Prisjakt

De beste nettkameraene – slik velger du riktig

Bedre bildekvalitet når du strømmer eller sitter i videomøter med riktig nettkamera

Tekst:
Daniel Haaf

Lurer du på å kjøpe et nettkamera til en stasjonær eller bærbar datamaskin? Her får du tips om hva du bør tenke på. Du får råd om de beste nettkameraene på markedet, noe som gjør det enklere å gjøre et godt kjøp.

Vi tipser deg også om praktisk tilbehør til nettkameraer. Det gir deg bedre kvalitet på strømming og videomøter. I tillegg forteller vi deg at du faktisk kanskje ikke trenger å kjøpe et nytt nettkamera hvis du har en nyere mobiltelefon eller et nettbrett hjemme.

Tips til gode nettkameraer:

Fordelen med et eksternt nettkamera

Eksterne nettkameraer har en større kamerasensor og bedre optikk enn de kameraene som er integrert i bærbare datamaskiner. Grunnen er at det finnes mer plass til bedre komponenter, og dermed trenger ikke produsentene å inngå like mange kompromisser for å holde kostnadene nede.

Bedre optikk gir kamerasensoren mer lys og har i tillegg ofte et bedre design, noe som sikrer flere detaljer enn glasslinsene, som den bærbare datamaskinen bruker i sitt nettkamera.

Kamerasensoren er sin tur relativt stor og kan ta vare på mer lysinformasjon, noe som øker bildekvaliteten og gir mindre problemer med mørke detaljer. I det store og hele kan et eksternt nettkamera tilby en mye bedre bildekvalitet til en relativt lav pris.

En annen fordel er at et eksternt nettkamera kan brukes til flere datamaskiner. Med en USB-kabel kan du raskt bytte fra for eksempel en bærbar datamaskin til en stasjonær.

Fire ting du må vite før du kjøper nettkamera

1. Oppløsning

Oppløsningen forteller deg hvor mange piksler nettkameraet støtter i hvert enkelt bilde. Jo høyere oppløsning, desto flere detaljer får du med i videoen. Det gir også bedre skarphet.

  • 720 p / HD
  • 1080 p / Full-HD
  • 2160 p / 4 K

Husk at oppløsningen kun er en av flere faktorer som påvirker bildekvaliteten og hvordan seerne vil oppleve bildet. Et råd er å velge et nettkamera med en oppløsning på 1080 p. Det finnes mange gode modeller til sympatiske priser.

Hvis du velger et nettkamera med 720 p eller 4K, bør du ha et bestemt formål som rettferdiggjør kjøpet. Du vil for eksempel få komplementære funksjoner som bare er tilgjengelige på den modellen du kjøper, som innebygd ringlys eller HDR-støtte.

2. Antall bilder per sekund / fps

Nettkameraer tar opp videoer med enten 30 eller 60 bilder per sekund (fps). Hva du trenger avhenger av om du bare skal bruke nettkameraet til videomøter, eller om du også vil strømme på nettsteder som YouTube og Twitch.

Hvis du bare skal bruke nettkameraet til videomøter, er 30 bilder per sekund nok. Men hvis du i tillegg vil strømme, bør du vurdere 60 bilder per sekund.

Husk at 60 bilder per sekund i enkelte tilfeller betyr at nettkameraet må redusere oppløsningen til 720 p eller HD-oppløsning. Dette påvirker bildekvaliteten negativt, så her må du gjøre en avveining. Hva er viktigst for deg? Høy oppløsning eller god bildevisning?

3. Holderen

Hvor vil du ha nettkameraet? Mange nettkameraer har en egen holder som gjør at de kan monteres øverst på skjermen. Det finnes også modeller med avtakbare holdere, slik at du kan velge andre, mer praktiske stativer. Da kan du for eksempel sette kameraet ved siden av skjermen. Det kan være praktisk hvis du må ta hensyn til et vindu på den ene siden, eller hvis du ønsker å bruke nettkameraet til å strømme mens du spiller. Noen nettkameraer, for eksempel Logitech StreamCam, kan rotere bildet 90 grader, slik at holderen kan henges på kortsiden av skjermen.

4. Kompatibilitet

Det er ikke alle nettkameraer som fungerer optimalt med alle datamaskiner og plattformer. I noen tilfeller finnes det såkalte universelle driverrutiner som gir deg bilde, men uten alle innstillingsalternativene som produsentens egne driverrutiner og programvare har. Så sjekk nøye hva som fungerer sammen med din datamaskin og hvilken støtte produsenten tilbyr før du kjøper nytt nettkamera.

