Prisjakt

Guide til brannslukkere – slik velger du riktig

Velg riktig brannslukker til hjem og bil. Her veileder vi deg til riktig modell og gir tips om de mest populære modellene akkurat nå.

Har du en brannslukker hjemme, og i så fall – når sjekket du sist at den fungerer? Slokkeutstyr er påbudt i alle norske boliger, så om du mangler en, er det kanskje på tide å vurdere å gå til innkjøp av et solid brannslukningsapparat.

I denne veiledende artikkelen hjelper vi deg med å finne riktig brannslukker for både hjem og bil. Vi gir råd om hvordan den brukes best, samt tips om flere dingser for hjemmet som gjør hverdagen litt tryggere.

Har du egne tips og råd om brannvarslere? Da vil vi gjerne høre fra deg - skriv en linje til oss og fortell!

Alle vanlige brannslukkere ser stort sett like ut. Foto: Tak-Kei Wong, Unsplash

Pulverslukker (ABC-slukker)

Pulverslukkeren er det beste valget for både hjemmet og bilen. Det er en allsidig brannslukker som takler flere typer branner og har lang rekkevidde. Dette er slukkeren med best slukkeeffekt per kilo slukkemiddel, og den fungerer utmerket selv når det er ordentlig kaldt.

For å dekke behovet hjemme trenger du en pulverslukker på omtrent 6 kg. Er det for tungt, kan du velge å ha to slukkere på 3 kg hver isteden. Pulverslukkere er ekstra effektivt fordi slukkemiddelet ikke leder strøm. Det betyr at du kan slukke branner selv i elektriske apparater som i datamaskinen eller i TV-en.

Se alle pulverslukkere her.

Karbondioksidslukker (B-slukker)

Karbondioksidslukkeren bruker et slukkemiddel som i gass. Når det presses ut gjennom munnstykket, omdannes det til væske. Innholdet er karbondioksid som fungerer mot brann i væsker, som for eksempel en oljebrann.

Siden karbondioksid ikke leder elektrisitet, kan den også slukke elektriske apparater som har tatt fyr. Dette er en slukker som er best egnet for restaurantkjøkken, eller for å slukke brann i elektriske sentraler og lignende.

Det er viktig å huske på at innholdet i karbondioksidslukkere er ekstremt kaldt, hele -79 grader celsius! Den har også veldig kort rekkevidde på opptil tre meter. Karbondioksidslukkere er vindfølsomme og bør derfor ikke brukes utendørs.

Se alle karbondioksidslukkere her.

Skumslukker (AB-slukker)

Skumslukkeren bruker vann med et spesielt tilsetningsstoff for høyere slukkeeffekt. Slukkeren passer ekstra godt mot brann i fibermateriale, for eksempel tre og papir. Også tekstiler og brennbare væsker som olje og drivstoff (bensin/diesel) kan slukkes med en skumslukker. Ikke alle skumslukkere kan brukes mot elektrisk utstyr, så husk å sjekke hva som gjelder for din slukker.

Siden skumslukkere normalt bruker miljøskadelige stoffer, såkalte fluorstoffer (PFAS), er de ikke så utbredt i dag. Etter hvert som eksisterende skumslukkere byttes ut, resirkuleres de og erstattes med nye, miljøvennlige væskeslukkere (A-slukkere) med lengre rekkevidde.

Se alle skumslukkere her.

Væskeslukker (A-slukker)

Væskeslukkeren er en nyere variant som hovedsakelig inneholder vann, men også et miljøvennlig tilsetningsstoff som øker slukkeeffekten sammenlignet med vann alene – en væskeslukker har omtrent dobbelt så høy slukkeeffekt som en vannslukker. Årsaken er tilsetningen som senker overflatespenningen og øker kjøleeffekten betydelig.

Denne typen slukker brukes hovedsakelig på fibermaterialer. Det betyr at alle former for tekstiler, tre og papir kan slukkes med en væskeslukker. Rekkevidden er på mellom 4 og 5 meter. Væskeslukkere er følsomme for frost og bør ikke oppbevares utendørs eller i andre kalde områder.

De ulike klassene for brannslukkere

Det finnes fem ulike klasser av brannslukkere. Avhengig av hvilken du velger, kan den håndtere ulike materialer og spesifikke situasjoner. Noen slukkere er for eksempel tilpasset til å håndtere brann i elektriske apparater, andre takler oljebrann, og noen brannslukkere kan håndtere metaller.

Den vanligste og mest utbredte brannslukkeren er fortsatt pulverapparatet, en såkalt ABC-slukker som takler alt fra glør til væske og gass. Den er allsidig og passer godt i de fleste hjem, også i bilen.

