26. april 2018

Ikke glem hagen om våren - her finner du alt du trenger

Når våren kommer, er det en del som må gjøres i hagen. Det er på tide å finne frem alt fra gressklipper til feiekost og utemøbler. Her er alt du trenger for at hagearbeidet skal gå så enkelt som mulig.

iStock.com / patat

Det viktigste er å kvitte seg med alt løv og kvister som har samlet seg i hagen i løpet av vinteren. Med en skikkelig rake går jobben raskt. Vent gjerne litt med bedene til varmen kommer for fullt, slik at de beskyttes mot ødeleggende minusgrader om natten. Husk at det er forskjell på grov- og fintannede raker, og du kan med fordel legge alt du raker sammen i komposten dersom du har det.

Dersom du beskar tre, busker og blomster i april, er det på tide å gjøre det nå. Når du gjør det riktig, får du tettere løvverk, og plantene dine har det bedre. Stauder og potteplanter trenger også en del stell nå om våren. En god hagesaks gjør jobben med mindre kvister, mens en grensaks tar større grener. Ikke glem teleskoprør dersom det er vanskelig å nå toppen.

På denne tiden av året trenger gressplenen litt ekstra omsorg. Mindre plener kan du enkelt klippe med en manuell gressklipper, men dersom du har en større plen anbefaler vi en tradisjonell bensindrevet eller elektrisk drevet gressklipper. Dersom du helst vil slippe å klippe gresset selv, kan en robotklipper gjøre jobben for deg, mens du gjør noe du liker bedre.

Dersom du ser at plenen har store, bare flekker, bør du fylle på med nytt gress. Kjøp gressfrø og så direkte i den nakne jorden. Eller så gresset i kar inne, så kan du legge ferdig gress på den nakne plenflekken. Ikke glem at du må vanne og gjødsle.

Dersom du har plass i hagen, kan du plante jordbær og sette poteter nå. Fjern eventuelt ugress og ha på matgjødsel. Bruk mye mull, slik at jorden bli mindre kompakt. Du kan også gjerne blande inn litt sand. Dersom du ikke har egen hage, eller har for liten plass, kan du dyrke i en pallekarm eller dyrkekasse.  

Det er også nå du bør sette sommerløk, sommerblomster og georginer. Du kan sette løk på friland eller i krukke. Husk å velge plantejord med høyt næringsinnhold, og tilfør ekstra næring regelmessig. Georginer bør venne seg til utetemperaturen gradvis før du planter dem ut.

Sørg også for å sette ut eventuelle hagemøbler. Vask dem med mildt såpevann, slik at du kan ta dem i bruk med en gang. Sprukket og tørt tre bør oljes to ganger i året. Da holder det seg fint lenger. Dersom du skal male hagemøblene, bør du slipe bort gammel farge og sørge for at materialet er tørt og rent før du legger på ny farge. Dersom du trenger å skifte ut noen av hagemøblene dine med nye, finner du hagemøbler her.