29. mai 2018

Tren smartere med en pulsmåler rundt håndleddet

Tren smartere med en pulsmåler rundt håndleddet. Den hjelper deg med å vurdere hvor intensivt du trener samt hvilken effekt treningen har på kroppen. Her forteller vi om fordelene med pulsmålere og guider deg til et smartere valg.

iStock.com / zoff-photo

Pulsmåleren teller antall slag hjertet slår per minutt. Et sterkt, friskt hjerte pumper ut mer blod i hvert slag, noe som gir musklene i kroppen mer oksygen. Jo bedre trent du er, desto færre slag per minutt skal til for at kroppen får nok oksygen. Det viser seg som lavere puls både ved hvile og belastning.

Kanskje har du merket at lungene ikke merker det i like stor grad etter en viss tid med kontinuerlig trening. Det føles lettere på tredemølla, og du trenger ikke trekke pusten like ofte når du trener intensivt. Med en pulsmåler får du ikke bare en følelse av å føle deg bedre, men også data som faktisk viser at det er sant.

Det er viktig å variere anstrengelsesnivået når du trener for å få maksimal effekt. Med en pulsmåler ser du hvor hardt kroppen påvirkes, og du kan legge deg på det nivået som er best for din type trening. Du føler deg bedre og får bedre resultater.

Pulsmåler rundt håndleddet eller pulsbånd rundt brystet

Før vi anbefaler smarte pulsmålere til håndleddet, vil vi kort forklare forskjellen med tanke på hvordan pulsbånd fungerer.

En pulsmåler i smartklokker og aktivitetsarmbånd bruker lys for å måle pulsen din, såkalt optisk pulsmåling. Pulsbånd over brystet bruker elektriske impulser. De tydeligste forskjellene er at pulsarmbåndet raskere registrerer når pulsen øker kraftig og raskt, samt at måleresultatene blir litt mer korrekte.

Pulsbånd krever litt ekstra av deg som bruker, ettersom de ikke fungerer helt av seg selv. De må kobles til en telefon eller treningsklokke, og kontaktflatene på innsiden må fuktes før bruk. De har også batterier som må byttes med jevne mellomrom. I tillegg kan de lett bli ubehagelige å bruke dersom du ikke har brukt pulsbånd tidligere.

Smartklokker og aktivitetsarmbånd har blitt mye bedre til å måle pulsen din direkte fra håndleddet. Flere dioder og smartere målemetoder gjør at resultatene ofte er like bra som om man hadde brukt pulsbånd. Dersom du ikke trener intervaller med raske pulsendringer, er det ingen grunn til å velge bare et pulsbånd i dag. Kjøp en pulsmåler til håndleddet, og bruk heller et pulsbånd ved behov i stedet.

Tips til smartklokker, pulsklokker og aktivitetsarmbånd

Før du velger en pulsmåler til håndleddet, vil vi nevne to viktige ting.

Alle moderne pulsmålere bruker apper i mobiltelefonen for å synkronisere data og lagre måleresultat. Sjekk at mobiltelefonen din støtter den modellen du velger. Dersom du planlegger å svømme eller løpe ute i regnvær, er det viktig å velge en helt vanntett modell. I dag er de fleste pulsmålerne minst vannavstøtende, slik at de tåler lettere regn og vannsprut.

Her gir vi deg tips om fire populære produkter som måler pulsen på håndleddet.

  • Smartklokke til iOS: Apple Watch er den beste smartklokken dersom du bruker iPhone. Den er tett koblet til telefonene din, og du får mange smarte funksjoner i tillegg til dem som er relatert til trening. Alle treningsdata synkroniseres på telefonen. Dersom du har trådløse øretelefoner, kan du lytte til musikk. Og dersom du ofte sitter mye stille, gir Watch deg beskjed når du bør reise deg litt. Se alle Apple Watch-modeller her.
  • Smartklokke til Android: Polar M600 HRM er en smartklokke med Android Wear. Den er et godt alternativ for deg som har en Android-telefon og trener mye. Med innebygd GPS får du en detaljert måling av løperunder, og aktivitetsguiding hjelper deg til å bli mer aktiv mellom treningsøktene. Se prisen på Polar M600 HRM her.
  • Aktivitetsarmbånd for Android og iOS: Fitbit Charge 2 er et populært aktivitetsarmbånd som fungerer med både Android og iOS. Den har en tydelig, avlang OLED-skjerm, viser varsler fra mobiltelefonen og har detaljert søvnavlesning. Fitbit Charge 2 har ikke støtte for pulsbånd. Se prisen på Fitbit Charge 2 her.
  • Pulsklokke for Android og iOS: Garmin Forerunner 735XT er en multisportklokke med lang batteritid, innebygd GPS og kompass. En slitesterk modell for de mest krevende brukerne og tilpasset dem som trener triatlon. Den måler pulsen din når du svømmer med tilhørende pulsbånd og bruker akselerometer for innendørs trening. Se prisen på Garmin Forerunner 735XT her.

Dersom du vil se alle pulsklokker, smartklokker og aktivitetsarmbånd hos Prisjakt, så har vi en egen kategori for dem her.


Daniel Haaf