Papirbok, e-bok eller lydbok – dette bør du tenke på
Enkelheten med papirbøker, komforten med e-bøker eller friheten med lydbøker – hva er egentlig best? Her er våre tips for valget.
Planlegger du å lese flere bøker? Kanskje du vurderer å prøve lydbøker eller se om digitale bøker er den moderne veien å gå? Her gir vi tips om fordelene og ulempene med de ulike alternativene som finnes i dag – papirbøker, e-bøker og lydbøker.
Papirbøker
Det er noe spesielt med å kunne holde boken i hendene. Følelsen av det grove papiret, trykket på sidene, vekten og hele opplevelsen av å bla i en ekte bok er uslåelig.
Når du er ferdig med boken, kan du enkelt dele den med noen andre. Ofte er det mer behagelig å markere og finne tilbake til tidligere avsnitt i en fysisk bok, spesielt med fagbøker. Og hvor koselig er det ikke med en hel bokhylle hjemme i stuen eller det lille biblioteket?
I tillegg krever papirbøker ikke et fulladet batteri. Selv om mobiltelefonen, nettbrettet eller lesebrettet har lavt batteri, slipper du å lete panisk etter en lader for å fortsette å lese. Den analoge opplevelsen er ofte uslåelig - men ikke helt usårbar.
Papirbøker er ikke vanntette. Hvis uhellet er ute, risikerer du å ha en ødelagt bok resten av sommeren eller reisen. Sider kan rives hvis du blar for fort, og trykksverten kan smitte over på fingrene, noe som ikke er gøy hvis du har på deg hvite klær.
I tillegg tar papirbøker mye mer plass enn en e-bok på et lesebrett, og det blir raskt slitsomt for øynene hvis lyset ikke er perfekt. Når synet blir dårligere med årene, kan du ikke endre tekststørrelsen slik du kan på et lesebrett (med mindre du bruker et forstørrelsesglass, selvfølgelig).
Fordeler
- Du eier bøkene du kjøper
- Bøker er enkle å dele med andre
- Det trengs ikke batteri for at de skal fungere
- Følelsen av å holde en bok er uslåelig (mener vi)
- Det er herlig å kunne velge bok fra bokhyllen
Ulemper
- Bøker og vann er ingen god kombinasjon
- Tar mye plass hjemme hvis du har mange bøker
- Tyngre å ha med på reise enn lesebrett og lydbok
- Kan være vanskelig å få optimalt lys for lesing.
Mest populære bøkene akkurat nå
Med hundretusener av bøker å velge mellom kan det være vanskelig å vite hva som er populært akkurat nå. Heldigvis finnes det mange ulike topplister som guider oss gjennom bokjungelen, og en av de beste er kanskje den som Google tilbyr. Vi vet hvilke bokserier som er mest søkt etter på Google, og vi gir tips om de aller største på vår boktipsside.
5 mest populære akkurat nå
- Britney Spears: The Woman in Me
- Harry Potter And The Philosopher's Stone- Minalima Edition
- Den store airfryerkokeboka
- Hva og når skal vi spise?
- Levy Rozman: How to Win At Chess
E-bøker
Det er veldig praktisk å lese e-bøker. Alle bøkene lagres digitalt slik at du kan lese dem på lesebrettet, mobiltelefonen, nettbrettet og datamaskinen. De tar ingen fysisk plass hjemme, er klare til å leses umiddelbart etter at du har kjøpt dem (ingen venting på trege leveranser her) og digitale bøker er ofte litt billigere enn papirbøker.
Mange lesebrett har belysning på skjermen som hjelper i dårlige lysforhold, og med innebygd ordbok kan du enkelt slå opp vanskelige ord. Du kan også oversette mellom språk og markere sitater slik at du finner dem igjen senere. Lesebrett er ofte vanntette, så du trenger ikke bekymre deg for badekaret eller bassenget, og mange modeller støtter utlån av bøker fra norske biblioteker.
Lesebrett er imidlertid ikke uten sine ulemper. De har riktignok lang batteritid, men selv et lesebrett må lades opp nå og da. De er mer skjøre, skjermen kan bli ripet, og det er dyrere å starte med et lesebrett enn med papirbøker. I tillegg eier du ikke bøkene når du kjøper dem digitalt (les mer lenger ned).
Fordeler
- Enkelt å kjøpe og låne direkte fra lesebrettet
- E-bøker tar ingen plass hjemme
- De fleste lesebrettene er vanntette
- Innebygd belysning er bra for øynene
- Lett å slå opp ord med ordboken i lesebrettet
- Du kan endre tekststørrelse og skrifttype
Ulemper
- Du eier ikke bøkene du kjøper
- Vanskelig eller umulig å dele bøker med andre
- Dyrere å starte med et lesebrett
- Krever at du holder øye med batterinivået.
