Slik spiller du som en e-sportproff
Med riktig tilbehør kan du merke stor forskjell
Skal du velge nytt tilbehør til spilldatamaskinen din? Vi har undersøkt hvilke produkter 60 av verdens beste e-sportproffer velger når de skal spille.
Nedenfor kan du se hvilket utstyr noen av verdens beste e-sportproffer bruker når de spiller Counter Strike Global Offensive og Valorant. Listen kommer fra nettsiden Liquidpedia, og prisene kommer fra Prisjakt.
Prisene på spilltilbehør kan raskt komme opp i flere tusen kroner, og kanskje synes du at e-proffenes valg er litt i dyreste laget. Men du kan ta det med ro, for det finnes absolutt mange gode billigere alternativer også.
Det sier i hvert fall e-sportsproffen Fredrik "REZ" Sterner. Han er en av den som daglig spiller for Ninjas i Pyjamas:
– Det å ha gode og riktige produkter er viktig når man spiller proft, men det er absolutt ikke nødvendig å bruke store summer hvis man nettopp har begynt å spille eller hvis man bare spiller på hobbynivå. Hvis du skal kjøpe nytt utstyr, ville jeg fokusert på produktspesifikasjonene og hvordan produktene føles for deg, i stedet for bare å se på prisen, sier Fredrik "REZ" Sterner.
Dette bør du tenke på når du skal kjøpe tilbehør til gaming
- Tilbehøret trenger ikke å være dyrt for å være bra. Du kan få like mye glede med en gamingmus til 400 kroner som en til 1200. Les anmeldelser og vurderinger før du bestemmer deg!
- Hvis du kjøper alt tilbehør fra samme produsent, trenger du færre installasjonsprogrammer på datamaskinen. Logitech, Razer og Steelseries har alle programmer som fungerer til mye av deres tilbehør.
- Men husk de små detaljene. USB-porter på tastaturet gjør det enklere å koble til ekstra tilbehør, mens en avtakbar kabel i gamingmusen gjør det enklere å bytte ut kabelen i fremtiden. Små ting som kan utgjøre en stor forskjell.
Gamingmus
Vår undersøkelse viser at gjennomsnittsprisen på en gamingmus som brukes av e-sportsproffer ligger på 840 kroner. De fleste foretrekker en mus med kabel, men i Valorant spiller faktisk hver annen spiller med trådløs mus.
Den mest populære trådløse musen er Logitech G Pro Wireless, mens de to mest populære modellene med kabel er Zowie by BenQ EC2 og Logitech G Pro. Et tips er å velge en gamingmus med avtakbar kabel. Da kan du selv velge hva som passer deg best der og da.
Proffenes mest populære gamingmus:
Musematte
Musematten til en e-sportproff koster gjennomsnittlig 266 kroner. Noen eksempler på modeller som proffene ofte bruker er Logitech g640, Zowie by BenQ G-SR og SteelSeries QcK+. Størrelsen på musematten varierer avhengig av spillernes preferanser.
Et tips kan være å velge en musematte som er ekstra stor og som kan brukes under tastaturet. Da dempes hendene dine når de hviler mot bordet, samtidig som du aldri risikerer å havne utenfor musematten med musen.
Proffenes mest populære musematter:
Gamingtastatur
Hvis du skal kjøpe et tastatur til e-sport, bør du velge en mekanisk modell, alle e-sportproffer i vår undersøkelse velger det. Hvis du ønsker å spille som proffene, må du sannsynligvis betale mellom 1000 og 1400 kroner for et tastatur. Proffene har et tastatur som i gjennomsnitt koster 1337 kroner.
Alle proffe bruker et tastatur med kabel. Batteriet i trådløse tastaturer må lades mye oftere enn trådløse gamingmus. I tillegg øker risikoen for kritiske forsinkelser hvis du bruker trådløst tastatur. Hvis du skal kjøpe et gamingtastatur, anbefaler vi at du velger et med kabel for å sikre best mulig ytelse.
Proffenes mest populære tastaturer:
Gamingheadset
Å kunne kommunisere godt med de andre på laget er utrolig viktig i e-sport. Og for å kunne gjøre det, må du ha et godt headset. Hvis du vil ha et headset som er like godt som det proffene bruker, koster det i gjennomsnitt 1045 kroner. Den mest populære modellen er HyperX Cloud II. Når du skal velge gamingheadset, er det viktig å tenkte på komfort, mikrofonkvalitet og surroundlyd.
Proffenes mest populære headset:
Tips når du skal velge hodetelefoner til gaming
- Du trenger ikke å kjøpe hodetelefoner med en innebygd mikrofon. Hvis du vil ha virkelig god lydkvalitet, anbefaler vi mer hi-fi-spesialiserte hodetelefoner og en ekstern mikrofon i tillegg. For eksempel bruker Fortnite-profilen til Richard Tyler Blevins, også bedre kjent som Ninja, Beyerdynamic DT 990Pro.
- Mange av hodetelefonene til spilling markedsføres med støtte for virtuell surroundlyd. Når den effekten er slått på, er det lettere å høre hvor de forskjellige lydene kommer fra, for eksempel trinn og skudd. Hvordan du opplever surroundlyd kan variere sterkt mellom ulike produsenter og hodetelefoner, så prøv gjerne flere modeller før du velger.
Gamingskjerm
I tillegg til selve datamaskinen, er skjermen helt klart det dyreste du må kjøpe. I hvert fall hvis du helst vil ha det samme utstyret som proffene. Vår undersøkelse viser at gjennomsnittsprisen på en gamingskjerm som brukes av e-sportsproffer ligger på 5406 kroner. 58 av 60 e-sportproffer har en skjerm med en oppdateringsfrekvens på 244 Hz, mens to bruker 144 Hz. Den absolutt mest populære modellen er ZOWIE by BenQ XL2546. Alle de mest populære gamingskjermene har en oppløsning på 1920 x 1080 piksler.
Husk at det kreves en kraftig datamaskin for å presse opp antall bilder per sekund ved 244 Hz hvis du spiller mye nye spill med krevende grafikk. En annen viktig detalj, hvis du også vil bruke skjermen til andre ting enn gaming, er at oppløsningen på 1080 p ikke har et like behagelig bilde som skjermer med høyere oppløsning som 1440 p eller 2160 p.
Proffenes mest populære skjermer:
Følg e-sportproffene med Prisjakt
Hvis du er interessert i hvordan proffene spiller Counter Strike Global Offensive og PlayerUnknown's Battlegrounds, anbefaler vi at du følger Fragleague. Vi hos Prisjakt elsker e-sport og sponser denne turneringen. Du kan lese mer om turneringen og når sendingene pågår på Fragleagues hjemmeside.
Om undersøkelsen
Prisjakt har samlet inn informasjon om hvilket utstyr 60 av verdens beste e-sportsproffer bruker. 50 fra Counter Strike Global Offensive og 10 fra Valorant. Eksempler på de lagene som spillere representerer er Astralis, Team Liquid, Fnatic, Dignitas, FaZe Clan, GODSENT, Cloud9, Ninjas in Pajamas, Team SoloMid og Immortals. Informasjon om spillernes utstyr ble samlet inn via Liquidpedia 5. august 2020. Prisene ble hentet fra Prisjakt 21. September 2020.
Tekst:
Carl Lindholm og Daniel Haaf
Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.