Prisjakt
Black Week – se de beste tilbudene

Det ultimate utekjøkkenet – tingene du trenger

Mange av oss som liker å grille, drømmer om å bygge et utekjøkken. Her kommer derfor en liste med det tilbehøret du trenger for å komme i gang!

Det er viktig at utekjøkkenet ditt blir så multifunksjonelt som overhode mulig, og det må inneholde alt som trengs for å lage mat i godt selskap. Her har du en god basis for utekjøkkenet, så kan du alltids skaffe mer senere!

Robin Brun, grillexpert. Foto: Privat

Robin Brun, ekspert på utekjøkken

Jeg er en grill- og hamburgernørd av høyeste rang! Tidligere arbeidet jeg med kurser innen grilling og røyking samt produktdemonstrasjoner av griller og har hatt en forkjærlighet for «smashburgere» i mange år. Jeg røyker og griller både «direkte» og «indirekte» – og jeg kaldrøyker. Kullgrill og «Low n Slow»-grilling er noe jeg brenner litt for, men jeg bruker alle metoder, også gass. Jeg konkurrerer i det svenske «Hamburger SM» og i 2020 kom jeg på andreplass i Peoples Choice! På et tidspunkt eide jeg hele 12 griller. Jeg har nå redusert flåten, men til gjengjeld fått meg en større grillflate :-)

1. Weber Performer Deluxe GBS 57cm

Her er den: Den absolutt mest klassiske kullgrillen, her i luksusversjonen med bord og gasstenning av kullet.

Weber 57 har eksistert cirka like lenge som dinosaurene. Men den gir på ingen måte et gammeldags inntrykk, denne modellen oppdateres nemlig hvert år.

Den nyeste modellen har vippbar grillrist, slik at det er lettere på fylle på røykflis. Den har til og med brikettholdere og askebøtte med enhånds-rengjøring. Det finnes lokkholder og et termometer i lokket.

I tillegg har GBS-versjonen rist i midten som kan byttes ut. Man kan enkelt bytte den mot Webers GBS-system i form av stekepanne, wok, gryte, vaffeljern eller noe annet artig tilbehør. Det finnes en utrolig mengde muligheter, som f.eks. roterende grillspyd.

Grillen fungerer like bra til grilling av entrecote i riktig høy temperatur med grillkull som for «low n slow» BBQ i 100–120 °C med briketter.

Passer for deg som vil ha en diger kulegrill med mange spennende muligheter!

👍 Klarer det meste, GBS-systemet

👎 Ikke for temperaturer over 350 °C

2. Napoleon BILEX485-1

Gassgrill er et godt komplement til kullgrillen. Den passer ekstra godt når du vil at det skal gå raskt, f.eks. når du kommer hjem fra jobb.

Her får man selv vurdere hva som passer best for en selv, men det kan være smart med en såkalt innebygd variant. Denne grillen kommer altså uten skap/bein og bygges direkte inn i utekjøkkenet ditt.

Napoleon BILEX485-1 er en innebygd grill til en overkommelig pris. Den er rustfri og har fem kraftige brennere under lokket. Utenpå lokket har den et stort termometer, slik at det er enkelt å holde styr på temperaturen. Grillflaten har en god størrelse med hele 68 x 46 cm, som rekker til det meste!

Det er lett å feste et roterende grillspyd under lokket og det finnes også andre moduler (skap, skapdører osv.) som kan kjøpes ekstra.

En ekstra bonus er at spakene lyser fint når man griller om kvelden.

👍 Innebygd grill, stor grillflate

👎 Kan ikke flyttes

3. Muurikka 58 Set

Muurikka 58 år er en veldig praktisk stekeplate.

Den finske bedriften Muurikka har blitt kjent globalt på grunn av sine produkter. Svenskene kaller faktisk en rund stekeplate for en Muurikka.

Dette er det perfekte redskapet for matlaging ute og et riktig godt tilbehør i et utekjøkken. Det passer ekstra godt for enkle middager på altanen, når det gjerne skal gå raskt.

Jeg liker at denne grillen er så enkel. Det er bare å trykke på knappen, så er du klar til å steke noen hamburgere utendørs, i stedet for å stå inne i kjøkkenet med en stekepanne – for det gjør vi vel ikke om sommeren? ;)

Perfekt for pytt, wok, hamburgere med mer!