Populære lesebrett
- Amazon Kindle (11th Gen) 16GB (2022)1 599 ,-
- Amazon Kindle Paperwhite 5 16GB (2022)2 199 ,-
- Amazon Kindle 11th Gen 16GB1 599 ,-
- Onyx BOOX Page 7"(2)3 265 ,-
- Onyx BOOX Palma 6.13"3 938 ,-
- Amazon Kindle Paperwhite 5 32GB Signature Edition (2021)2 909 ,-
- Amazon Kindle Scribe 10.2" 16GB4 643 ,-
- PocketBook Era Color 7" 32GB3 393 ,-
- Kobo Libra Colour 32GB2 690 ,-
- Onyx BOOX Note Air3 C 10.3" 64GB(1)6 990 ,-
- PocketBook InkPad Color 33 872 ,-
- 6%Boox Go Color 7'' 64GB3 199 ,-
Lydbøker
En ulempe med å lese bøker er at de krever all oppmerksomhet. Blikket må fokusere på teksten, og ofte er hendene opptatt med å faktisk holde boken. Med lydbøker slipper du dette problemet. Du kan lytte til en spennende fortelling samtidig som du gjør andre ting, som å gå tur med hunden eller ta vare på klesvasken.
Mange moderne lesebrett støtter lydbøker, slik at du kan kombinere dem med vanlige e-bøker. De fungerer selvfølgelig like bra på mobiltelefonen og nettbrettet hvis du foretrekker det.
Akkurat som med vanlige bøker, er det flere ting som må stemme for at du skal sette pris på en lydbok. Stemmeskuespilleren må for eksempel ha riktig tone og tempo for din smak. Med en lydbok bruker du ikke din indre stemme for å skape det mentale bildet av hva som skjer i boken – her er det noen andre som gjør det for deg, og det kan være vanskelig når talen ikke matcher hvordan vi synes det burde høres ut.
Samtidig er det en fare med lydbøker at man glemmer å lytte til talen. Plutselig blir lydboken litt som bakgrunnsmusikk når fokus flytter fra handlingen i boken til klesvasken.
Fordeler
- Perfekt når du er på farten eller sitter i bilen
- Du har hendene frie og kan fortsatt komme gjennom bøker
- Lettere å slappe av, og du kan lukke øynene mens du lytter
Ulemper
- Koster vanligvis mer enn papirbøker og e-bøker
- Ikke alle stemmeskuespillere har en stemme som passer din smak
- Vanskelig å kombinere lydbok med e-bok eller papirbok.
Et tips: Lydbokdramatiseringer
Hvis du ønsker mer innlevelse og ikke vil stole på at stemmeskuespilleren i lydboken har akkurat den rette stemmen, bør du sjekke ut lydbokdramatiseringer. De gir en helt ny dimensjon til opplevelsen med forskjellige skuespillere for hver karakter i boken. Ofte sammen med musikk og lydeffekter som ytterligere forsterker følelsen når du trekkes inn i fortellingen og hendelsene.
Det er ikke alle tjenester som tilbyr lydbokdramatiseringer, og det kan være store forskjeller mellom ulike lydbøker i hvordan dramatiseringen er utført. For eksempel har ikke alle bøker lydeffekter. Et tips til en dramatisering som har alt du kan tenke deg er Alien: Out of the Shadows. Et annet godt eksempel er World War Z av Max Brooks.
Audiobooks.com har en liste med tips til lydbøker som du kan prøvelytte (merk at dette kun er mulig hvis du har en Audible-konto).
Visste du? Du eier ikke dine digitale bøker!
Akkurat som med mye annet digitalt materiale vi kjøper, eier vi ikke innholdet. Selv om du kanskje har betalt hundrevis eller tusenvis av kroner for for eksempel et program til datamaskinen, en app på mobiltelefonen, eller den bokserien om magiske barn som går på skole i et slott.
Når du kjøper for eksempel en digital bok eller en lydbok, betaler du for retten til å bruke den under forutsetning av at du følger reglene. Det finnes unntak selvfølgelig, men vanligvis verken får eller kan du spre den digitale boken videre.
Hvis kontoen du brukte for å kjøpe din digitale bok slutter å fungere, du mister et passord, eller ikke har igjen enheten du autoriserte kjøpet med, kan det hende at boken ikke er tilgjengelig igjen. Bortkastede penger altså, selv om risikoen er relativt liten.
Fysiske bøker derimot, er dine. Du kan gjøre hva du vil med dem, og et tomt batteri i mobilen eller lesebrettet stopper deg ikke fra å fortsette å lese.
Tekst: Daniel Haaf
Publisert: 27. oktober 2023
Oppdatert: 27. oktober 2023
Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.