Prisjakt

De beste mikrofonene – slik velger en mikrofon til strømming og videomøter

God kvalitet gir en bedre lytteropplevelse

Tekst:
Daniel Haaf

Enten du vurderer å starte podcast, strømme på Twitch eller bare vil fremstå tydelig i videomøter, er det viktig med en god mikrofon. Her forteller vi deg hva du må vite før du kjøper ny mikrofon.

Du må regne med å betale mellom 1000 og 2000 for en USB-mikrofon. I tillegg kommer noen hundrelapper til en god mikrofonarm eller stativ og en puffbeskyttelse hvis det ikke følger med.

XLR-mikrofoner koster fra rundt tusenlappen, og du får et godt lydkort til omtrent samme pris. XLR-mikrofoner selges vanligvis uten stativ, så du må i tillegg betale noen hundrelapper for en god mikrofonarm og puffbeskyttelse.

Populære mikrofoner med USB-tilkobling

Populære mikrofoner med XLR-tilkobling

Dette bør du vite før du kjøper mikrofon

USB-mikrofon eller XLR-mikrofon med lydkort

Det finnes hovedsakelig to typer mikrofoner. De kobles til via USB eller XLR.

Det som skiller USB-mikrofoner fra XLR-mikrofoner, er at de har alt som trengs direkte i selve mikrofonen. Du kan pakke den ut, koble den til datamaskinen og ta den i bruk umiddelbart. Mange USB-mikrofoner har innstillinger for hvor følsom mikrofonen skal være, og hodetelefonvolumet finnes foran eller på siden.

Mikrofoner som kobles til via XLR-kabel krever litt mer. Det lydkortet som er integrert i USB-mikrofoner må du i stedet ha separat. Det har en eller flere XLR-porter, og alle innstillingene finnes på lydkortet i stedet for på mikrofonen. Siden du må ha to ting i stedet for bare en, er XLR-mikrofoner ofte litt dyrere.

Men det du betaler ekstra får igjen i form av høyere lydkvalitet. XLR-mikrofoner er utrolig allsidige, og en god mikrofon holder i mange år.

Fordelene med USB-mikrofoner

  • God lydkvalitet til relativt lav pris
  • Perfekt til datamaskin eller nettbrett
  • Du trenger ikke å lete etter en mikrofon og et lydkort som passer sammen

Fordelene med XLR-mikrofoner

  • Svært høy lydkvalitet til profesjonell bruk
  • Du velger selv lydgrensesnitt med flere XLR-innganger
  • Du kan beholde mikrofonen selv om kravene dine øker
  • Ved behov kan du bruke ekstra lange XLR-kabler
Foto: Александр Макаров, Adobe Stock

Hva er et lydkort?

Et lydkort, også kjent som et lydgrensesnitt, er en enhet som sitter mellom XLR-mikrofonen og datamaskinen din. Det gjør at det analoge signalet fra mikrofonen konverteres til et digitalt signal, slik at datamaskinen kan ta det imot. Det er også lydkortet som sikrer at mikrofonen mottar korrekt mengde strøm, noe som kalles fantomkraft.

I motsetning til USB-mikrofoner, som har alle innstillingene på selve mikrofonen, er dette ikke tilfellet for XLR-mikrofoner. Her sitter de på lydkortet. Her finner du blant annet kontroller for mikrofonfølsomhet, noe som kalles “gain” (forsterkningsgrad) og volumkontroller til hodetelefoner, slik at du kan lytte til deg selv. 

Det er mange fordeler med et separat lydkort til XLR-mikrofonen. Lydkvaliteten er merkbart bedre. Du kan velge et lydkort til flere samtidige mikrofoner, og mange modeller har også en hodetelefonforsterker hvis du skulle trenge det. En annen fordel er at XLR-kabler uten problemer kan være veldig lange uten at dette skaper problemer. Dette i motsetning til USB-kabler som sjelden er lengre enn noen få meter

Hvis du skal bruke mikrofonen til å ta opp både sang og instrumenter, er det viktig med et eget lydkort med to eller flere XLR-innganger. Det er også fint hvis dere er flere som spiller inn en podcast på samme sted.

Mikrofon på stativ eller mikrofonarm – hva er best?

Det er absolutt best hvis du kan feste mikrofonen til en mikrofonarm med tilhørende støtfeste. Da får du mikrofonen opp til munnnivå, og vibrasjoner fra for eksempel et tastatur høres ikke i opptakene.

Når du skal velge mikrofonarm, er det viktig å kontrollere om det er plass til den på bordet der du sitter. Enkelte modeller klemmes fast mellom under- og oversiden av bordplaten, mens andre står på gulvet som et stativ. Hvis du vurderer et bordstativ, bør du huske på at det kan ta stor plass, avhengig av hvor tung mikrofon det skal håndtere.

Populære mikrofonarmer

  • Rode PSA1
  • Blue Compass Boom Arm
  • Trust GXT 253 Emita Streaming

Retningsstyrt eller retningsuavhengig mikrofon

Det kan være et problem at mange mikrofoner får med seg lyd fra omgivelsene rundt. Det kan være alt fra folk i bakgrunnen til biler som suser forbi på gaten eller filmen naboen ser på på den andre siden av veggen. Samtidig som du spiller inn podcasten din. Dette er ikke et like stort problem under videomøter eller strømming, fordi lydkvaliteten da ikke er like kritisk.

Hvis du vil redusere risikoen for å fange opp uønsket lyd, bør du velge en “kardioid” mikrofon. Det betyr at den bare fanger opp lydbølger som kommer rett forfra. Hvis det er flere personer i rommet, og du ikke vil bruke flere mikrofoner, kan du i stedet velge en rundstrålende modell.

