Prisjakt

Ekspertenes tips til hjemmelading

Tenker du å bli med Norge i elbilkampen mot USA og Will Ferrell er det sikkert mye du lurer på rundt lading hjemme.

Tekst: Viktoria Andresen

Publisert: 5. januar 2021

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det er ingen betalte lenker eller andre typer reklamesamarbeid.

Anette Berve i podkastrommet til NAF

Nå som USA og Will Ferrell prøver seg på Norges elbiltrone, er det viktigere enn noensinne å sikre oss for fremtiden. Tenker du på å bli med på kampen er det sikkert mye du lurer på rundt lading. Vi har tatt en prat med Anette Berve fra NAF for å høre hva hun anbefaler når det kommer til hjemmelading.

Anette er forbrukerrådgiver og testansvarlig for bil i NAF. Hun er også programleder i Elbilpodden der de har nye gjester og tema rundt elbil annen hver uke. Dette er hennes beste tips til hjemmelading.

– Noe av det aller viktigste du gjør når du skal kjøpe elbil, er å tenke gjennom hvor du skal lade. Selvsagt er det mest praktisk å ha tilgang til ladepunkt hjemme, sier hun. 

Foto: scharfsinn86, Adobe Stock

Gjør deg kjent med husets elanlegg

– Huset ditt er egentlig ikke tilpasset lading av elbil. Selv om det følger med en vanlig stikkontakt, er det ikke sikkert det er det beste hvis du skal lade samme sted over lang tid, sier Anette. 

– Gjør deg kjent med elanlegget ditt, og aller helst kontakt en elektriker, anbefaler hun sterkt.

Foto: Ігор Грелюк, Adobe Stock

Schuko, eller husholdningskontakten, er en nødløsning

– Den vanlige husholdningskontakten kalles schuko. Hvis du skal lade med den, må den være på en separat kurs og maks 10 amperer. Den må også ha B-jordvern. Og selv om du har alt det på plass, er schuko lading egentlig en nødlading. Så det beste er at en elektriker tar en titt, legger hun vekt på.

Foto: fizkes, Adobe Stock

Bak hjemmelading inn i bilbudsjettet 

NAF anbefaler å få installert en vegglader, selv om det klart er dyrere. Den er bygget for å tåle en høyere strømbelastning over lenger tid, og du kan lade med høyere effekt. Anette sier du bør planlegge hjemmeladingen inn i budsjettet for bilen. Da er du også helgardert og rustet for fremtiden.

– En vegglader koster gjerne fra 5000 - 6000 kr avhengig av funksjonaliteten du ønsker. I tillegg kommer kostnaden for installering. Du er raskt oppe i 14.000 kr og oppover.  Men bak det inn i bilbudsjettet. En skikkelig lader er en investering alle bør gjøre for å lade trygt og effektivt. 

Foto: scharfsinn86, Adobe Stock

La huset være begrensingen, ikke bilen. 

Alle elbiler har en lader i bilen  som lader med litt forskjellig effekt. Så heller invester i en vegglader som passer huset ditt. Er laderen dimensjonert med elanlegget du har, så er du sikret for et eventuelt bilbytte i fremtiden.

–  Har du dimensjonert laderen til å funke optimalt med bilen din, står du der med lua i hånda når du eventuelt bytter bil. Hør med elektrikeren hva makseffekten din er hjemme, og kjøp en boks som er tilpasset huset ditt, ikke bilen din, er hovedregelen vi får fra NAFs forbrukerrådgiver. 

Foto: TheSupporter, Adobe Stock

Mange overvurderer nok hvor my effekt de trenger

Det er veldig mye som spiller inn i hvor raskt du kan lade hjemme, så det er også et spørsmål å stille elektrikeren. Mange tror de trenger høyere ladehastighet enn de faktisk har behov for. Spennet er fra 3,2 til 22kilowatt. 

– De aller færreste trenger å lade med 22 kilowatt hjemme, selv om bilene i dag har større batteripakker. Tenk over hva kjøremønsteret ditt er. Hvis du i hverdagen trenger fulladet bil, så trenger du høy effekt,

– Kjører du mest småturer, så er det kanskje ikke vits å investere i en oppgradering av  elnettet. De fleste overvurderer nok hvor mye strøm man trenger. Du står jo parkert når du sover og da kan du lade bilen 

Foto: dizfoto1973, Adobe Stock

En smartboks kan spare deg penger i fremtiden

Det er veldig mange som selger veggladere i dag. Mye på nett, både fra ukjente og kjente leverandører. Det er lurt å se gjennombudsjettet ditt og orientere deg om det holder til funksjonene du ønsker deg. Smarte bokser er selvsagt dyrere, men kan spare deg for penger etterhvert. De kan for eksempel lade når strømmen er billigst. 

– I bunn og grunn er det lurt å gå for en lader som ikke legger noen begrensninger, så du alltid har en boks som passer til bilen du kjører.

– Det er veldig mye funksjonalitet å velge mellom. Så det kan være greit å sette opp hva du trenger i hverdagen. De fleste vil ha noe som er enkelt, raskt ogoversiktlig. Wallbox og Easee er kanskje de med mest allsidige, og fremtidsrettede boksene.

Foto: Artinun, Adobe Stock

Hva hvis du bor i leilighet?

Hvis du har fellesgarasje er det lureste at styret har en gjennomtenkt strategi og plan for å opprette ladepunkter og ladebokser. Men har du ikke tilgang til fellesgarasje, og bare gateparkering, har Anette noen tips til deg også. 

– Orienter deg litt i nærområdet om det kanskje er noe P-hus med beboerparkering nære deg. Kontakt eieren av P-huset og si at du ønsker å leie og hør om de er interessert i å opprette ladepunktet. Mange vil vite at markedet er der før de investerer, så et tips kan være å gjøre behovet sitt til kjenne. 

Trenger du mer informasjon om hjemmelading? NAF har mye god informasjon.

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det er ingen betalte lenker eller andre typer reklamesamarbeid. Viktoria Andresen kan nås på [email protected].