De beste kullgrillene – ekspertens toppliste
En kullgrill er kanskje det vi mest forbinder med grilling – det å tenne grillen etter en lang, deilig sommerdag er vel noe vi alle har opplevd. Vor ekspert Robin gir her sine beste tips på kullgriller. «Grillene jeg har tatt med på listen er alle gode produkter og egentlig er de alle vinnere innen sine egne, respektive bruksområder.»
En kullgrill er kanskje det jeg mest forbinder med grilling – det å tenne grillen etter en lang, deilig sommerdag er vel noe vi alle har opplevd. Med en kullgrill bruker du kull eller briketter som brensel. Kull brenner raskere, noe som gir høyere temperatur, men så brenner det også opp raskere. For kontrollert langtidsgrilling med jevn temperatur er briketter som oftest det beste valget.
Grillene jeg har tatt med på listen er alle gode produkter og egentlig er de alle vinnere innen sine egne, respektive bruksområder. Jeg har faktisk 5 kullgriller hjemme, mest for å kunne ha forskjellige temperaturer samtidig til forskjellige retter eller tilbehør. Weber skiller seg ut med sitt store utvalg av tilbehør og tilbyr f.eks. muligheten for å montere på et vaffeljern eller en pizzaovn. Men konkurrentene nærmer seg og har fått en del gode alternativer. Jeg har valgt å ikke ta med keramiske griller på denne listen, fordi det er så mange modeller at de fortjener sin egen liste.
Robin Brun, ekspert på griller
Jeg var lei av å mislykkes med grillingen og kjøpte derfor for ca. 12 år siden min første kullgrill. Den åpnet en helt ny verden for meg! Året etter deltok jeg i forskjellige kurser og var aktiv på de større nettsidene for å få mer kunnskap og inspirasjon. I dag arrangerer jeg selv grillkurser og er grillkokk på arrangementer. Det beste jeg vet er å bruke en hel lørdag på å tilberede middagen – et 3-retters måltid i tradisjonell BBQ-style. Ofte har kjøttet vært på grillen helt siden fredag natt. Eier per i dag 7 griller.
1. Weber Summit Kamado S6 Charcoal
Weber kom med denne grillen for noen år siden og det er deres absolutte toppmodell. Nå i oppdatert versjon med alt ekstra!
Denne versjonen kommer med vogn. Det finnes også en frittstående variant med færre funksjoner og lavere pris, men med samme herlige grillflate.
Ideen bak Weber Summit Charcoal er at den skal kunne utfordre keramiske griller. Forskjellen er at temperaturen kan mye raskere reguleres opp og ned på denne. Det er en stor fordel hvis grillen blir for varm.
Den er helt annerledes enn de vanlige metallgrillene. Den er nemlig isolert med doble deksler og tåler ekstremt høye temperaturer. Hvis du vil grille lenge er den også stabil i mange timer på lavere temperaturer.
Denne grillen bruker ikke like mye brensel som en tradisjonell metallgrill. Den er for det meste laget i rustfritt stål, så den kommer til å holde til mange herlige grillkvelder om sommeren. Selvfølgelig har den gasstart med briketter. Vær oppmerksom på den uvanlige store grillflaten (61 cm), noe som begrenser tilbudet av tilbehør noe.
Weber Summit Charcoal er en solid grill som passer perfekt i et utekjøkken.
👍 Variabel temp, kvaliteten, stor flate
👎 Dyr, uvanlige innvendige mål
2. Weber Performer Deluxe GBS 57cm
Dette er en fantastisk grill som jeg vil kalle for grillenes grill.
Her kan du tenne med gass og få det hele varmt på et blunk, enkelt og greit. Hvorfor stå og rote med grillstarter og lignende? Bare hold på brikettene, trykk på knappen – klart!
Du får et enormt utvalg av tilbehør, takket være GBS-systemet. Jeg elsker å vippe opp lokket, som lander elegant i lokkholderen. Det er en praktisk beholder på høyre side for briketter eller som kan brukes til søppelbøtte.
Fronthjulene kan låses, slik at grillen står fast når du begynner å lesse på metallbordet. Angående bordet: Hold det gjerne tørt når du ikke bruker det, for det er dessverre ikke rustfritt.
Dette er en av mine absolutt favorittgriller. Hvis jeg må skifte den ut om 15 år, så blir det med nøyaktig den samme modellen. Den vil gi familie og venner mange herlige kvelder og det finnes ikke noe som den ikke kan klare.
👍 Stabil, fleksibel, mye tilbehør
👎 Metallbordet er ikke rustfritt
3. Rösle No.1 Air F50
Dette er en god grill i passe arbeidshøyde. Lokket har hengsler som kan demonteres med en stift, hvis du f.eks. ønsker å montere et rotisseri. Dette kopierer nå også Weber på noen toppmodeller.
Grillen er bygget i herlig god kvalitet, ikke minst er den enkel å rulle frem og tilbake på gummihjulene. Termometeret finnes som vanlig på lokket og luftstrømmen styres med et smart ratt, som du kontrollerer varmen med.
Den nedre risten ser litt annerledes ut enn det som er vanlig. Den er konkav, så du enkelt kan grille sirkulært. Øvre rist er delt på midten, noe som er uvanlig, men så kan du også ha den i oppvaskmaskinen og det er smart!
Hvis du har lyst til å utvide med mye tilbehør, så er dette kanskje ikke grillen for deg, da utvalget er begrenset i forhold til konkurrentene.
Denne passer for deg som vil ha en god grill som vil holde i mange år.
👍 Solid, innebygde hengsler
👎 Uvanlig, vanskelig å finne tilbehør
4. Weber Go Anywhere Brikett/Kull
Friluftsfolkets vanligste grill. Man kan nesten ikke unngå å møte denne på en campingplass eller blant båtfolket nede på havnen. Og det er det en grunn til!
Prisen på denne grillen kommer du opp i hvis du bruker 2–3 engangsgriller per år i ti år. Weber Go-Anywhere har 10-årsgaranti og du vil bruke den mye mer enn det.
Når den er pakket ned tar den liten plass. Hele konstruksjonen holdes oppe av beina, så den kan bæres etter håndtaket på lokket. Grillflaten er passende for en familie og stor nok for indirekte grilling.
Bare det at man kan regulere luftstrømmen både oppe og nede på en såpass rimelig grill er riktig bra! Weber har også utviklet en mindre grillstarter som passer perfekt under lokket med en tang og noen briketter.
Med denne grillen kan du grille ute til enhver tid, enten det er på campingplassen, balkongen, stranden – you name it!
👍 God grillflate, tar liten plass
👎 For liten for noen, vanskelig å rengjøre
Les mer
De beste gassgrillerne – ekspertens toppliste
«Det er ikke ordentlig grilling!» De negative stemmene om gassgriller er ofte mange, men dem som vet noe om dette, vet også at med den rette teknikken og litt røykflis kan ikke engang ekspertene merke noen forskjell. Vor ekspert Robin gir her sine beste tips.
Les mer
De beste pizzaovnene
Den tiden er forbi, da du måtte nøye deg med en myk og kjedelig bunn og halvsmeltet mozzarella. Pizzaovner gir høye temperaturer og en ekstra varm ytterside som gir en riktig god og sprø pizzabunn. Heng med, så skal du få de beste alternativene!
Det ultimate utekjøkkenet – tingene du trenger
Mange av oss som liker å grille, drømmer om å bygge et utekjøkken. Her kommer derfor en liste med det tilbehøret du trenger for å komme i gang!