm sovepose. Helst på et behagelig liggeunderlag som isolerer mot bakken, og med et ekstra teppe over som isolerer mot den verste kulden. Enten strømmen har gått midt på vinteren, eller familien er på en spennende vandretur med overnatting utendørs, er soveposen perfekt å ha tilgjengelig.

Det er viktig å velge riktig lengde for den som skal bruke soveposen, da holder den varmen lettere. Du bør også velge modell etter klimaet, da noen soveposer tåler nær null grader, mens andre beskytter ned til -20 grader. Tenk også på at vekt og størrelse spiller en stor rolle når den skal bæres langt, for eksempel festet på en ryggsekk.

Husk!

  • En passende stor sovepose varmer best – velg riktig størrelse fra starten
  • Ikke alle soveposer tåler alle temperaturer godt – sjekk alltid temperaturgrensen
  • Kompletter soveposen med et isolerende liggeunderlag, helst med luftspalter

Gassovn og etanolovn

Varm opp rommet og bli kvitt kaldt trekk

Når det er kraftig kulde ute, kan enhver bolig føles ubehagelig kjølig. Ikke minst hvis strømmen plutselig går og varmen ikke fungerer. Da er det bra å ha en gassovn i hjemmet som varmer. Det finnes modeller for både innendørs- og utendørsbruk, og de er enkle å bruke.

Gassovner finnes i mange størrelser og varianter med ulike effekter. Høy effekt betyr at gassovnen varmer mer, men da øker også forbruket av brensel. Med en høyere effekt øker også kravet til ventilasjon, da det er risiko for at det dannes karbonmonoksid.

Bruk alltid gassovner som er godkjent for innendørsbruk og les instruksjonene nøye.

Husk!

  • Gassovner varmer godt, men kan produsere karbonmonoksid – vær oppmerksom på risikoene og les instruksjonene
  • Gassovner fjerner raskt kulden i kalde og fuktige rom
  • Bruk kun modeller tilpasset for innendørsbruk og sørg for god ventilasjon

Førstehjelpsskrin

Rask og tilgjengelig hjelp i hjemmet, bilen og båten

Alle husholdninger og biler bør ha et førstehjelpskit. Det er viktig at alle vet hvor utstyret er og at det er lett tilgjengelig i alle situasjoner, akkurat som en brannslukningsapparat og brannpledd.

Et godt utstyr dekker de viktigste behovene ved skader. Eksempler er muligheten til å håndtere små og store sår, brannskader, sjokk og pustevansker. De fleste settene har rikelig med trykkbandasjer, kjølende gel, plaster, gassbind, engangshansker, munn-til-munn-maske og armslynger. Det kan også være plass til apotekprodukter som smertestillende og febernedsettende.

Det er bra om hjemmet ditt har et større førstehjelpsskrin som inneholder alle viktige hjelpemidler. Bil og båt som har mindre lagringsplass, klarer seg lenge med en mindre veske. Husk å alltid ha et pledd tilgjengelig for å varme og berolige personer i sjokktilstand.

Husk!

  • Ikke spar på førstehjelpsutstyret – velg heller større enn mindre
  • Fyll på regelmessig og sjekk utløpsdatoer
  • Du kan kjøpe veske og innhold separat hvis du foretrekker det

Viktige spørsmål når du planlegger hjemmeberedskap

Usikker på hva du trenger å skaffe til hjemmet når du planlegger din hjemmeberedskap? Det er seks ting du bør tenke på når du forbereder deg på det uventede.

Det handler om å kunne holde seg varm når det er kaldt og ha rent vann når det ikke er tilgjengelig ellers. Å ha mat tilgjengelig når butikken er stengt og å kunne mette magen selv om komfyren ikke fungerer. Du bør kunne opprettholde hygiene selv uten rennende vann og raskt kunne forlate hjemmet om det er nødvendig.

Og sist, men absolutt ikke minst, å kunne motta viktig samfunnsinformasjon fra myndighetene.

