Slik leser du flere bøker – 10 enkle tips
Vil du lese flere bøker, men sliter med å komme i gang? Kanskje du føler at det ikke er nok tid til å lese i hverdagen? Her får du ti enkle tips for hvordan du kan lese flere bøker.
1. Les bøker i stedet for å bruke sosiale medier
Undersøkelser viser at vi bruker enormt mye tid på sosiale medier. I gjennomsnitt bruker vi Facebook, Twitter, TikTok og Instagram 6-7 timer hver uke. En endeløs scrolling som ofte gir oss lite tilbake. Bruk den tiden på å lese en bok i stedet!
Hvis du bruker fem av timene du vanligvis bruker på sosiale medier til å lese en bok, og det tar litt over et minutt per side, kan du enkelt lese en bok annenhver uke – eller 26 bøker i løpet av et år!
Å erstatte sosiale medier med bøker er kanskje ikke det letteste. Gjør endringen gradvis og sett enkle regler, som at du ikke kan ha mobilen på toalettet, men bare en bok. Og legg en bok der, så den alltid er tilgjengelig.
2. Ha klare og enkle lesemål
En måte å motivere til mer boklesing er å sette klare og enkle lesemål. Hvis du vanligvis ikke leser så mye, bør du starte forsiktig med enkle mål som er lette å nå.
Et eksempel på et lesemål er å lese minst 15 minutter hver dag (for eksempel rett om morgenen eller før du legger deg). Et litt større mål er å lese minst en bok hver måned eller 12 bøker i løpet av et år. Dette er mål som er oppnåelige uten store vanskeligheter, selv for de med begrenset tid.
Skriv ned målene dine og følg opp regelmessig. Sett en timer på mobiltelefonen din for å bli påminnet om å lese hver dag. Og sett klare tider for når og hvordan du leser, helst med en bok som alltid er i nærheten. For eksempel kan du legge en bok på nattbordet, så den alltid er innenfor armlengdes avstand når du er i sengen.
3. Les kortere bøker
Les bøker på 300 til 400 sider i stedet for tykke bøker på 1 000 sider eller mer. Da blir det lettere å komme i gang med lesingen og beholde interessen mye lenger.
Vil du ha en skikkelig myk start? Les korte noveller i stedet! Det viktigste er at du starter et sted, tykkelsen på boken har ingen betydning for opplevelsen.
Et annet tips er å unngå lange bokserier hvis du er en uerfaren leser. Risikoen er at du blir stresset, og at historien føles langtekkelig når du vet at det er flere bøker å lese i serien.
4. Planlegg lesetiden din hver dag
Sett av tid til boklesing hver dag, og sørg for å gjøre det på nøyaktig samme tidspunkt – hver dag. Det kan være så lite som 15 minutter for å starte med. Det viktige er å legge vekk alt som distraherer og dedikere tiden til fokusert boklesing.
Det enkleste er å stå opp litt tidligere og få den 15-minutters lesingen unnagjort rett om morgenen, kanskje med morgenkaffen eller teen klar?
Eller hvorfor ikke rett før du sovner om kvelden? En bok er mye bedre for søvnen enn å scrolle på mobiltelefonen. Når du bruker en skjerm i sengen, reduseres produksjonen av hormonet melatonin, som vi trenger for å sovne. En bok har derimot ikke den samme negative effekten på søvnen.
Det viktigste er imidlertid ikke å ha faste tider, men å faktisk overbevise deg selv om at du SKAL lese på bestemte tidspunkter. Les i lunsjen, les ved frokosten, les i sengen før du sovner. Bestem når du skal lese og hold deg til det.
5. Slutt å lese bøker du ikke liker
Før eller senere vil du åpne en bok som virkelig ikke føles riktig eller god. Uansett grunn, bør du legge boken til side og starte på en ny. Selv om du allerede har lest en stor del av den.
Hvis du tvinger deg selv til å lese en bok du ikke liker, øker risikoen for at du mister lysten til å lese. Så ha alltid flere bøker tilgjengelige slik at du enkelt kan bytte, og les gjerne gamle favoritter som du vet er virkelig, virkelig gode.
Eksperimenter med forskjellige forfattere, skrivestiler og sjangere. Ikke lås deg fast slik at du risikerer å gå glipp av noe virkelig bra som du vanligvis unngår. Har du aldri lest en biografi før? Da er det på tide å finne en og begynne å lese! Foretrekker du fantasy-bøker? Prøv en thriller! Utfordre deg selv til å finne nye bøker å elske.
Derfor bør du lese bøker – 6 grunner
Det er mange grunner til at du bør lese bøker. Det er alltid litt tid til overs i løpet av dagen for noen sider, og effektene av boklesing er positive. Hva med å redusere stressnivået, forbedre hukommelsen og øke evnen til å fokusere? Vi har samlet seks gode grunner til hvorfor du bør lese flere bøker i en praktisk og oversiktlig artikkel for deg.
Les vår hjelpsomme artikkel her.
6. Utfordre deg selv med leseutfordringer
Har du blitt lei av å lese fra samme forfatter, samme type bok og sjanger hele tiden? Utfordre deg selv ved å prøve forskjellige leseutfordringer!
Hvordan du vil gjøre det og omfanget bestemmer du helt selv. En ting er i alle fall helt sikkert – det er ikke vanskelig å starte en leseutfordring for å drive interessen for boklesing.
