Slik velger du riktige vinterdekk til bilen din
For å gjøre det litt enklere for deg å velge vinterdekk, får du her en oversikt over ulike typer vinterdekk.
Vinteren nærmer seg med stormskritt, og før du vet ordet av det er det glatt føre. Hvis du må kjøpe nye, bør du ikke vente til siste liten, da forsinkelser i tilgjengelighet og transport kan skape problemer.
Skaff deg vinterdekkene i god tid og tenk på miljøet
Mønsterdybden på nye vinterdekk er vanligvis ni millimeter, mens grensen for lovlige dekk er tre millimeter. Du bør imidlertid skifte til nye dekk allerede ved fem millimeter, da veigrepet reduseres med mindre mønsterdybde enn dette.
Samtidig bør du ikke bestille for sent, for da er det ikke sikkert at det finnes en variant av den modellen du ønsker. Snakk med en forhandler eller bestill på nettet i god tid, så slipper du å stå uten vinterdekk når de første snøfnuggene faller.
Velger du mer miljøvennlige vinterdekk, er de mer skånsomme mot både veien, helsen og bilens drivstofforbruk. Dekk uten pigger kalles ofte piggfrie dekk fordi de ikke fjerner like mange skadelige partikler fra veien, og med mindre motstand påvirkes ikke drivstofforbruket like mye som med piggdekk.
Når det er sagt, blir piggdekkene bedre og bedre etter hvert som utviklingen går fremover. De er fortsatt ikke i samme liga som piggfrie dekk når det gjelder de nevnte egenskapene, men de er heller ikke så miljøskadelige som de var for mange år siden.
Piggdekk eller ikke piggdekk
Det vanligste spørsmålet er om man skal kjøpe piggdekk eller piggfrie dekk. Og her kommer det an på hvor du skal kjøre og hvilken type bil du har.
Piggdekk egner seg best på isete underlag og dårligere på barmark, da de river opp helseskadelige partikler fra veibanen. Samtidig kan piggdekk bidra til å forberede underlaget for piggfrie dekk, som har bedre grep på isete veier.
Når trenger du vinterdekk på bilen?
Bilen skal ha vinterdekk på vintertid, altså fra 1. november til og med første søndag etter 2. Påskedag.
Friksjonsdekk, som er vinterdekk uten pigger, kan brukes hele året hvis du ønsker det. Piggdekk kan imidlertid bare brukes fra og med 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk kun brukes fra og med 16. oktober til og med 30. april. Dersom føret krever det, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene.
Datoene gjelder for både lette og tunge kjøretøy, samt utenlandsregistrerte kjøretøy. Du kan bruke både piggdekk og piggfrie dekk.
Les mer om vinterdekk og hvilke regler som gjelder på nettsidene tilStatens vegvesen.
Når bør man skifte til vinterdekk?
Det er viktig å skifte til vinterdekk i god tid og gi seg selv god margin før vinterværet setter inn for alvor. Sommerdekkene vil ikke fungere like godt når temperaturen synker under null, så ikke vent for lenge når høstkulden ligger i luften og frosten begynner å melde seg tidlig om morgenen.
Godkjente vinterdekk er merket med alpesymbolet
Kjenner du til reglene slik at du kjøper godkjente vinterdekk? Fra 1. juni 2019 kom nye regler for definisjonen av vinterdekk og det holder ikke lenger med den vanlige "M+S"-merkingen.
For at de nye vinterdekkene dine skal bli godkjent, må de være merket med alpesymbolet, også kjent som 3PMSF eller "Three Peak Mountain Snowflake".
Hvis du allerede har kjøpt vinterdekk uten alpesymbolet som holder i noen år til, trenger du ikke bekymre deg. Det finnes en overgangsperiode frem til 30. november 2024 som gjør at du kan bruke dine nåværende dekk en stund til.
Husk alpesymbolet når du kjøper nye dekk.
En annen nyhet som er verdt å merke seg, er merkingen for snøgrep og isgrep. Den gjelder i første omgang bare for personbildekk og kan bare brukes på vinterdekk som har bestått en ISO-standardisert test for vinterforhold.
Isgrepsmerket er i likhet med alpesymbolet tilgjengelig på energimerket for dekk fra 1. mai 2021.
Tenk på dette om vinterdekk
- Du må ikke blande piggdekk og piggfrie dekk på bilen. Bruk enten piggdekk eller piggfrie dekk, ikke begge deler samtidig.
- Sett de beste dekkene bak på bilen. Dette reduserer risikoen for skrens ved svinging og bremsing.
- Mønsterdybden på vinterføre må være minst tre millimeter. På sommerføre kreves det 1,6 millimeter.
Les anmeldelser og vær ekstra forsiktig med brukte dekk
Det er viktig å lese anmeldelser før du velger nye dekk. Det virkelig dyre dekket er kanskje ikke så bra som produsenten vil ha deg til å tro, mens billige modeller kan være virkelige perler. Gå gjennom så mange anmeldelser og tester som mulig og skaff deg et inntrykk av hva som gjelder for din bil og dine forhold.
Hvis du prøver å spare noen kroner ved å kjøpe brukte dekk, er det mange eksperter som fraråder det. Dekk er «ferskvare» og blir dårligere over tid hvis de har vært brukt, ikke bare fordi de slites ut, men også fordi gummien blir hardere over tid og dette kan gå utover veigrepet selv om du har riktig mønsterdybde.
Hvis du likevel skal kjøpe brukte dekk, bør du være svært forsiktig med at de ikke har blitt skadet på noen måte, for eksempel av ujevnheter eller lignende. Sjekk at slitebanene er jevne, hvis ikke har de sannsynligvis vært brukt på en bil med dårlig hjulstilling. Pass også på at du har en god mønsterdybde. Gjerne mer enn 5 mm.
Tekst: Daniel Haaf
Publisert: 23. oktober 2023
Oppdatert: 23. oktober 2023
Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.