Klassene: A, B, C, D og F

  • Klasse A: Glødbrann
  • Klasse B: Væskebrann
  • Klasse C: Gassbrann
  • Klasse D: Metallbrann
  • Klasse F: Fettbrann

Slik bruker du en håndholdt brannslukker

  1. Dra sikringen rett ut.
  2. Løsne slangen fra holderen.
  3. Rett munnstykket mot basen av flammene.
  4. Stå innenfor rekkevidden til brannslukkeren.
  5. Trykk håndtaket helt inn.
  6. Tøm hele brannslukkeren.

Det finnes visse variasjoner avhengig av type brannslukker. Sjekk manualen for akkurat den brannslukkeren du har hjemme. Et tips er å sjekke hvordan brannslukkerne på for eksempel kontoret eller skolen fungerer, slik at du vet hva du skal gjøre dersom det oppstår en akutt situasjon.

Foto: chanphoto, Unsplash

Så ofte bør du sjekke brannslukkeren

Det er viktig at du sjekker brannslukkerne dine regelmessig – ellers blir risikoen stor for at de ikke fungerer som de skal når du trenger dem.

Væskeslukkere bør sjekkes hvert femte år, mens pulverapparater og karbondioksidapparater bør sjekkes hvert tiende år. Du kan gjøre det selv, men det er best å la en autorisert forhandler sjekke slukkeren.

Gjør en visuell kontroll av slukkeren i henhold til listen nedenfor. Hvis du er det minste usikker, bør slukkeren leveres inn for service og kontroll, eller eventuelt erstattes.

Slik sjekker du brannslukkeren

  • Kontroller at slangen er hel. Det skal ikke være noen sprekker i materialet.
  • Trykkmåleren skal stå på grønt. Bank forsiktig på glasset for å kontrollere om viseren har satt seg fast.
  • Kontroller at forseglingen er intakt.
  • Sørg for at brannslukkeren ikke har noen andre synlige skader.
  • Pulverapparater kan vendes noen ganger fra side til side slik at innholdet glir fritt.

Viktig å tenke på om brannslukkere

Rekkevidde

En god brannslukker når fem til syv meter avhengig av vindstyrken. Det er viktig med lang rekkevidde slik at du kan holde en trygg avstand til ilden, samtidig som slukkeevnen er god.

Holdbarhet

Det kan koste flere hundre kroner å kjøpe en stor brannslukker. Men husk at holdbarheten er lang. Opptil 15 år er mulig hvis den oppbevares tørt og kjølig. Husk å sjekke slukkeren hvert femte år.

Minst én, helst to

Har du to etasjer der du bor? Da bør du ha to brannslukkere i hjemmet – én i første etasje og én i andre etasje. Slukkerne bør være enkle å finne når de trengs. Husk at tiden aldri er på din side når det brenner.

Fungerer én gang

Brannslukkere brukes bare én gang, deretter må de byttes ut. Tidligere var det mulig å fylle på innholdet, men i dag erstattes vanligvis hele slukkeren. Dette gjelder selv om du bare bruker en liten del av innholdet.

Plassering

Plasser brannslukkeren synlig og lett tilgjengelig. De er der for å brukes når det trengs og må kunne finnes av alle. Dette gjelder også brannteppe som er en god brannbeskyttelse i alle kjøkken. Brannslukkere i offentlige lokaler må være merket med skilt.

Bruk

Det er viktig at du virkelig treffer brannen med en skumslukker, mens pulverapparatet også er effektivt selv om du ikke treffer direkte. Uansett type brann bør du forsøke å treffe basen av flammene og ikke stoppe før du er helt sikker på at brannen er slukket.

Utstyret du må ha klart hjemme

Det er alltid lurt å være forberedt på uforutsette hendelser, spesielt hvis man er en barnefamilie. Med riktig utstyr i hjemmet er det enklere å håndtere kriser, som for eksempel strømbrudd og vannmangel. Heldigvis har vi listet en del praktiske ting å ha hjemme i beredskap!

Se våre tips til beredskapsutstyr her.

Nødutstyret du må ha i bilen

Har du alt i bilen som trengs hvis det skulle oppstå en krisesituasjon? Kan du for eksempel holde varmen hvis bilen blir stående fast i en snøstorm på motorveien? Her er nødutstyret du må ha i bilen hele året.

Les vår guide til nødutstyr for bilen her.

FAQ

Avhengig av modellen kan den vare opptil 15 år hvis den oppbevares riktig.

En pulverslukker. Den er ABC-klassifisert, noe som dekker alt du skulle trenge å slukke hjemme.

Gjør en gjennomgang på brannslukkeren du har hjemme hvert femte år.

Det er anbefalt å ha enten én brannslukker på 6 kg eller to på 3 kg hver.

Akkurat nå er Nexa Pulverslukker 43A 233B C 6kg regnet som en av de beste pulverslukkerne for hjemmebruk.

Tekst: Daniel Haaf

Publisert: 26. januar 2024

Oppdatert: 26. januar 2024

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.