Her er noen tips for hvordan du velger nye og spennende bøker, samtidig som du utfordrer deg selv:
- Boken må være på minst 500 sider
- Boken må være skrevet av en indieforfatter
- Boken må være basert på en virkelig person (uten å være en selvbiografi)
- Boken må være i en sjanger du normalt ikke ville valgt
- Boken må være en du sist leste for mange, mange år siden
- Boken må foregå i et annet århundre
- Boken må være en som noen andre har valgt for deg
Husk å være åpen for å lese andre bøker enn du normalt ville valgt, og ikke glem at du alltid kan legge fra deg en bok og starte på en ny hvis den første ikke er bra. Lykke til!
7. Bli med i en bokklubb eller lesekrets
Del leseopplevelsen din med andre, få nye venner og diskuter bøkene du leser. Med en bokklubb får du enda mer ut av boklesingen din sammen med flere bokelskere.
Her er noen ting å tenke på hvis du vil bli med i en eksisterende bokklubb eller starte din egen:
- Opptil åtte personer: Dere kan være så mange dere vil, men opptil åtte personer er et godt mål for å oppnå en god dynamikk i klubben og slik at alle får sagt sin mening i diskusjonene.
- Opprett en Facebook-gruppe: Hvis alle bruker Facebook, kan dere opprette deres egen gruppe for bokklubben. Dette gjør det enkelt å kommunisere og nå alle medlemmene på en smidig måte.
- En gang i måneden: Å møtes fysisk en gang i måneden gir en større tilstedeværelse i klubben, og alle får en sjanse til å lese ut månedens bok uten å måtte stresse.
- Sett mål og regler: Med klare mål og litterære preferanser blir ingen overrasket over bokvalget. Snakk om hva alle liker å lese og sett forventningene fra starten.
Å være med i en bokklubb er en flott måte å bli kjent med andre på og å utfordre deg selv med nye spennende bøker. Det hjelper deg også med å forstå bøkene på en ny måte ved å svare på spørsmål om karakterene, omgivelsene og hendelsene. Hvilke følelser vekker boken når du leser den, og er det noen symbolikk forfatteren prøver å formidle?
Et tips er å bruke en notatbok mens du leser og skrive ned tanker og spørsmål underveis.
8. Skaff deg en lesetavle
Papirbøker er flotte, men en virkelig god lesetavle kan ta boklesingen din til et helt nytt nivå. Det er mange fordeler med lesetavler fremfor fysiske bøker; for eksempel har de ofte innebygd belysning, kan inneholde tusenvis av bøker uten å ta plass i bokhyllen, og du kan enkelt kjøpe flere når du begynner å gå tom. Du trenger aldri mer å vente på at bokhandelen skal pakke og sende bøkene dine – du får dem på sekunder rett på lesetavlen.
Det koster noen hundrelapper hvis du vil skaffe deg en lesetavle, men vi mener det er absolutt verdt pengene. Du får så mye tilbake i leseglede, og det er mye mer praktisk å lese store bøker på en tavle – spesielt hvis du er på reise eller vil lese for eksempel på jobb.
Her er to av våre favoritter akkurat nå:
Her er en artikkel om hvorfor lesetavlen er bedre enn papirboken.
Tips til populære bøker akkurat nå
Trenger du noen lesetips og lurer på hvilke bøker og forfattere som er mest etterspurt? I vår praktiske tipsartikkel avslører vi hva som er mest søkt på Google i dag. Vi har sjekket hvilke bøker, bokserier og forfattere svenske boklesere er mest interessert i. Kan du gjette hvilken bokserie som er på topp akkurat nå? (hint: det handler om en magisk gutt med et arr i pannen).
9. Les flere bøker samtidig
Hvorfor nøye seg med å bare lese en bok om gangen? Plasser flere bøker på forskjellige steder i hjemmet, så har du alltid en bok tilgjengelig når lesehungeren melder seg. Du kan for eksempel ha en bok i soverommet, på badet eller på toalettet, og i vesken når du pendler til jobb. Kjører du ofte bil over lengre avstander, kan du ha lydbøker på mobiltelefonen. Et tips er også å variere boktypen, slik at du sprer deg over forskjellige sjangere og forfattere. Da blir du ikke så fort lei.
10. Del leseframgangen din med andre
Har du nettopp lest ferdig en bok? Tips om leseframgangen din til familie og venner, eller bli med i Facebook-grupper og del med dem. Øv deg på å skrive anmeldelser som hjelper andre med å forstå om det er en god eller dårlig bok. Du kan for eksempel skrive anmeldelser om bøker her på Prisjakt og på Goodreads. Har du kjøpt en bok via lesetavlen, kan du ofte også anmelde der.
Her er noen enkle tips for hvordan du skriver en bokanmeldelse:
- Start enkelt: Det holder med noen innledende linjer om hva boken handler om og hva du synes om den. Forklar på et generelt nivå, slik at leseren får en overordnet følelse av hva du mener.
- Unngå å avsløre for mye: Prøv å ikke nevne ting som avslører viktige hendelser i boken, spesielt hvis det er mot slutten av boken.
- Del anmeldelsen i seksjoner: Ved å dele anmeldelsen i seksjoner blir det klart for både leseren og deg selv hva du skriver om. Finn en inndeling som passer deg godt ved å øve.
- Snakk om karakterene: Fortell om bokens karakterer og hva du synes om dem. Virker de troverdige, og kan man relatere til dem? Hvem er din favoritt, og hvorfor?
- Hvordan boken får deg til å føle: Ble du glad eller trist av å lese boken? Ble du helt oppslukt av historien, eller kikket du på mobilen litt for ofte? Hvilke følelser hadde du under lesingen?
Tekst: Daniel Haaf
Publisert: 26. oktober 2023
Oppdatert: 26. oktober 2023
Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.