Slik velger du riktig hekksaks
Med riktig hekksaks blir hagearbeidet morsommere og resultatet bedre
Tekst:
Daniel Haaf
Publisert:
9 juni 2021
Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.
Grenene sprer seg i alle retninger, og hekken har vokst seg så stor at den griper inn på fortauet utenfor tomten din. Kanskje det er på tide å ta i et tak og kutte ned hekken litt?
Her er verktøyene du trenger for å komme i gang. Med riktig hekksaks og trimmer blir jobben enklere og du får et finere, mer tiltalende resultat.
Manuell hekksaks
Det mest lydløse og presise alternativet er den manuelle hekksaksen. Her får du størst kontroll, og verktøyet er et utmerket valg hvis du for eksempel har en mindre hekk. Ved siden av kan du gjerne ha en virkelig god sekatør.
Du trenger ikke tenke på batterier, hengende kabler eller om det er bensin i tanken. Den manuelle hekksaksen veier relativt lite og trenger ikke mye vedlikehold for å fungere lenge.
Se alle manuelle hekksakser her
Batteridrevet hekksaks
Det kanskje beste valget for folk flest er den trådløse hekksaksen. Den er roligere enn de bensindrevne modellene og er sterkt nok for de fleste hekktyper i våre norske hager.
Forsikre deg om at du velger en modell med et kraftig litiumbatteri for lang driftstid. Et tips er å kjøpe et ekstra batteri hvis du bruker hekksaksen din ofte, så unngår du unødvendig ventetid.
Elektrisk hekksaks
Hvis du har tilgang til et stikkontakt, er den elektriske hekksaksen et kraftigere alternativ til de batteridrevne modellene. De er generelt lettere, og du trenger ikke å lade batteriene.
Det er viktig å huske på at selv om de er litt kraftigere, har du en ledning å huske på. Skal du opp høyt på en stige? Da er kanskje den batteridrevne hekksaksen et bedre valg.
Se alle elektriske hekksakser her
Bensindrevet hekksaks
Det kraftigste alternativet er den bensindrevne hekksaksen. Du trenger ikke å bekymre deg for batterier og ledninger som henger over hagen. Her får du mobilitet og styrke på samme tid.
Samtidig er bensindrevne hekksakser litt tyngre og høres mer ut som de som går på strøm. Vedlikeholdet er også litt høyere, og du må tåle at hekksaksen avgir ubehagelige eksosgasser.
Tenk på vekten og vibrasjonene
Hvis du skal bruke hekksaksen ofte og lenge, må du tenke på både vekt og vibrasjoner. Mange modeller veier rundt 3-5 kg, som raskt blir tungt for armene. En lett modell med antivibrasjonssystem er viktig hvis du vet at hekksaksen din blir brukt ofte. Det er også viktig at hekksaksen er godt balansert uten å være tung foran eller bak.
Hekksaks for høyre og venstre hånd
Det er hekksakser som fungerer for både høyrehendte og venstrehendte brukere. Disse modellene har justerbare grep som lar deg bytte side når det er nødvendig. Husk at ikke alle hekksakser har denne funksjonen, så sjekk alltid på forhånd hvis du er usikker.
Klippebredden bestemmer hvor tykke grener hekksaksen kan takle
Skjærebredden er avstanden mellom knivene på sverdet. Jo bredere det er mellom knivene, jo grovere grener kan hekksaksen håndtere. Husk å velge skjærebredde med margin. Hvis bredden er 15 millimeter, er det ikke garantert at hekksaksen takler greiner som er så tykke.
Beskyttere redder knivene
Beskytteren er plassert foran og forhindrer at knivene blir skadet hvis du tilfeldigvis støter på for eksempel en vegg eller en stein med hekksaksen. En beskytter er derfor ikke for din egen sikkerhet, bortsett for å redde hekksaksen hvis du støter på noe som ikke er tre eller blader.
Populære hekksakser på PriceSpy
Makita DUH523Z
Makita DUH523Z er en kompetent hekksaks som veier litt over 3 kg og har en sverdlengde på 52 cm. Håndtaket er ergonomisk, og så lenge du ikke prøver å kutte busker med veldig tykke greiner, fungerer Makita DUH523Z bra. Modellen er batteridrevet, men den inkluderer ikke batteri eller batterilader.
Se pris og les mer om Makita DUH523Z
Husqvarna 115iHD45
Kraftig hekksaks med litt kortere sverdlengde og samme vekt som Makita DUH523Z. Det medfølgende batteriet passer til alle Husqvarna håndholdte gadgets som bruker 36V Li-ion.
Se pris og les mer om Husqvarna 115iHD45
Ryobi OHT1855R
Denne hekksaksen veier mindre enn 3 kg og har en betydelig sverdlengde på 55 cm. Modellen er kompatibel med andre dingser i Ryobi One + produktfamilien som bruker et 18V batteri. Det er ikke noe batteri eller lader inkludert i denne modellen, så forvent ytterligere tusen kr på prisen.
Tips: Trim hekken litt av gangen, men ofte
Et tips er å ikke kutte ned hekken for mye på en gang. I stedet bør du kutte litt, og ofte. Dette øker sjansen for at du får tette blader og at formen holder seg. Dette gjelder spesielt unge hekker og visse arter som ikke bryter nye skudd på gammelt tre.
Vil du ha flere gode tips? Les artikkelen vår om hekksaksing her.
Spørsmålene du må stille før du velger hekksaks
Hvor mye og hvor ofte skal jeg kutte?