6 ting du bør tenke på

  • Varme: Kan du holde deg varm?
  • Vann: Har du tilgang til rent vann?
  • Mat: Kan du stille sulten?
  • Hygiene: Kan du opprettholde god hygiene uten rennende vann?
  • Flukt: Kan du forlate hjemmet ditt på kort varsel?
  • Informasjon: Kan du motta viktig samfunnsinformasjon?

Frysetørket mat og hermetikk

Perfekt å ta med for sultne mager på utflukt og vandring

Frysetørket mat og hermetikk har lang holdbarhet. De er enkle å oppbevare på et kjølig og mørkt sted – perfekt å ta med på utflukter, vandreturer og når det ikke er mulig å handle. Kompletter med et stormkjøkken og en dunk med vann, så har du et måltid klart på nulltid.

Når du kjøper frysetørket mat, finnes det mange forskjellige smaker å velge mellom. Fra kremet pasta med kylling til chili con carne og pasta bolognese. Du kan velge mellom porsjonspakker som bare trenger tilsettes vann, og større pakker som krever at du har en varmebestandig beholder å spise fra.

Frysetørket mat har en holdbarhet på mellom 5 og 25 år, men husk å sjekke utløpsdatoen likevel med jevne mellomrom.

Husk!

  • Frysetørket mat holder seg lenge, men ikke for alltid – sjekk datoene!
  • Ofte er det nok å tilsette varmt vann, røre rundt og spise
  • Fungerer like godt på utflukten som når det er krise i kjøleskapet

Ekstra batterier og bærbare batterier

Det er alltid lurt å ha ekstra AA- og AAA-batterier liggende. Oppbevar dem mørkt og kjølig for lengst mulig holdbarhet. Hvis du har batteridrevne enheter som ikke brukes over lengre perioder, bør du alltid fjerne batteriene om mulig. Ellers risikerer du at batterilekkasje ødelegger tingene dine.

Du bør ha som mål å kjøpe oppladbare batterier med så lav selvutlading som mulig. Jo lavere selvutlading, desto lengre holder batteriladningen uten at batteriet brukes. Litiumbatterier er ofte det beste alternativet.

Kompletter med en solid powerbank som har kapasitet på 10 000 mAh eller høyere. De billigste modellene med høy kapasitet koster bare noen hundrelapper. En virkelig god powerbank har mange porter og kan lade selv den bærbare datamaskinen din. Det finnes også modeller med solcellelading og som er vanntette.

Husk!

  • Oppbevar batteriene dine kjølig og mørkt for lengst mulig holdbarhet
  • Det er alltid lurt å ha en ladet powerbank klar i hverdagen
  • Fjern batterier som ikke brukes for å redusere risikoen for lekkasje
  • Li-ion holder lengre enn andre batterityper

Hva er prepping?

Prepping er et uttrykk for å forberede seg på fremtidige, uforutsette hendelser. Dette innebærer både å skaffe seg kunnskap om hvordan man håndterer en krisesituasjon og å ha de riktige tingene hjemme for å lette situasjonen når den oppstår. Det handler om å skape så gode forutsetninger som mulig for å håndtere små og store krisesituasjoner.

Ofte når man snakker om prepping, handler det om større samfunnsforstyrrelser som krig og katastrofer av ulike slag. Man trenger ikke å forberede seg på det absolutt verste, men en viss grad av hjemmeberedskap er bra å ha – spesielt hvis det er barn i husstanden.

Her er noen eksempler på hvordan prepping hjelper i hverdagen og i krisesituasjoner:

  • En vannlekkasje gjør at du ikke har vann i rørene i to dager. Hvordan løser du vannmangelen?
  • Elektrisiteten slås av og det er -25 grader ute. Hvordan holder du deg varm?
  • En snøstorm hindrer deg fra å handle i tre dager. Hvordan får du mat i magen?
  • Du skjærer deg på en kniv og trenger mer enn et plaster for å stoppe blødningen. Hva gjør du?
  • Du kjører fast med bilen når det er minusgrader og får ikke berging på noen timer. Hvordan holder du deg varm?
Foto: Lê Tân, Unsplash

Tekst: Daniel Haaf

Publisert: 22. januar 2024

Oppdatert: 22. januar 2024

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.