Den beste trådløse ruteren – slik velger du riktig
Maske, wifi 6 og smarte funksjoner gjør internettet ditt bedre
Tekst:
Daniel Haaf
Bruker du fortsatt den ruteren som internettleverandøren kom med da du fikk internett installert? Da kan det være på tide å skifte den ut med en nyere og mer moderne trådløs ruter.
Her får du tips om fem ting du bør tenke på når du skal velge ny ruter. Enten hjemmet ditt er lite eller stort og om du stiller store eller små krav. Vår hurtigguide gjør det enklere å velge mellom de mange hundre ruterne som tilbys på markedet i dag.
Tips til gode trådløse rutere
- Prisgunstig med wifi 6
Asus ZenWiFi AX XT8 (2-pakning) - Den enkleste løsningen med wifi 5
Google Nest trådløs ruter og Point - Enkel trådløs ruter under tusenlappen
TP-Link Archer AX10 - For deg som vil velge AP-punkter i hjemmenettverket
Ubiquiti Networks UniFi Dream Machine
Maskeruter
Rutere som støtter masketeknologi kan kobles til én eller flere såkalte satellitter, som forsterker det trådløse signalet. Du mister ikke hastigheten, og enhetene dine bytter automatisk mellom ruteren og satellittene, slik at de alltid har tilgang til det sterkest signalet.
Masketeknologi kan sammenlignes med hvordan trådløse forsterkere fungerer for å forsterke signalet over større områder. Forskjellen er at du unngår mange av ulempene og oppnår den samme stabiliteten når du kobler til den trådløse ruteren til satellittene. Dessuten har satellitter ofte Ethernet-porter der du kan koble til enheter som bruker kabel.
Maskesatellitter kobles vanligvis trådløst til ruteren, men i mange tilfeller kan du også bruke nettverkskabelen for å sikre bedre stabilitet og maksimal hastighet.
Hvis du vurderer maskeløsninger, er det lurt å velge en variant som støtter tri-band-teknologi. Trådløse rutere som støtter tri-band bruker en separat radiokanal for å sende data fra satellittene til ruteren. Det gjør at du får mer ledig båndbredde i hjem som har mange tilkoblede enheter, noe som igjen øker hastigheten og stabiliteten ytterligere.
Støtte for wifi 6 gjør ruteren fremtidssikker
Når du oppgraderer hjemmenettverket med en ny ruter, bør du se etter merking for wifi 6-standarden. Med wifi 6 får du en fremtidssikker, trådløs ruter som håndterer svært høy hastighet på nettverket, selv med de nyeste mobiltelefonene og datamaskinene.
Hvis du vil koble til trådløse enheter til wifi 6, må både den trådløse ruteren og enhetene som kobles til støtte standarden. Hvis de ikke gjør det, går tilkoblingen tilbake på den eldre wifi 5-standarden i stedet. Dette skjer automatisk og uten at du må gjøre noe.
Her er noen av fordelene med wifi 6 sammenlignet med wifi 5:
- Wifi 6 har signal med lenger rekkevidde, og den forstyrres også mindre av andre rutere
- Wifi 6 har høyere maksimal båndbredde som kan deles på alle enheter
- Wifi 6 har nye funksjoner som reduserer energiforbruket til de tilkoblede enhetene
En liten advarsel: Har du allerede et fungerende, raskt og stabilt trådløst nettverk i dag? Da kan det kanskje være en idé å hoppe over wifi 6 og vente på wifi 6e i stedet. Wifi 6e er en videreutvikling som øker båndbredden betydelig, takket være bruken av 6GHz-båndet. Wifi 6 og eldre standarder opererer i dag med 2,4 GHz og 5 GHz.
Hastigheten på LAN/WAN
Hastigheten på hjemmenettverket begrenses til hvor raske WAN- og LAN-porter ruteren din har. WAN-porten kobles til modemet ditt, mens LAN-portene er såkalte nettverksporter som du kobler til med nettverkskabel, for eksempel TV, datamaskin eller NAS.
I dag er det vanlig med WAN- og LAN-porter som kan håndtere opptil gigabithastighet, det vil si 1000 megabit eller 1 Gbps. Det er raskt nok for de aller fleste. Men hvis du vet at du stiller ekstra høye krav, fordi du for eksempel har utstyr som kan håndtere høyere hastigheter, kan du også sjekke ut rutere som kan håndtere 2,5 GbE.
Jo høyere hastighet WAN/LAN-portene kan håndtere, desto bedre er det for hjemmenettverket ditt fordi du fremtidssikrer enhetene dine.
Mobilapp til Android og iOS
Det er praktisk å kunne kontrollere ruteren og de tilhørende funksjonene fra mobiltelefonen. Med en såkalt hjelpeapp for Android eller iOS kan du se alle enhetene som er koblet til hjemmenettverket, kontrollere hvilke som får tilgang til internett, når de får tilgang med mer.