Hvis det er en ensom og liten hekk du skal kutte, er det nok med en manuell hekksaks. Er det en større hekk med tykkere grener som må kappes flere ganger i året, må du ta hensyn til dette i utvalget.
Hvor langt må jeg nå?
Velg en hekksaks som passer til størrelsen på hekken. Hvis det er et veldig stort område som skal kappes, er det verdt å legge litt ekstra på en kvalitetsmaskin med lang driftstid, riktig sverdlengde og som kan takle litt sterkere grener.
Har jeg tilgang til stikkontakter?
Elektriske hekksakser er helt topp, men hvis du ikke har stikkontakt i nærheten eller tilstrekkelig skjøteledning, vil de ikke fungere. Da bør du velge en manuell, batteri- eller bensindrevet modell.
Hvor mye koster hekksaksen?
En håndholdt hekkeklipper koster fra noen hundrelapper til over tusenlappen. Velger du en elektrisk eller bensindrevet hekksaks, kan du stole på priser fra tusen kroner og oppover.
Må jeg supplere med et teleskopisk håndtak?
Noen ganger er hekken så stor at bare hekksaksen ikke er nok. Da må du kanskje supplere med en teleskopisk aksel, og ikke alle modeller kan bruke en. Sjekk nøye før du kjøper.
Hva du trenger å vite om lengden på saksen
Lengden på sverdet bestemmer hvor mye område hekksaksen dekker når du beskjærer hekken eller treet. Lang sverdlengde betyr i teorien at du vil trimme raskere, men dette vil ikke alltid være tilfelle.
Hvis sverdet på hekksaksen er veldig langt, vil det være vanskelig å nå kompliserte steder i hekken. Det øker også vekten, noe som gjør at du blir raskere sliten i armene.
Hvis du får tilgang til hekken fra begge sider, bør du heller velge et kortere sverd. Hvis du bare kan nå fra den ene siden, er et lengre sverd viktig for å nå hele veien.
Et tips er å bruke et teleskopisk håndtak hvis hekksaksen ikke når så langt du trenger.
Tips: Rengjør verktøyene før du begynner å kutte
Ikke glem å rengjøre verktøyene ordentlig før du begynner å klippe hekken. Dette reduserer risikoen for overføring av sykdommer mellom busker og trær. Bland litt varmt vann med såpe og en spiseskje T-spirit som du tørker bladene med. Sørg for å olje bevegelige deler om nødvendig også.
Vil du ha flere gode tips? Les tipsartikkelen vår om hekksaksing her.
Sikkerhet fremfor alt - ikke glem de viktige beskyttelsene
Uansett hvilket hageverktøy du bruker, må du alltid sørge for at det fungerer som det skal før du begynner å jobbe. Dette gjelder spesielt hekksakser og andre verktøy som er elektrisk eller bensindrevet.
Kontroller at knivene og skjærebladene er skarpe, at sikkerheter fungerer som de skal og at det ikke er løse deler. Hvis du har en elektrisk eller bensindrevet hekksaks, må den være utstyrt med knivstopp hvis bladene stopper når du slipper håndtaket.
Tohåndsgrep er en annen viktig sikkerhetsløsning som krever at du har begge hender på maskinen for at den skal fungere.
Bruk alltid beskyttelsesbriller eller visir slik at flygende grener og kvister treffer øynene. Sterke hansker og skikkelige arbeidssko med stålhette er viktige for at du kan jobbe trygt.
Sikkerhetsfunksjonene du må ha
- Knivstopp: Knivstopp gjør at hekksaksen din slutter å virke når du slipper håndtaket. En veldig viktig beskyttelse som du absolutt bør ha på hekksaksen.
- Startsperre: Med en startsperre starter ikke hekksaksen ved en feiltakelse. Du må holde en eller to knapper nede for at maskinen i det hele tatt skal starte.
- Håndbeskyttelse: Med en plastskjerm mellom knivene og hendene, reduserer du risikoen for skade, både fra knivene og utstikkende grener.
Verktøyene som utfyller hekksaksen din
Sekatører
Sekatører er uunnværlige verktøy i hagen. De hjelper deg med å beskjære alt fra trær til busker og roser. Velg en lett modell som du kan bruke med bare en hånd. Modeller med utskiftbare kniver er lettere å vedlikeholde. Et presisjonsverktøy som bør være til stede i alle hager.
Grensag
Grensagen komplementerer sekatøren og hekksaksen. Du bruker denne til grovere grener, slik at du får finere snittflater og raskere vekst. Det er også et ergonomisk hageverktøy som er enkelt å bruke med høy presisjon. Velg en modell med utskiftbare kniver, så varer grensagen lenger.
Hagekniv
En skikkelig hagekniv fungerer like bra for å skjære til frukttrær som å åpne pakker når det er krise. Hagekniver kjennetegnes ved å være små og ha et buet blad. For din sikkerhet bør det være knivlås og helst ha et ergonomisk håndtak.
Grensaks
Med en grensaks kan du klippe grovere grener og nå lenger enn med de andre verktøyene, uten at det går utover presisjonen. Det er også viktig at du velger en grensaks med behagelig lengde, og at det er god veksling. Husk også at grensaksene veier mer enn en sekatør, så se etter lette modeller.
Vinterbeskjær trærne og buskene dine
Arborist Jonathan Lindholt gir tips om hvordan du best kan ta vare på trærne og buskene dine om vinteren. Her kan du lese om hvilket utstyr du trenger, hvordan du kan ta vare på hageverktøyene på den beste måten og hva du må huske på når du beskjærer plantene dine.