Guide til røykvarslere – slik velger du riktig
Har du nok røykvarslere i hjemmet, og sjekker du om de fungerer ofte nok? Les alt om røykvarslere og hvor viktige de er her.
Visste du at hver femte husholdning* sier at de har for få røykvarslere i hjemmet? Å ha riktig antall og montere dem optimalt kan gi deg de ekstra sekundene som trengs for at alle skal komme seg ut trygt ved en brann. Her går vi gjennom de ulike variantene av røykvarslere (også ofte kalt brannvarslere) som finnes, gir tips om hvordan du monterer dem på best mulig måte, og gir andre gode råd.
Har du egne tips som du vil dele? Skriv en linje og fortell!
Optisk brannvarsler med temperaturvarsler er best
Nesten alle brannvarslere som selges i dag er optiske. De har en fotocelle som oppdager forstyrrelser fra røykutvikling og reagerer veldig raskt, selv om det bare ulmer i plast eller papir. Det betyr at du får ekstra tid til å slukke eller forlate boligen sammenlignet med ioniske brannvarslere.
Røykvarslere med temperaturvarsler detekterer temperaturøkninger og gir ekstra rask varsling. De komplementerer den optiske varsleren, men bør aldri brukes alene. Du kan velge å kjøpe en røykvarsler som har begge i samme enhet, eller to separate avhengig av hva som passer best.
De fleste brannvarslere bruker et batteri. Det finnes nett-tilkoblede modeller som bruker 230V, men også disse må ha et backup-batteri for å være godkjente. Nett-tilkoblede røykvarslere må ikke bruke stikkontakt, men må kobles direkte til sikringsskapet.
Hvor mange røykvarslere trenger du?
Antall røykvarslere bestemmes av hvordan boligen din ser ut og hvor mange dere er i familien.
Har du to etasjer, må du ha minst én brannvarsler per etasje. Er det en bolig på 60 m² eller mer, bør du ha minst to brannvarslere, og de bør ikke være mer enn 12 meter fra hverandre.
Et tips er å bruke seriekoblede røykvarslere. Det betyr at de kommuniserer med hverandre, og hvis én begynner å varsle, sender den et signal til de andre slik at alle utløses. Dette er spesielt viktig i boliger med for eksempel kjeller eller loft der man kanskje ikke hører en brannvarsler i normaltilfeller.
Har du flere soverom med elektronikk og lading om natten, bør du ha en røykvarsler i hvert soverom. Dette er spesielt viktig hvis det sover noen der.
Slik plasserer du brannvarsleren riktig
Brannvarslere plasseres i taket og helst midt i rommet. Unngå å plassere varsleren nærmere enn 50 centimeter fra en vegg (med mindre du må montere den på veggen, selvfølgelig) og helst et stykke fra eventuell ventilasjon.
Du kan plassere brannvarsleren på en vegg når det er nødvendig. Monter den omtrent 15 centimeter fra taket. Husk at en veggmontert brannvarsler kan være tregere til å varsle enn om den var plassert i taket.
Plasser brannvarslere utenfor kjøkkenet, i stuen, soverommene og eventuelt kjeller/loft hvis boligen har slike.
Kontroller røykvarsleren regelmessig
En vanlig feil mange gjør er å montere varsleren og deretter glemme å teste den med jevne mellomrom. Å anta at den fungerer er livsfarlig, og du bør gjøre regelmessige kontroller av alle røykvarslere i hjemmet.
Test alltid røykvarsleren når den er ny ut av esken. Deretter minst én gang hver måned. Du bør også teste brannvarsleren når du har byttet batteri, hvis du har vært borte over lengre tid, og når du har tørket av den.
Alle godkjente røykvarslere har en knapp for å teste funksjonaliteten. Når du holder inne knappen, tar det noen sekunder, deretter lyder varsleren akkurat som når den varsler på ekte. Da vet du at ikke bare batteriet er bra, men også at sirenen fungerer.
