Derfor bør du lese bøker – 6 grunner
Lese du ikke bøker regelmessig? Da er denne artikkelen for deg! Det er mange fordeler med å lese bøker, og her gir vi deg seks virkelig gode grunner.
1. Bøker hjelper deg med å redusere stress
Når du leser bøker, reduseres stressnivået i kroppen. Bare en kort lesestund kan gi en positiv effekt – ofte så lite som 30 minutters lesing. Ved å lese bøker fokuserer du hjernen på teksten og budskapet, og skaper positive følelser og tanker gjennom fantasien.
I en studie utført ved University of Sussex ble det observert at bare seks minutters lesing reduserte hjertefrekvensen hos deltakerne. Det ble også observert at deltakerne slappet av i musklene under lesingen.
Dr. David Lewis, som utførte studien, sier at boklesing ikke bare er en distraksjon. Det er en måte å aktivt engasjere hjernen og stimulere kreativitet i en endret bevissthetstilstand. Hvis du er helt oppslukt av en god bok, er det altså en fantastisk måte å slappe av på.
2. Lesing underholder hjernen og forbedrer hukommelsen
En utmerket måte å forbedre hukommelsen på er å stimulere hjernen, og boklesing er en måte å gjøre dette på slik at hukommelsesfunksjonen ikke forverres. I kombinasjon med andre positive ting, som regelmessig trening og stressreduserende aktiviteter (se punkt 1), er boklesing en flott måte å holde hukommelsen aktiv og skarp.
Hukommelse skapes ved at nerveceller kobles sammen og eksisterende forbindelser styrkes. Jo mer du trener hukommelsen og aktiverer hjernen, desto større er sjansen for at nervecellene i hjernen får sterkere forbindelser.
Les mer om hvordan hukommelsen vår fungerer og hvordan du kan styrke den her.
Ett tips for deg som glemmer navn i bøker
Kjenner du at navn på karakterer, steder og hendelser forsvinner fra minnet når du leser lange bøker eller bokserier? Det er ikke uvanlig at enkelte detaljer blir litt uklare i minnet mens vi leser, spesielt relasjoner til andre karakterer og posisjoner. Hvis dette høres kjent ut, anbefaler vi at du har en notatbok ved siden av når du leser. Skriv ned alle navn og hvilken relasjon de har i boken. Det er lettere å huske viktige ting når du noterer og leser samtidig.
3. Å lese øker evnen din til å fokusere
Ved å lese bøker blir du nødt til å roe ned og kun fokusere på én ting – teksten. Uten forstyrrende elementer fra omgivelsene er det bare deg, boken din og linjene med tekst. Dette forsterker evnen din til det som kalles "deep work", evnen til å jobbe helt uten distraksjoner.
Evnen til å fokusere og konsentrere seg om én ting blir stadig vanskeligere. En studie utført av Microsoft viser at vi i gjennomsnitt konsentrerer oss i åtte sekunder før vi begynner å søke etter annen stimulans. På sosiale medier er denne tiden enda kortere, hvor vi ofte bare holder fokus i et sekund før vi scroller videre.
Hvis du vil bli bedre på å opprettholde konsentrasjon og fokus over lengre perioder, er bøker en perfekt måte å gjøre det på. Underholdning med fordeler, rett og slett.
4. Bøker gir større dybde til underholdningen
Bøker gir en dybde i en historie som filmer og serier aldri kan matche. Hvis du bare har sett Harry Potter-filmene, men ikke lest bøkene, går du glipp av mye bakgrunnshistorie, viktige detaljer og karakterbeskrivelser som filmene mangler. Det samme gjelder for Ringenes Herre, The Witcher, Game of Thrones og mange andre filmserier.
En annen fordel med bøker er at du selv bestemmer hvordan du vil at ting skal se ut. Og du leser med din egen stemme i ditt eget tempo. Men husk å lese bøkene først og se filmen eller serien etterpå. Gjør du det motsatt, er det vanskelig å overse hvordan du allerede har trent hjernen din til å se og høre ting.
5. Ditt ordforråd blir bedre når du leser
Du styrker ditt ordforråd når du leser bøker. Hvis du leser for barn, bidrar det også til deres språkutvikling.
Leser du på en leseplate, kan du raskt slå opp betydningen av ord du ikke har støtt på tidligere med det innebygde oppslagsverket. Dette er spesielt verdifullt når du leser på andre språk enn morsmålet ditt.
En hel dag med boklesing kan øke ordforståelsen betraktelig. Du merker kanskje ikke forskjellen med en gang, men etter hvert som du møter på ordene igjen i ulike sammenhenger, vil du se en stor forbedring etter som du leser flere og flere bøker.
Et tips er å ha en notatbok klar for å skrive ned ord du ikke kjenner til. Skriv ned, slå opp, og utvid ordforrådet ditt – ord for ord, bok for bok.
Mest populære bøkene akkurat nå
Med et hav av bøker å velge mellom kan det være vanskelig å vite hva som er populært akkurat nå. Heldigvis finnes det mange ulike topplister som guider oss gjennom bokjungelen, og en av de beste er kanskje den som Google tilbyr. Vi vet hvilke bokserier som er mest søkt etter på Google, og vi gir tips om de aller største på vår side med boktips her.
Se alle populære bøker her.
6. Å lese bøker er bra for barna
Les sammen med barna, og du hjelper dem med å forbedre konsentrasjonsevnen og utvide ordforrådet. Samtidig får dere en fantastisk tid sammen og nye, spennende samtaleemner å diskutere.
Det er mange fordeler med å lese høyt for barna. De lærer om farger og former, dyr og mennesker på en spennende måte. Dessuten er det veldig gøy for begge, spesielt når barna er litt eldre og dere kan lese sammen på en helt annen måte.
Vil du ta det hele et skritt videre, kan dere lage deres egen bok. Barna styrer historien, og du skriver boken for dem. Kanskje det blir spennende høytlesning for hele familien etterpå?
Boktips for de minste
Bonustips: Endre vanene dine og les flere bøker
Føler du at det er for lite tid til å lese bøker i hverdagen? Du er garantert ikke alene om det, men det er ikke spesielt vanskelig å starte med lesingen.
Ta frem boken når du lager mat (lydbok teller, og da har du hendene fri!), når du er på toalettet, i lunsjpausen eller når du reiser med offentlig transport. Fem minutter her og der blir raskt mange sider, og plutselig har du lest ferdig den første boken.
En studie fra 2016 viser at vi bruker opptil 7,8 timer hver uke på sosiale medier. Hvis du brukte den tiden på å lese bøker i stedet, ville det bety at du leste mellom 30 og 50 bøker per år (avhengig av bokens lengde, selvfølgelig).
Tekst: Daniel Haaf
Publisert: 27. oktober 2023
Oppdatert: 27. oktober 2023
Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.