18. juni 2018

NERF-guns

NERF-guns er leketøysvåpen som skyter piler produsert i et skumgummilignende materiale. Lekene er beregnet på innendørs bruk, og pilene har en rundt spiss av skum for at den ikke skal skade den som treffes.

Hasbro

Navnet kommer opprinnelig fra produsenten med samme navn som lanserte konseptet i USA allerede i 1969. Siden den gang har NERF blitt mer eller mindre synonymt med alle leketøysvåpen som skyter med skumgummiammunisjon, uansett hvem produsenten er. I dag er det Hasbro som eier varemerket NERF.

Hvilke typer NERF-guns finnes det?

NERF har produsert flere varianter NERF-guns i flere ulike serier. Fra små pistoler som lades manuelt og skyter ett skudd om gangen til pil og bue og helautomatiske maskingevær.

De ulike seriene handler først og fremst om ulik design. For eksempel har Modulus-serien ekstra tilbehør som kan festes på våpnene, og Accustrike-serien bruker ammunisjon som har en litt hardere spiss for å sikre bedre presisjon.

De ulike seriene bruker ulike ammunisjonstyper som ikke alltid kan brukes om hverandre. Dersom du kjøper ekstra skudd, må du sjekke forpakningen nøye, slik at du får den som passer til din NERF.

Hos Prisjakt kan du sammenligne prisen på fire NERF-serier:

Hvilken alder passer NERF-guns for?

Den anbefalte alderen for NERF-guns er fra åtte år. Det anbefales ikke å gi NERF-guns eller ammunisjon til barn som er er tre år eller yngre. Grunnen er at produktene inneholder små deler.

Mindre barn kan prøve seg frem med modeller som er enkle å lade og enkle å holde i en eller begge hender. Unngå modeller som krever at barnet må trekke en spak i en gitt posisjon for å kunne skyte. De kan være vanskelige å håndtere for de minste barna.

NERF-guns er designet slik at de ikke skal skade deg eller motstanderen din. De er imidlertid ikke helt ufarlige. Dersom man treffer direkte i øyet eller rett ved, kan det skade synet. Derfor anbefales det alltid å bruke vernebriller når du bruker NERF-guns. Til både voksne og barn.

Hvilken NERF-modell er best?

Alle NERF-modeller har ulike egenskaper som passer spesifikt til ulike situasjoner. En liten pistol kan være siste utvei dersom et større våpen ikke har flere skudd, og dersom du skal øve på å treffe blink er det enklest med en NERF-gun som har innebygd sikte. Det handler helt enkelt om å velge ut fra hva du skal skyte på og i hvilken sammenheng.

Dette bør du tenke på før du kjøper:

  • Hvor langt vil jeg kunne skyte?
  • Hvor høy presisjonssikkerhet skal modellen ha?
  • Hvor mye ammunisjon skal våpenet ha i seg?
  • Skal modellen lade nye skudd automatisk eller manuelt?
  • Skal det være mulig å montere ekstra tilbehør, f.eks. et sikte?
  • Hvor mye kan det koste?

Tenk på dette før du kjøper en NERF-gun

Det følger ikke alltid med skudd når du kjøper en NERF-gun. I mange tilfeller er det bare mellom to til åtte skudd, avhengig av modell. Kjøp ekstra skudd, så slipper du å lete etter den bortskutte ammunisjonen etter bare noen få trykk på avtrekkeren. Da blir det færre avbrudd i leken, og det gjør ikke så mye om noen av skuddene blir borte.

Her er tre modeller med mange medfølgende skudd:

Det finnes NERF-guns med innebygd motor som skyter automatisk. Disse krever at du kjøper batterier som monteres i våpenet.

Ammunisjonen til NERF-guns er myk og går lett i stykker. Modeller med magasin, og som automatisk lader etter hvert skudd, øker risikoen for at skuddene klemmes i stykker dersom de lades feil. Noen ekstra skudd som kjøpes separat gjør tapet litt enklere.

De mer avanserte modellene kan av og til skyte inntil fem skudd per sekund og har en rekkevidde på inntil 30 meter.


Daniel Haaf