Prisjakt
Black Week – se de beste tilbudene
Annonse

Soundbar (side 6)

397 produkter

Sorter etter:

Hjemmekinopakke

Produkter i denne kategorien kan også kalles Lydplanke.

Spørsmål og svar om lydplanker

Ja, som oftest er det verdt å kjøpe en lydplanke. Du får større og fyldigere lyd, noe som gjør at filmer og serier lyder mye bedre. Spesielt hvis du velger en lydplanke som har subwoofer, som gir en dypere bass enn høyttalerne i TV-en.

Det er en rekke ting som du må tenke på før du kjøper. Det første er hvorvidt du trenger en subwoofer og/eller surroundhøyttalere for å få en større lydopplevelse. Og vil du ha støtte for Dolby Atmos til filmer og spill, så må lydplanken også klare det. Andre ting som kan være viktige, er f.eks. støtte til strømming av musikk direkte fra mobiltelefonen, antallet HDMI-innganger og om lydplanken skal ha spillfunksjoner.

Den vanligste måten å koble lydplanken til TV er med en HDMI-kabel. Med en funksjon som heter ARC, og den nyere utgaven eARC, kan lyden sendes fra TV til lydplanken. Den mer tradisjonelle måten å gjøre det på, er å koble en mediespiller eller spillkonsoll til lydplanken, som så spiller av lyden samtidig som bildet sendes videre via HDMI-kabelen til TV-en. Hvis du har et nyere TV som støtter eARC, så får du den best mulige lydkvaliteten direkte via TV-en, men ellers anbefaler vi at du kobler en mediespiller til lydplanken.

Ja, for at lydplanken skal være fremtidssikret, så bør den kunne støtte eARC. Det er en teknikk for å sende høyoppløselig surroundlyd direkte fra TV-en til lydplanken, uten at lyden må gå via en mediespiller. Med eARC får du bedre lydkvalitet og en større lydopplevelse når du ser film og serier, eller spiller på spillkonsollen din. Bare husk på at både lydplanken og TV må ha støtte for eARC, hvis det skal fungere.

Hvis du vil ha best mulig lydopplevelse når du ser film eller serier, og i noen tilfeller også når du spiller på en spillkonsoll, ja, så er Dolby Atmos viktig. Lydplanker som støtter Dolby Atmos har høyttalere som vender oppover, noe som gjør at lyden treffer taket og det høres ut som om lyden kommer ovenfra. For eksempel regn og torden. Det gir rett og slett en mer dramatisk opplevelse. Men husk at både lydplanken og filmen/serien du ser må støtte Dolby Atmos.

De fleste lydplankene har ikke støtte for nyere bildeteknologi som er tilpasset for gaming. For eksempel visning i 120 Hz med Variable Refresh Rate (VRR). For optimale bilder på TV-er som støtter 120 Hz og VRR anbefaler vi at du kobler spillkonsollen direkte til TV-en og så bruker eARC med lydplanken. Det vil gi den beste lyden. Klipsch Cinema 1200 er en lydplanke som er laget for gaming. Men hvis du ikke trenger 120 Hz eller VRR, så er dette egentlig ikke noe du trenger å tenke på.

Ja, hvis du vil ha en så god lydopplevelse som mulig, bør du velge en lydplanke som har subwoofer. Grunnen er at lydplanken ikke kan levere de dype og lave tonene som subwooferen kan produsere. Du merker det veldig tydelig i film, serier og spill, med action, torden og eksplosjoner, hvor bassen er veldig viktig. Det koster noen kroner ekstra å velge til en subwoofer, men lyden blir merkbart bedre, så det anbefaler vi helt klart.

Det kommer an på hvilken modell du kjøper. Noen lydplanker har medfølgende veggfester, som gjør det lett å plassere dem rett under eller over TV-en. Lydplanker som ikke har veggfester, kan f.eks. plasseres på en vegghylle. Det vanlige er at lydplanken plasseres i TV-benken under TV-en.

Ja, mange lydplanker kan kobles direkte til f.eks. mobiltelefoner via Bluetooth eller wi-fi. Det finnes også modeller som støtter musikktjenester som Spotify, Tidal og Amazon Music. Hvis du har en iPhone eller iPad, bør du velge en lydplanke som støtter AirPlay og har du en Android-styrt mobil eller nettbrett bør du kjøpe lydplanker som støtter Google Cast / Chromecast. Begge gjør det lett å strømme musikk direkte til lydplanken.

Nei. Det er viktig at du sjekker hvilken oppløsning som støttes når du skal kjøpe en lydplanke. Mange støtter 4K i dag, men det er langt fra alle som klarer så høye oppløsninger. Billigere modeller er ofte låst til 1080p eller lavere. Hvis du har en 8K-TV, så er tilbudet enda mindre og her er det best å strømme filmer og serier direkte via TV-en i stedet for en egen mediespiller, og koble lydplanken med eARC for å få en god lydopplevelse.