Finn frem din indre DJ
Savner du høy klubbmusikk og svette dansegulv? Har du kanskje en drøm om å bli DJ, eller vil du bare mixe og streame hjemme? Vi har snakket med DJ og produsent Beth Lydi. Her er hennes beste tips til hva du trenger for å bli DJ.
Tekst:
Viktoria Andresen
Publisert:
21. april 2021
Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i det. Det er ingen betalte lenker eller andre typer reklamesamarbeid.
Oslojenta Elisabeth "Betty" Jansen bor i Berlin, og nå deltid i Harstad der hun jobber som produsent for Festspillene. Hun har holdt på med musikk profesjonelt i 7-8 år nå, både som DJ og produsent under artistnavnet Beth Lydi.
Sammen med sin forlovede Andreas Henneberg som også er DJ og produsent, driver hun labelet Snoe. Vi har snakket med henne om karrieren hennes og nerdet litt på utstyr hun bruker.
– Karrieren min startet vel som en klassisk DJ karriere starter. Var jo veldig glad i musikk da, ler techno-elskende Betty.
– Jeg fikk nok den store åpenbaringen da jeg var på utveksling i Berlin, og opplevde de evige åpningstidene. Ikke bare evig party, men en livsstil med musikk, mimrer hun tilbake.
Populære produkter innen DJ-kontroller
Start med vinyl
Under utvekslingstiden ble Betty kjent med noen som drev med DJing, som oppmuntret henne til å prøve seg litt selv. Hun lærte å spille med vinyl først, noe hun anbefaler alle å starte med.
– Fordelen med å begynne med vinyl er at du lærer deg å beatmatche helt manuelt. Du får følelsen av hvordan sanger er bygget, og forståelse for selve mikseprosessen. I dag har du såklart masse hjelpemidler, men det er en helt annen følelse å lære på vinyl. Skal du spille på klubb, har de fleste ikke godt nok setup for vinyl. Men, starter du der, blir resten en lek, forklarer Betty.
Først og fremst en hobby
Skal du starte å mikse musikk og bli DJ, er det lurt å ha i bakhodet at det tar mye hardt arbeid, og en del flaks, for å slå gjennom.
– Som hovedgeskjeft ser man jo hvordan det er lite forutsigbarhet. Du kan ikke begynne med et mål om å tjene masse penger på det, for det er jo ganske usannsynlig, minner Betty om.
– Men, det er faktisk en hobby du kan tjene litt penger på, hvis du spiller litt ute på klubb. I disse tider kan man tjene litt på å streame også, forteller hun videre.
Dette trenger du for å komme i gang
Før du går til innkjøp av utstyret selv, kan det være lurt å prøve seg litt på lånt eller innleid utstyr. Uansett hva du gjør, er gode hodetelefoner et must. Når du er klar for å kjøpe et lite setup, er det kan være lurt å vite at har du først har valgt et brand, må du være obs på hva du kan forbinde med det.
– Aller aller først ville jeg investert i noen gode headphones. De jeg har brukt hele karrieren min når jeg spiller ute er Sennheiser HD 25. De gir veldig klar lyd på høyt volum, forteller DJen.
– Hvis du bare vil teste og se om mixing er noe for deg, er det mulig å leie utstyr før du investerer selv, tipser artisten.
– Skal du ha ditt eget utstyr, trenger du to platespillere, eller DJ-kontroller, og en mikser. Det spiller egentlig ikke så stor rolle hvilken mikser du har. Har du først har jobbet med en, kan du jobbe med alle. Du kan starte med en to-kanals mikser til et lite set up. Ikke glem at går du for et merke, feks Pioneer, Allen Heath eller Denon, er det ikke alltid alt man kan koble sammen på kryss av merkene, informerer hun.
– Husk også gode kabler! Her er som oftest ikke billig best, legger Betty til med en liten latter igjen.
Kjøp utstyr du vil kjenne igjen på klubber
Da blir det lettere hvis du eventuelt skal spille der.
– Pioneer har en litt forenklet utgave av DJ-kontroller: Pioneer DJ XDJ-1000. Der har du egentlig alle features de fleste klubber har. De kommer enten med harddrive eller USB, og jeg ville anbefalt USB. Er litt klønete hvis du må dra med deg harddriven dit du skal spille hver gang. SD kort er også små og kronglete, mener musikkprodusenten.
– Husk å tenke på kvaliteten og størrelsen på USB-sticksene dine. Det har litt med hvor kompatible de er med spillerne, hvor raske de er og hvor mye musikk du kan ha på de, råder labelheaden.
DJ utstyr som anbefales av Beth Lydi
Kjenn musikken og planlegg settet ditt
Helt i begynnelsen kan du tenkte over hvilke låter du vil spille, og sette de sammen i en liste. Det blir lettere å mikse hvis du har planlagt litt på forhånd og kjenner sangene godt. Etterhvert som du blir sikker i mixingen og på musikken blir du mer spontan og fleksibel. Jeg har for eksempel 200-300 sanger i en spilleliste og spiller det som føles riktig i øyeblikket. Men dette kommer etterhvert med erfaring.
