Prisjakt

Hva med en fjelltopp på 17. mai i år?

Ingenting gir mer nasjonalfølelse enn hvite vidder og høye fjell. Vi har snakket med Ingvild Bakke fra DNT for å få hennes beste tips til en nasjonaldag ute i naturen. 

Tekst: Viktoria Andresen

Publisert: 23. april 2021

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i det. Det er ingen betalte lenker eller andre typer reklamesamarbeid.

Ingvild Bakke fra DNT.

17. mai blir annerledes i år igjen, og siden Kristi Himmelfart faller torsdagen før, blir det en ekstra lang helg. Flere planlegger alternative feiringer og noen tar seg ut i naturen. Ingvild Bakke jobber i DNT og er veldig glad i å være ute, både i nærområdet og på fjellet. Her er hennes beste tips til en feiring ute i friluft.

– Om man vil ha en litt annerledes feiring, anbefaler jeg en tur ut i naturen, uansett hvor du befinner deg. Vil du ikke reise så langt er det mer enn bra nok å dra på tur i nærområdet også, spesielt i år. sier Ingvild. 

– Siden nasjonaldagen er i enden av en skikkelig langhelg, så planlegger en del tur både i lavlandet og på fjellet. Våren ute i naturen er jo magisk i seg selv, elvene klukker, sola varmer og livet vender tilbake til fjellet. Det er lite som er mer nasjonalromantisk enn høye fjell og hvite vidder i mai, sier Ingvild med entusiasme.

Foto: Håkon Aarthun

Populære hytter

Det er ikke så mange av DNTs betjente fjellhytter som holder åpent på 17. mai, men de som har åpent melder om en del interesse. Det er noe redusert kapasitet på hyttene på grunn av smittevern, så det blir fort fullt!

Finsehytta åpner 17. mai-helgen, etter ett år med ombygging. Helgen er alltid populær på Finse og de som får plass, har booket mange måneder i forveien. Her blir det tog til Hardangerjøkulen, i kjent Finse-stil, kan Ingvild fra DNT fortelle.

Svukuriset i Femundsmarka holder åpent 17. mai helgen og inviterer til feiring. Her har vi stigningen Stor-Svuku i nærheten, men vi regner ikke Svukuriset til å være en toppturhytte. Det er likevel veldig mange flotte turmuligheter i området, tipser Bakke. 

Gaustadtoppen holder åpent, og serverer tradisjonell 17. mai-mat. Her er det også mulig å overnatte fra 16. mai. Tenk å våkne opp på nasjonaldagen til Sør-Norges videste utsikt, undrer den friluftselskende Ingvild. 

– Når det gjelder de selv- og ubetjente hyttene så kommer det litt an på hvor de ligger. De som ligger nær vei pleier å være populære. Veldig mange av våre typiske toppturhytter er ledige akkurat den helgen, så det er mange muligheter for de som drømmer om tur, melder hun. 

Foto: Trond Rønneberg

Sesongens siste skisjanse

Det er stor variasjon i hvor lenge snøen ligger igjen, og hvor forholdene er bra. Alt kan endre seg frem til midten av mai, men de lokale ekspertene i DNT anbefaler disse turene om snøen holder seg.

Stavsnuten er kanskje den best kjente, og den mest kjørte toppturen i nærområdet rundt Haukeliseter - og det ikke uten grunn!Denne turen er blant de mest tilgjengelige og tryggeste turene i Haukelifjell-området, og det finnes dessuten flere ypperlige alternativer for nedkjøring, forteller turentusiasten fra DNT.

– Prøv deg på Rasletinden i Jotunheimen. Dette er en tur du klarer fint på langrennski, fjellski eller tyngre utstyr. Dersom du ønsker deg en skikkelig god tur, kan man ta en tinderangel over Mugna, Munken og Kalvehøgdene i samme slengen! Her er det majestetisk utsikt fra Austre Kalvehøgde, sier Ingvlid. 

Skåla i Nordfjord er en klassisk tur til ei klassisk DNT-hytte! Turen starter fra Lovatnet i Stryn, og herifra følger du sommerruta oppover. Som regel stikker det opp en varde her og der. Fra midten i mai må man nok regne med å bære skia opp til ca. 750 moh, kan Ingvild fortelle.

– Så har du Josten på langs som er selve klassikeren blant vårskiturer, men også mulig å gjennomføre på beina om sommeren! Turen er skitur, topptur, bretur, telttur og langtur i ett og starter innerst i Jostedalen ved Fåbergstølen, melder Bakke.

Foto: Preben Herregården

Dette trenger du på tur

Hva du må pakke med deg må tilpasses etter hva slags tur du skal på, og om du skal på tur i lavlandet eller på høyfjellet, men for en 17. mai-tur anbefaler Ingvild i hvert fall ekstra god mat! 

– I høyfjellet må du uansett ha med deg mat, noe varmt å drikke, varme klær, liggeunderlag, vindsekk og spade. Kart og kompass/GPS er også viktig, tipser Bakke. 

– Du burde alltid være forberedt om du skader deg, eller møter på noen som trenger hjelp, så enkelt førstehjelpsutstyr er viktig, minner friluftseksperten om. 

– På topptur må du enten ha randonee- eller fjellski og skredutstyr. Ta ALLTID med sender - mottaker, sondestang og spade på topptur, og lær deg hvordan du bruker skredutstyret, anbefaler Ingvild.

Trenger du flere pakketips finner du DNTs anbefalte pakkelister for tur på https://www.dnt.no/pakkeliste/. Ingvild anbefaler alle som skal på fjelltur å lese denne. 

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i det. Det er ingen betalte lenker eller andre typer reklamesamarbeid. Viktoria Andresen kan nås på [email protected]