Ro ned for å shoppe smartere
Hold hodet kaldt med ekspertenes tips
Publisert:
10. desember 2020
Det siste året har nesten annenhver nordmann gjort impulskjøp som de har angret på i ettertid. Og hver tredje nordmann føler at de ville tatt mer gjennomtenkte kjøpsbeslutninger om de hadde vært mindre stresset, viser Prisjakts undersøkelse*. Skal vi bli enige om å droppe kjøpestresset?
Pling! Nummeret 275 lyser opp mot en rød bakgrunn i mailboksen. Nok et fantastisk tilbud som bare gjelder i fem, fire, tre timer.
Du burde jo klikke inn her for å se om det er noe som kan passe til nyttårsfesten. Men det må bli senere, du må jo handle inn middagen først.
Mobilen vibrerer i jakkelommen. Du balanserer de overfylte dagligvareposene og graver ut telefonen. Opptil 70% rabatt i elektronikkbutikken lokker SMS-en.
Er det nå du burde kjøpe de hodetelefonene du har sett på? Selv om det sannsynligvis er en svindel. Best å sjekke det ut.
Kjøpsbeslutningen – en mental boksekamp
Salg er designet for å stresse hjernen vår ved bruk av typiske attributter som røde prislapper, tilbud og rabatter. Hjerneforsker Katarina Gospic som har doktorgrad i nevroøkonomi vet akkurat hvordan det fungerer.
– Før vi kjøper noe eller før vi bestemmer oss for ikke å kjøpe noe foregår det en mental boksekamp i reptilhjernen vår, forklarer hun.
I det ene hjørnet av ringen er striatum som ønsker å få oss til å handle, i den andre er amygdala som forteller oss at vi ikke har råd.
– Den som til slutt kan bryte inn og kontrollere krangelen er pannelappen, den smarteste delen av hjernen vår. Men ytre påvirkninger som stress, forårsaket av for eksempel en nedtelling, gjør at vi tar mer impulsive avgjørelser, sier Katarina Gospic.
Du lander sliten på sofaen og scroller litt på mobilen. Du blir umiddelbart påminnet om:
"BLACK WEEK! SHOP NÅ!"
Ja, stemmer det, nyttårsklærne. Hvilken butikk var det?
"SKYND DEG – BEGRENSET ANTALL!"
Hodetelefonene. Kanskje du burde sjekke ut flere modeller.
"LYNSALG FREM TIL MIDNATT!"
Julegaver? Hadde vært fint å spare noen kroner på salget.
Du leter etter mailen, men kommer på at det kanskje var en SMS.
Pling! Du sjekker innboksen. 276.
Beveg deg for et smartere valg
Å være klar over hvordan vår hjerne fungerer og hvor lett vi blir påvirket er en god start for å kunne ta kloke kjøpsbeslutninger. Vi kan også velge å utsette oss for mindre innflytelse og bestemme oss for at jo, det er greit at shopping tar tid. Vi gidder bare ikke det kjøpestresset.
Å bevege på seg er alltid en god måte for å slappe av på, uansett hva det er for et slags stress.
– Så lite som fem minutters fysisk aktivitet gir oss bedre konsentrasjonsevne og økt oppmerksomhet. Når vi får opp pulsen, blir vi kvitt en rekke kjemiske stoffer i hjernen, noe som igjen senker stressnivået i kroppen i flere timer, sier Ole Petter Hjelle.
Prisjakt presenterer:
Slow shopping
To av tre nordmenn opplever at julegavehandelen gjør de stresset, viser vår undersøkelse. Vi kan forstå det. Men samtidig synes vi det er litt synd. Fordi det er fantastisk å gi bort julegaver som du vet vil bli verdsatt i lang tid. Og hvis du virkelig trenger noe, gir salgstidene gode muligheter for å finne det du leter etter til den laveste prisen. Vi blir kalt Prisjakt av en grunn.
Ta kontrollen tilbake.
Velkommen til slow-shopping.no.
*På vegne av Prisjakt gjennomførte Kantar Sifo en undersøkelse via et nasjonalt representativ og tilfeldig rekruttert webpanel i perioden 6.-17. november 2020. Totalt har 1004 intervjuer blitt gjort i den norske befolkningen av personer i alderen 18-79.
Dette innholdet er laget av Prisjakt sin markedsavdeling.