Vi har en ekstra advarsel til deg som vil bruke nettkameraet til en spillkonsoll for å strømme. Med Xbox kan du bruke mange Windows 10-kompatible nettkameraer. Men hvis du har en Playstation-konsoll, må du bruke Sonys eget Playstation Camera. Unntaksvis kan du koble spillkonsollen til et opptakskort i datamaskinen og på den måten koble til nettkameraet.

Nyttige ekstrafunksjoner

Autofokus: Med autofokus kontrollerer nettkameraet avstanden mellom deg og linsen. Hvis du beveger deg, justeres fokus automatisk. Det sikrer at du alltid fremstår skarp foran kameraet. Hvis du alltid sitter på samme avstand, er det imidlertid bedre å stille inn et fast fokus som aldri endres.

Ansiktssporing: Mer avanserte nettkameraer har en programvare som kan identifisere ansiktet ditt og sørge for at det alltid er i fokus. Litt som vanlig autofokus, men på et høyere nivå. Enkelte modeller kan til og med zoome inn på ansiktet ditt og følge det innenfor visse avstander.

HDR: Med HDR får du et bilde der lyse og mørke deler blir jevnere opplyst. Det er lettere å unngå helt hvite og svarte partier. Denne funksjonen finnes per i dag bare på svært avanserte nettkameraer fra noen få produsenter.

Bakgrunnseliminering: Enkelte nettkameraer har en programvare som fjerner bakgrunnen og erstatter den med noe annet. Det kan være et tips å bruke en såkalt grønn skjerm eller bare grønt stoff for å få en bedre effekt.

Windows Hello: Hvis du en datamaskin med Windows 10, kan du bruke et Windows Hello-kompatibelt nettkamera til å logge deg på operativsystemet med ansiktsgjenkjenning. Det finnes per i dag dessverre ikke noe tilsvarende for macOS.

Linsebeskyttelse: Synes du det er litt skummelt å ha et nettkamera rett foran deg når du sitter på datamaskinen? Med en innebygd linsebeskyttelse kan du plassere et fysisk deksel foran linsen, slik at du ikke risikere å bli sett ved et uhell.

Justerbar bildevinkel: Nettkameraer med justerbar bildevinkel gjør det enklere å tilpasse bildet til ulike situasjoner. Hvis du er alene, kan du velge et snevrere bilde som kun fokuserer på deg. Hvis dere er to eller flere, kan du også utvide bildevinkelen slik at alle kommer med.

En Android-telefon eller iPhone kan fungere som nettkamera med riktig app. Foto: Daniel Haaf, Prisjakt

Bruk mobiltelefon, nettbrett eller kamera

Hvis du allerede har en nyere mobiltelefon, nettbrett eller kompakt/speilreflekskamera, så kan du også bruke denne enheten som nettkamera.

Med riktig app på en Android-telefon eller iPhone, kan du enkelt gjøre den om til et nettkamera. Mange kameraprodusenter har programvare, slik at deres nyere kameramodeller også kan brukes med Windows og macOS, men det er langt fra alle kameraer som er kompatible.

Fordelene med det er at du kan bruke den enheten du allerede har og at bildekvaliteten er mye bedre enn den du får med nettkameraet i den bærbare datamaskinen.

Her er noen lenker til deg som ønsker å bruke en enhet du allerede har:

Husk at du kanskje trenger ekstra utstyr, for eksempel en strømadapter til kameraet og en HDMI-kabel for å kunne overføre bilde og lyd til en datamaskin. Husk at du bør lese bruksanvisningen nøye for hvordan du kobler til enheter og hva du trenger.

Nettkamera med innebygd belysning. © Razer

Mikrofoner og lyssetting

Selv med et godt nettkamera kan det være vanskelig å få god kvalitet på bildene hvis ikke lyset i rommet er godt. Derfor bør du bruke noen minutter til å tenke på lyssettingen.

Hvis du sitter i et mørkt rom, kan det være en god idé å bruke ekstra lamper, slik at du for eksempel slipper skygge i ansiktet. Det fungerer like fint med en billig IKEA-lampe som med spesielle ringlys som er tilpasset strømming. 

Det viktigste er at du får en jevn belysning på begge sider av ansiktet. Da risikerer du ikke at bildet blir kornete i de mørke partiene eller ser hvitt ut i de lyseste delene.

Det finnes noen få nettkameraer har innebygd ringlys. Et populært nettkamera med ringlys er Razer Kiyo. Denne modellen er designet med tanke på strømming, men fungerer like bra til videomøter på kontoret som til spilling via Twitch.

Hvis du vil ta alt ett hakk opp, kan du også gå for en god mikrofon. Du kan bruke gaminghodetelefoner, trådløse ørepropper eller en ekstern mikrofon til USB/XLR.

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid. Daniel Haaf kan nås på [email protected].