Med USB-mikrofoner angir du forsterkningsgrad (gain) og volum direkte på mikrofonen. Foto: IM_VISUALS, Adobe Stock

Innstillingene på mikrofonen

Hvis du vurderer å kjøpe en USB-mikrofon, er det viktig å ha de riktige innstillingene direkte på mikrofonen. Grunnen til det er at det er enklere å finjustere nivåene direkte på mikrofonen i stedet for å måtte gjøre endringer i den appen du bruker til opptak.

Viktige innstillinger du må kjenne til:

  • Volumnivå til hodetelefoner: USB-mikrofoner med hodetelefoninngang kan brukes både til å lytte til egen stemme og til å spille av lyd fra en datamaskin. Med en volumkontroll kan du raskt endre nivået uten at du først å gå til datamaskinens innstillinger.
  • Mikrofonens følsomhetsnivå: Med en mikrofonfølsomhetskontroll kan du enkelt justere hvor mye av lyden rundt som skal fanges opp. Et høyt nivå gjør at man får med mer støy, men du kan samtidig også snakke lenger bort fra mikrofonen.
  • Dempeknapp: Slår mikrofonen på og av. En viktig bryter når du raskt må avbryte opptaket, for eksempel under et videomøte hvis noe skjer i bakgrunnen, eller du hvis du må ta en pause.

Kompatibilitet og opptaksprogramvare

De fleste mikrofoner og lydkort trenger ikke spesielle drivere fra produsenten. Vanligvis kan du bare plugge dem inn i datamaskinen, så sørger operativsystemet for automatisk installasjon. Det tar sjelden mer enn et par minutter.

Det du imidlertid kanskje må installere, er et program for å ta opp og redigere lyd. Dette er noen populære programmer, som i tillegg er gratis for Windows og macOS:

Hvis du ønsker et mer profesjonelt rettet program som koster litt, kan du se på for eksempel Adobe Audition og Apple Logic Pro X.

Tips: Ikke vær redd for å prøve flere mikrofoner

Det er ikke alle mikrofoner som fungerer optimalt med alle stemmer. Derfor er det ingen grunn til å bli overrasket hvis du ikke er helt fornøyd med den første mikrofonen du kjøper. Enkelte modeller har en varmere lyd, mens andre fremhever tonene i mellomregisteret litt bedre. Akkurat hva som passer til stemmen din, avhenger av hvordan stemmen din er. Derfor bør du prøve litt forskjellige mikrofoner og se hvilken du synes passer best for akkurat deg.

Diss egenskapene bør du tenke på

  • Samplingsfrekvens: Hvert sekund tas det et øyeblikksbilde av lyden. Det kalles en lydprøve som analyseres når lyden konverteres fra et analogt til et digitalt signal. Jo flere lydprøver, desto mer nøyaktig er analysen og bedre blir lydkvaliteten. Samplingsfrekvens angir det frekvensområdet som kan lagres, fra den laveste til høyeste tonehøyden. Det er vanlig at mikrofonen håndterer enten 96 kHz eller 192 kHz.
  • Bitdybde: Bitdybde angir hvor mange tilgjengelige trinn det finnes for å beskrive lyden. Jo flere trinn, desto større er det såkalte dynamiske området. Dette utgjør forskjellen mellom den svakeste og sterkeste lyden du kan ta opp med mikrofonen. Det er vanlig å ta opp lyd i enten 16 eller 24 bits.
  • Frekvensområde: Angir hvor stort frekvensområde mikrofonen kan håndtere når du tar opp lydbølger fra for eksempel stemmen din eller et instrument. En mikrofon som har et frekvensområde på 20 Hz til 20 kHz betyr at mikrofonen kan konvertere lydbølger innen disse frekvensene til et elektrisk signal som sendes til en D/A-omformer.
  • Polært mønster: Alle mikrofoner har et såkalt opptaksområde for lyd. Hva du trenger avhenger av hvordan du vil bruke mikrofonen. Vanlige varianter er rundstrålende, kardioide, superkardioide og shotgun. For mange er kardioid er det beste alternativet, fordi det først og fremst fanger opp lyd foran mikrofonen samt litt fra sidene, men ikke bakfra.
  • Impedans: XLR-mikrofoner har en impedans som indikerer mikrofonens motstand. En høy impedans betyr at mikrofonen krever mer kraft for å fungere. Impedans angis i ohms (Ω). Det er viktig å vite dette, fordi du må ha et lydkort som kan levere nok strøm for at XLR-mikrofonen skal virke.
  • Dynamisk område (SPL): Det dynamiske området angis i desibel (dB) og indikerer det minimum til maksimalt lydtrykket som mikrofonen kan håndtere. Lavest på denne skalaen må signalet være høyere enn den støyen mikrofonen genererer og høyest må signalet være rent og ikke forvrengt. Det dynamiske området er til en viss grad avhengig av hvilke lydkort du velger til XLR-mikrofonen.
  • SNR eller S/N: Signal-til-noice, også forkortet SNR, indikerer forholdet mellom relevante lyddata og støy. Jo høyere SNR, desto mindre støy opplever du fra mikrofonen. 90 dBA er en god SNR-verdi, og du bør finne en mikrofon som holder seg over 80 dBA for å sikre god lydkvalitet.
  • Fantomstrøm: XLR-mikrofoner som er avhengig av såkalt fantomstrøm må kobles til et lydkort som kan sende 48 volt til mikrofonen. I enkelte tilfeller trenger du også en preamp når fantomstrømforsyningen ikke er nok, for eksempel med Shure SMB7. Det er ikke behov for fantomstrøm til USB-mikrofoner.

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid. Daniel Haaf kan nås på [email protected].