👍 Enkelt og greit!

👎 Har ikke lokk

4. Ooni Koda 16

Ooni Koda 16 gjør det mulig å lage riktig god pizza, uten at du må bruke hele sommeren på å mure og fyre med direkteimportert ved fra Napoli.

Denne pizzaovnen går på gass og har plass til en stor pizza uten problemer. Grillflaten er 45 x 45 cm.

Den har innebygd tenningsfunksjon og blir raskt varm. På 20 minutter kommer den opp på 500 °C, noe som anbefales for napolitanske pizzaer, som da er ferdig på under to minutter. Lager man sin egen «pizza-på-hjørnet» kan varmen senkes litt.

Jeg anbefaler denne til alle utekjøkken fordi den er så enkel å bruke. Og hvem har vel ikke drømt om sitt eget pizzeria i hagen?

Den eneste ulempen er at det vil danne seg kø utenfor huset når naboene hører at det er nabolagets nye pizzakonge som er i gang.

👍 Raskt, enkelt, blir VELDIG varm

👎 Grillflaten kunne vært større

5. Kamado SUMO Pizzaspade

Hvis du har fått deg en flott pizzaovn/pizzastein og en ordentlig pizzastasjon, er det bare en ting som mangler. En pizzaspade!

Her faller valget på en fra Kamado Sumo. Legg pizzaen på spaden (forsøk å få så lite mel som mulig under pizzaen) og dra ut kantene igjen og kast pizzaen inn i varmen.

For meg er det viktig at en pizzaspade har plass til relativt store pizzaer. Hvis man har planer om å lage de der gode napolitanske pizzaene, så kan det også være en god idé å ha en mindre «snu-spade».

En pizzaspade blir prikken over i-en i utekjøkkenet.

👍 Solid

👎 Ikke superstort håndtak

6. Weber Grillmatte 80 x 120cm

Her kommer et produkt som jeg bruker ofte og som jeg skulle ønske jeg hadde hatt allerede før det ble lansert.

Weber har laget noe så fantastisk som en grillmatte! Matten stilles under kullgrillen for å beskytte underlaget mot glor og festflekker.

Så trenger du ikke lenger bekymre deg over å søle på det fine utekjøkkenet ditt, og det kan lett spyles rent hvis det er nødvendig. Hvis det kommer ekstra mye glor under grillingen, kan du også fukte matten.

Grillmatten er 120 x 80 cm. Har man et større kjøkken, så kan man kjøpe flere av dem. Matten er dessuten praktisk når du står barfot om sommeren (så lenge du ikke mister glor på den).

Dette kjøpet kommer du ikke til å angre!

👍 Beskytter altanen, flott utseende

👎 Ingenting!

7. Weber Premium Grillhansker

Hvis jeg hadde fått en krone for hver gang jeg brant meg på hendene når jeg griller, så hadde jeg nok vært økonomisk uavhengig i dag. Disse hanskene gjør at du slipper å brenne deg.

Grillhansker finnes i mange forskjellige utgaver, men disse er mine favoritter. De er myke og flotte og beskytter mot veldig høye temperaturer.

De kjennes ut som tykke hansker og stenger ut all varmen. Dessuten har de silikon på innsiden som gjør at man får et bra grep.

En advarende pekefinger: De stenger ikke ute varmen hvis man de er blitt fuktige. Det gir seg sikkert selv, men jeg fuktet dem en gang (og det var ikke en god idé, ha, ha!).

Og i tillegg til at de beskytter hendene, så ser du også litt ekstra proff ut. Et must i utekjøkkenet mitt!

👍 Beskytter mot varme

👎 Bør ikke bløtlegges

Les mer

Foto: Yav Aziz, Unsplash

De beste pizzaovnene

Den tiden er forbi, da du måtte nøye deg med en myk og kjedelig bunn og halvsmeltet mozzarella. Pizzaovner gir høye temperaturer og en ekstra varm ytterside som gir en riktig god og sprø pizzabunn. Heng med, så skal du få de beste alternativene!

Les mer

Foto: lily_rocha, Adobe Stock

Slik lykkes du med baksten

Prisjakts beste tips og teknikker til bedre bakeferdigheter

Les mer