– For å bygge et smooth set er et godt tips å lage en playlist med 10 - 15 sanger. Tenk på hvilken sjanger og energinivå sangene har og legg de i en god rekkefølge. Da har du et godt grunnlag å mikse på. Det er ekstra viktig i elektronisk musikk, fordi mixer du hip-hop eller pop er det ofte veldig raske overganger, forteller den techno-elskende Oslojenta.
Programmer som gir en fordel
Skal du ha platesamlingen din digitalt er det en fordel å ha et program der du jobber med tracksene og setter sammen spillelister. De gir også informasjon om musikken som ikke alltid er der hvis du ikke har analysert tracksene i et sånt program først.
– Jeg bruker Recordboks. Der kan du lagre alt på USBen din og tagge musikken. Det er ikke et must, men likevel en fordel, fordi du får mer informasjon om tracksene. Som feks tone, waveform, hvor langt tracket er, og hvor mye du har igjen av tracket mens du spiller, sier Betty.
Høyttalere sist
Hvis du har et ok steroanlegg fra før, er det mer enn nok i starten å koble opp utstyret ditt til det eksisterende anlegget du har hjemme.
– Høyttalere ville jeg satt nederst på listen faktisk, men skal du opp et lite hakk fra det du har hjemme, så er KRK solide produsenter, med god kvalitet. Disse har klar og fin lyd, og veldig godt trykk. I tillegg er de ikke så dyre, forteller musikeren.
– Jeg produserer med hodetelefoner, og da bruker jeg faktisk Bose Noise Cancelling Headphones fordi jeg bor i leilighet, sier Betty.
– Det som er viktig å tenke på når du skal kjøpe høyttalere er om du har active speakers. Hvis de er passive trenger du en forsterker i mellom, forklarer hun.
Dette er produktene Betty nevner
Hvis du vil produsere selv
Hjemme har Betty sitt eget studio, der hun produserer låtene sine. Selv bruker hun Ableton, og har samlet seg et par synther og trommemaskiner opp igjennom årene. I tillegg har forloveden Andreas et relativt stort studio, der de jobber sammen. Du kan faktisk se de live fra hans studio på Twitch hver søndag.
– Ableton er et fint software å starte med. Investerer du i det, har du et godt grunnlag for å komme i gang med produksjonen, forteller Betty.
– Akkurat nå har det også blitt populært å bygge billige versjoner av veldig kjent hardware. Behringer sin Model D eller WASP er gode og rimelige alternativer for å starte med synthesiser. Da trenger du bare et lydkort, sier Betty.
– Så er det også veldig gøy å leke seg med en liten drummachine. Roland TR 909 er en av de superkjente hardwarene med en del lyder som er enkle å kjenne igjen. De har gitt ut Roland TR-09 Rhythm Composer. Med den kan du bygge grooves med en drum machine, uten at det koster skjorta, melder produsenten.
Utstyr artisten anbefaler
Streaming er pandemiens klubb
Nå som klubblivet er dødt livestreamer Betty og Andreas for å dele musikken sin med publikum. Du trenger et par ting for å starte en halvproff stream. Selv bruker de et streamingsoftware, et godt skjermkort for stabilitet og god oppløsning. Et lydkort, og en god PC. I tillegg til spillerne såklart.
– Du trenger i hvert fall et lydkort for å forbinde laptop eller PC med DJ oppsettet. Du burde helst ha en god PC også. Med et godt skjermkort sørger du for en stabil stream med god oppløsning. Macer har for eksempel ikke skjermkort med ventilasjon, og da crasher du gjerne fort, forklarer livestreameren.
– Vi bruker OBS som er et gratis streaming software. Der kan du laste ned en app til telefonen din, så du slipper å kjøpe kameraet. Da trenger du bare å koble ladekabelen mellom telefonene og pcen, sier Betty.
– Så er det såklart viktig å tenke på internettforbindelsen. Kan lønne seg å kjøre kablet forbindelse hvis du skal livestreame, legger hun til.
Lær av andre DJs
Du trenger ikke mer enn det mest enkle for å bare leke deg litt. Se på tutorials på nett for å få et lite inntrykk av hva slags muligheter du har med utstyret. Det finnes mye der ute fra kjente DJer og produsenter.
– Sjekk ut The Art Of DJing på Resident Advisor. Det er en artistserie hvor DJs gir sine tips og triks til utstyr og bedre mixing. Der kan du få forståelsen for hvordan sanger er bygget opp, klassiske miksesteder og hvordan du arrangerer låter, og set, råder Betty.
– Det beste trikset er bare å øve øve øve. Ta to tracks og se hvor mange måter du kan mikse de låtene sammen hvor det høres bra ut, er det siste tipset fra den technoglade Oslojenta.
Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i det. Det er ingen betalte lenker eller andre typer reklamesamarbeid. Viktoria Andresen kan nåes på [email protected]