21. juni 2018

Skal du kjøpe din første drone? Tenk på dette!

Det er mye å tenke på før du skal kjøpe din første drone. Her guider vi deg gjennom de første viktige punktene du bør tenke på.

iStock.com / golubovy

Først må du tenke på hva dronen skal brukes til. Er det bare en leke, eller skal du lage YouTube-videoer? Avhengig av hva du skal bruke dronen til, kan det være store forskjeller i pris når du velger modell.

  • De rimeligste modellene koster opptil rundt 1500 kroner. De mangler ofte mange funksjoner, og dersom dronen har kamera, kan du ikke regne med at det holder særlig høy kvalitet. Dersom du ønsker å vite mer om droner, kan dette være en god start på din høytflyvende reise.
  • Mellomklassen er bred og koster opp til rundt 10 000 kroner. Her begynner dronene å bli mer avanserte med høyere hastigheter og flere modeller med kollisjonsvarsler, samtidig som kvaliteten på dronene generelt er bedre.
  • Proffklassen består av droner av høy kvalitet med mange finesser og god videokvalitet fra kameraet. Her må du betale fra 10 000 kroner og oppover. Den såkalte prosumer-klassen dekker behovene til profesjonelle brukere som stiller høye krav. Her øker også sjansen for å finne reservedeler dersom noe går i stykker.

Mindre barn klarer seg ofte med små, billige droner til noen hundrelapper. Til profesjonell eller hobbyflyving anbefaler vi de dyrere modellene.

Ekstra batterier og rotorblad holder dronen i luften

Husk at et kamera uten stabilisering gir urolig film. Dersom du spiller inn mye film, anbefaler vi droner med såkalt gimbal som stabiliserer kameraet.

Droner tapper batteriene raskt for strøm, og det tar ikke lang tid før du må finne frem laderen. Med ekstra batterier kan du lade batteriene vekselsvis og dermed ha dronen mye lenger i luften.

Vær oppmerksom på at det ikke er helt enkelt å styre droner, og at det alltid finnes en risiko for at du krasjer den nyinnkjøpte leken. Velg en modell som har ekstra rotorblad inkludert og som du kan kjøpe reservedeler til i etterkant.

Dersom du vil være helt sikker når du flyr, kan du velge en modell med innebygd kollisjonsbeskyttelse. Disse dronene har sensorer som merker når det kommer hindringer i veien og kan bremse før de krasjer.

Dersom det ikke følger med en robust veske eller eske, bør du vurdere å kjøpe en. Det beskytter dronen når den ikke er i bruk og gjør det også enklere å transportere den over lengre strekninger. Husk å velge en oppbevaringsløsning som også har plass til eventuelt tilbehør som kameraer og ekstra batterier.

Her er fire populære droner


Daniel Haaf