Seriekoblede brannvarslere
Seriekoblede brannvarslere koster generelt mer enn den klassiske, enklere brannvarsleren, men er også betydelig sikrere for deg som har en større bolig.
Fordelen med seriekoblede brannvarslere er at hvis én utløses, utløses alle som er sammenkoblet. Det er altså lettere å høre når det varsles. Spesielt viktig er denne typen varsler hvis du har kjeller eller loft der brannvarsleren normalt ikke høres tydelig.
Hvor mange brannvarslere som kan seriekobles og hvordan du gjør det varierer fra modell til modell. For eksempel kan noen modeller fra Origo bygge et nettverk med hele 30 varslere i samme serie.
Alle hjem må ha en brannslukker
Har du en brannslukker hjemme? Eller i det minste et brannteppe på kjøkkenet? I denne artikkelen gir vi deg tips om alt du må vite om håndholdte brannslukkere og hjelper deg med valget. Visste du for eksempel at slukkeren bør være minst 6 kg for hjemmet? En god brannslukker redder liv – les alt om hvordan de fungerer via lenken her.
Les alt om brannslukkere for hjem og bil her.
Tenk på dette om røykvarslere
Støvbeskyttelse
Støv kan gjøre røykvarsleren upålitelig og føre til falske alarmer. Et tips er å skaffe en modell med støvbeskyttelse eller i det minste støvsuge den årlig for å minimere risikoen.
Seriekobling
Seriekobling av røykvarslere betyr at alle tilkoblede enheter utløser alarm samtidig når én aktiveres. Dette gjør det lettere å bli varslet i tide hvis det begynner å brenne i for eksempel kjelleren, loftet eller bak lukkede dører.
Pauseknapp
Alle brannvarslere har en testknapp, men visste du at mange modeller har en pauseknapp for situasjoner når den gir falsk alarm? For eksempel hvis du steker noe fett og kjøkkenvarsleren utløses.
Batteritid
Batteritiden varierer stort mellom ulike modeller, fra 1 til 10 år. Ha alltid ekstra batterier hjemme for raskt bytte. Sjekk hva som gjelder for røykvarsleren du ønsker å kjøpe. Noen enheter har innebygd batteri.
Frekvensen
Brannvarslere som er sammenkoblingsbare bør bruke sikkerhetsfrekvensen 868 MHz. Det er det absolutt vanligste, men pass på så du ikke kommer over en modell som bruker den generelle frekvensen 464 MHz.
FAQ
Hvorfor piper røykvarsleren?
Hvis du hører en pipelyd fra røykvarsleren med omtrent ett minutt mellom hvert pip, er det på tide å bytte batteriet. Alternativt, hvis batteriet er innebygd, må du erstatte hele varsleren.
Hvor skal brannvarsleren plasseres?
Optimal plassering er midt i rommet i taket med minst 50 centimeter til veggen. Må du montere på en vegg, skal brannvarsleren sitte 15 centimeter fra taket. Unngå plassering nær ventilasjon.
Hvor mange røykvarslere skal jeg ha?
Antall røykvarslere bestemmes av boligens størrelse, antall rom og hvor mange som bor i husholdningen. Regn med minst én røykvarsler per 60m² for enklere hjem. Har du mange soverom, bør det finnes en varsler per soverom, samt ved kjøkkenet, som et minimum.
Hvordan vet jeg at brannvarsleren er godkjent?
Alle brannvarslere som er godkjente for salg innen EU har CE-merkingen SS-EN 14604 samt en ytelseserklæring. Sørg for at begge finnes når du kjøper din varsler.
Hvor kaster jeg røykvarsleren?
Røykvarslere sorteres som elektronisk avfall på gjenvinningsstasjonen. Hvis batteriet er utskiftbart, tar du det ut og legger det i batteriavfallet.
Tekst: Daniel Haaf
Publisert: 26. januar 2024
Oppdatert: 26. januar 2024
Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.