Avhengig av hvordan hjelpeappen er konfigurert, kan du også få varsler når enheter ikke fungerer optimalt, få tips om innstillinger og administrere gjestenettverk hvis du vil ha det.
De fleste trådløse rutere har også et internettgrensesnitt som lar deg kontrollere alt via nettleseren på datamaskin, mobiltelefon eller nettbrett. I enkelte tilfeller får du ikke en hjelpeapp, men du må stole på internettgrensesnittet. Et tips er å bokmerke adressen i nettleseren din, slik at du ikke glemmer hvor du kan finne den.
Her er lenker til mobilappene til enkelte produsenter:
Smarte funksjoner som stemmestyring og høyttalere
Enkelte litt mer avanserte rutere støtter smarte funksjoner som stemmestyring. Enten integrert i ruteren og satellittene, slik som med Google Nest Wifi, eller via tredjepartstjenester som IFTTT.
Stemmestyring er nyttig hvis du ofte gjør visse innstillinger, for eksempel aktivering eller deaktivering av gjestenettverket, slå av det trådløse nettverket på slutten av dagen, eller hvis du vil prioritere bestemte typer trafikk i hjemmenettverket.
Et smart tips: Hvis du bruker gjestenettverk, blir det enklere å la besøkende koble til via QR-koder. Opprett en QR-kode her ved å fylle ut gjestenettverkets SSID, krypteringsnivå og tilkoblingsnøkkel. Deretter kan du skrive ut QR-koden og for eksempel feste den ved inngangsdøren, slik at besøkende enkelt kan skanne den med en kameraapp på mobiltelefonen.
Vanlige begreper du bør kjenne til
Mu-mimo: Mu-mimo er en teknologi som gjør det mulig å sende data parallelt til flere enheter på nettverket samtidig. Dette bidrar til at mer informasjon kan transporteres smidigere. Det reduserer også ventetiden når du har mange enheter koblet til nettverket samtidig. Mu-mimo er absolutt en teknologi du vil ha i din neste ruter, fordi den sikrer best mulig stabilitet og hastighet.
Wi-gig: Wi-gig gir deg superrask overføringshastighet på 60 GHz-båndet. Normalt jobber rutere på 2,4 GHz og 5 GHz, men wi-gig tar det hele noen skritt til. Denne trådløse standarden er sjelden i forbrukerprodukter og fungerer best på svært korte avstander på opptil ti meter.
Dual-band / Tri-band: Eldre rutere med dual-band har to trådløse nettverk på frekvensene 2,4 GHz og 5 GHz. Nyere varianter av tri-band har tre trådløse nettverk, der det tredje er et ekstra på 5 GHz. Tri-band øker den totale båndbredden og reduserer belastningen på nettverket. Tri-band er også det beste valget hvis du vil ha en rask og fremtidssikker ruter.
QoS: Quality of service er en funksjon som identifiserer ulike typer trafikk i nettverket og prioriterer det viktigste. Det kan være nyttig hvis du for eksempel ofte har videomøter eller bruker internett for å spille sammen med andre. Eldre rutere kan kun prioritere spesifikke enheter fremfor andre, mens nyere har avansert QoS som i stedet sjekker dataene som sendes.
Disney Circle: Disney Circle er en foreldrekontroll som er integrert i ruteren. Men denne funksjonen kan du stille inn hvor lenge visse enheter kan bruke internett og til hvilke tider på døgnet. Du kan også sette internett på pause, blokkere ulike tjenester og vise detaljert historikk. Disney Circle er integrert i enkelte rutere på markedet i dag, og denne tjenesten kan også kjøpes som et eget produkt til de rutere som ikke har integrert foreldrekontroll.
Gjestenettverk: Å kunne opprette et gjestenettverk atskilt fra det vanlige hjemmenettverket kan være nyttig hvis du ofte har besøk. De besøkende kan bruke et begrenset nettverk hvor ingen vanlige enheter, for eksempel skrivere og NAS er synlige. Du kan også begrense hastigheten på gjestenettverk eller bare la det være tilgjengelig til bestemte tider på dagen.
- Sony PlayStation 5 Slim Digital Edition 1TB (PS5)(1)5 889 ,-
- Garmin Vivoactive 5(3)2 790 ,-
- AMD Ryzen 7 9800X3D 4.7GHz Socket AM5 Box(3)6 759 ,-
- Garmin Forerunner 965(8)6 396 ,-
- Apple AirPods Pro (2nd Generation) 2023 USB‑C(13)2 899 ,-
- Apple iPhone 16 Pro 5G 8GB RAM 128GB13 890 ,-
- Sony PlayStation 5 Slim 1TB (PS5)(8)6 649 ,-
- Apple iPhone 15 5G 6GB RAM 128GB(1)8 987 ,-
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G SM-S928B Dual SIM 12GB RAM 256GB(5)12 990 ,-
- Apple iPhone 13 5G 4GB RAM 128GB(14)6 390 ,-
- Ninja Creami NC3001 949 ,-
- Db Hugger Washbag599 ,-
Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid. Daniel Haaf kan nås på [email protected].