01. mars 2018

7 tips som hjelper deg å gjøre et kupp

Dersom du alltid vil gjøre et godt kjøp, er det viktig å være forberedt. Her gir vi deg syv tips til hva du bør tenke på når du skal planlegge et kjøp.

iStock.com / Filipovic018

1. Skriv en liste over de tingene du faktisk må kjøpe

Her du oversikt over hva du har tenkt å kjøpe i nærmeste fremtid? En praktisk listen gjør det enklere å holde oversikt over alt som man må passe på, men ikke bruk en liten papirlapp. Opprett en produktliste på Prisjakt, og legg inn de tingene du har tenkt å kjøpe på listen. På listen ser du den laveste prisen for hver enkelt ting samt en totalpris på alt du har lagt inn.

2. Følg prisene på de viktigste produktene

Du trenger ikke oppsøke butikkene eller sitte klistret foran skjermen for å sjekke eventuelle prisreduksjoner for de tingene du vil kjøpe. Prisjakt har en smart overvåkingsfunksjon som automatisk følger med på prisene for deg. Dersom du oppretter en overvåking for de produktene du vil følge med på, får du en melding på telefonen eller i innboksen når prisen reduseres.

3. Sjekk om prisen faktisk er redusert

Det er ikke uvanlig at butikkene øker prisene sine før salg og deretter reduserer dem igjen for å kalle det salgspriser. Dersom du vil være sikker på at prisen virkelig er satt ned, kan du benytte prishistorikken på Prisjakt for å se hvor mye produktene har kostet tidligere. Der ser du hvordan prisene har endret seg over tid samt hvilke butikker som har endret prisene. Kanskje prisen ikke er satt ned likevel?

4. Sjekk hvor gammel den tingen du vil kjøpe faktisk er

Salgsperioder er perfekt når butikkene raskt vil bli kvitt gamle produkter. De frister med ekstra lave salgspriser som garanterer at de selger ut sitt eksisterende lager.

Dersom du vil kjøpe nytt TV eller ny datamaskin, gjelder det å kontrollere produktnavnet ekstra nøye. Med et raskt søk på Prisjakt ser du lanseringsåret og unngår å kjøpe en gammel modell dersom den siste teknikken er viktig for deg.

Dersom du ikke bryr deg om det siste og mest populære på markedet, kan du i ofte spare mange tusenlapper ved å kjøpe eldre produkter. Prisene reduseres raskt, og dersom du klarer deg med fjorårets modeller, er det mange kroner å spare, spesielt på TV-apparater eller mobiltelefoner som ofte er veldig dyre når de lanseres.

5. Ikke glem rabattkodene

Ikke glem å sjekke om butikkene du handler hos bruker rabattkoder. Med litt flaks kan du få en ekstra billig pris på det du kjøper eller kanskje slippe å betale for frakt. Men tenk også på at prisen kan være lavere i andre butikker, selv om du bruker en rabattkode i favorittbutikken din. Gjør en prissammenligning på Prisjakt før kjøpet.

6. Les vurderinger av butikken du vil handle i

Har du funnet et produkt du vil kjøpe, men er usikker på om butikken er seriøs? Les hva andre mener om butikken på Prisjakt, slik at du kan danne deg et bilde av hvordan andre har opplevd kjøpene sine der.

Ikke glem å legge inn din egen vurdering etter kjøpet. Da hjelper du andre til å ta en best mulig beslutning når de kommer i samme situasjon.

7. Betal på en trygg måte

Ikke betal på forskudd før du har mottatt varen og prøvd den. Dersom du ikke mottar varen, angrer på kjøpet eller butikken går konkurs, er det ikke morsomt å allerede ha betalt mange penger.

Benytt betalingsmetoder som tilbyr kjøp mot faktura og har kjøperbeskyttelse, slik at du er beskyttet dersom noe skulle gå galt med kjøpet. Kjøperbeskyttelse varierer avhengig av betalingsmetoden du velger, men ofte får du erstatning dersom en vare uteblir eller dersom du skulle havne i konflikt med butikken. I slike tilfeller er det også mulig å utsette betalingen til man har kommet frem til en løsning.

Både Klarna og PayPay tilbyr kjøperbeskyttelse som gjør det enklere for deg som forbruker når du handler via internett. Også Visa og Mastercard tilbyr kjøperbeskyttelse, men på samme måte som med andre betalingsmetoder, gjelder det å ha oversikt over gjeldende vilkår.


Daniel Haaf