Spar opptil 5200 kr med riktig energimerking på hvitevarene dine
Hvis du velger hvitevarer med feil energimerking, kan det koste deg flere tusen hvert år. Det viser vår studie i samarbeid med Strøm.no.
Når du kjøper nye hvitevarer, holder det ikke å bare sammenligne prisene. Du bør også holde øye med energimerkingen. Hvis du velger energieffektive modeller av kjøleskap, fryser, vaskemaskin og oppvaskmaskin, kan du spare flere tusen kroner i året.
I samarbeid med Strøm.no har Prisjakt undersøkt hvor viktig det er å velge energieffektive produkter. Studien viser at forbrukere kan spare mellom rundt 1500 og 5200 kr i året på strøm, avhengig av hvor i landet de bor, ved å bruke produkter med god energimerking og øko-program.
Studien viser også at interessen for å velge energieffektive produkter til hjemmet har økt dramatiskt i år:
– Vi har aldri tidligere sett at energieffektivitet har vært en så stor del av kjøpsbeslutningen. Kjøpsinteressen for energieffektive hvitevarer i netthandelen har skutt i været det siste året, og økt med 36 prosent sammenlignet med fjoråret. Det er klokt, og kan gi store besparelser på strømregningen, forteller Norgessjef Christofer Reina hos Prisjakt.
Slik sparer du penger når du bruker hvitevarer
- Bruk oppvaskmaskinen, vaskemaskinen, platetoppen og stekeovnen når strømmen er rimeligst (hvis du har spotprisavtale).
- Velg energieffektive hvitevarer med best mulig energimerking og lavt energiforbruk.
- Bruk øko-program når det er mulig, og unngå auto-programmet
- Fyll vaskemaskinen og oppvaskmaskinen hver gang, og bruk riktig mengde vaske- og oppvaskmiddel
Årlig snittkostnad for oppvaskmaskin med energimerking A
(øko-program aktivert)
- Strømregion 1: 962 k
- Strømregion 2: 1171 kr
- Strømregion 3: 370 kr
- Strømregion 4: 349 kr
- Strømregion 5: 959 kr
- Nord-Trom & Finnmark: 313 kr
Årlig snittkostnad for oppvaskmaskin med energimerking F
(auto-program aktivert)
- Strømregion 1: 1983 kr
- Strømregion 2: 2415 kr
- Strømregion 3: 762 kr
- Strømregion 4: 719 kr
- Strømregion 5: 1978 kr
- Nord-Trom & Finnmark: 645 kr
Med en god tørketrommel med lavt energiforbruk kan du spare mellom 400 kr til 1500 kr i året sammenlignet med en modell med dårligere energimerking, avhengig av hvilken strømregion du bor i. Hvis du tenker slik for alle elektriske artikler du kjøper fremover, kan du spare mye i lengden og det er noe forbrukerne har blitt flinkere til å forstå.
Selv om det er stor forskjell i strømprisen mellom de ulike strømregionene, er det lurt å være bevisst på hvor mye man kan spare når man velger energieffektive produkter hjemme. Og hvordan man bør bruke de produktene man allerede har, slik at man kan holde nede energikostnadene.
Eksperter mener nemlig at strømprisen til høsten og vinteren kan bli dobbelt så høy som i sommer.
Når prisen for lavt energiforbruk ikke lønner seg
Du kan spare hundrevis eller tusenvis av kroner i året ved å velge nye hvitevarer som har lavt energiforbruk. Men av og til kan ikke besparelsen rettferdiggjøres av kostnaden for nytt kjøleskap, ny fryser, ny oppvaskmaskin eller ny vaskemaskin.
Når vi ser på alle produktene i studien er energieffektive modeller 3406 kr dyrere (29%) i snitt sammenlignet med de mindre energieffektive modellene, altså 11430 kr mot 8024 kr.
Men: Hvis man gjør grundige undersøkelser, og sammenligner både produktegenskaper og pris, er det fullt mulig å finne energieffektive produkter, som både er billigere i pris, og som bruker mindre energi.
Et godt eksempel på det er kombiskapet Siemens KG39EAWCA(energimerking C), som i dag koster 8499 kr. Maskinen forbruker 168 KwH per år. Denne kan sammenlignes med Siemens KI86VNSF0, som koster 8447 kr og forbruker hele 282 KwH per år. Prisdifferansen på 52 kr for den noe dyrere, men mer energibesparende modellen, sparer deg altså for 114 KwH per år. Avhengig av hvilken strømregion du befinner deg i, er det store summer å spare.
Det er viktig å gjennomføre en grundig avveining mellom kostnad, funksjonalitet og energiforbruk for å finne en tydelig balanse. Strømprisene varierer mye over tid og med en gjennomsnittlig levetid for kombiskap på 18 år, så er det ikke sikkert du rekker å spare inn prisforskjellen ved hjelp av strømforbruket gjennom apparatets levetid i område 1, mens hvis du bor i område 4, kan du spare inn prisforskjellen på bare fem år – eller raskere avhengig av strømprisene.
Vær nøye når du kontrollerer energiforbruket, og velg en så rimelig og energieffektiv modell som mulig. Da kan du spare inn forskjellen enda raskere.
Slik har vi regnet
Vi har samlet inn data om det gjennomsnittlige energiforbruket for de ti mest populære modellene innen hvert segment, med henholdsvis laveste og dårligste energimerking.
Disse kostnadsbesparelsene er basert på prisdata fra Strøm.no og angitt energiforbruk for de ti mest populære produktene i hver kategori, med den henholdsvis beste og dårligste energimerkingen.
Strøm.no har brukt gjennomsnittlig strømpris fra de siste tre månedene som grunnlag for utregningen.
Her finner du fullstendige data og forklaringer på hvordan vi har regnet.
Hvor ofte brukes produktene, og hvor mye strøm forbruker de?
Her er en oversikt som viser hva slags gjennomsnittlig bruk av produktene som studien har tatt utgangspunkt i:
1. Oppvaskmaskiner
De 10 mest populære oppvaskmaskinene innen de beste energiklassene (A/B) forbruker i snitt 62 KwH ved 100 vaskeomganger på eco-mode. De 10 mest populære modellene innen en dårligere energiklasse (F) bruker i snitt 94 KwH ved 100 vaskeomganger på eco-mode. For en husholdning som kjører en vask per dag kan det derfor dreie seg om et elforbruk på 226 KwH i året for en maskin med god energimerking, og 343 KwH for en maskin med dårligere energimerking.
Dette forutsetter dog at man kun vasker på eco-mode, som alltid er utgangspunkt for produsentenes KwH-bergninger per 100 vaskeomganger. Beregninger fra de svenske energimyndighetene viser at maskinens autoprogram øker energiforbruket med 36 prosent sammenlignet med eco-mode.
Det betyr – dersom du konsekvent kjører maskinen på auto-program - at maskinen med god energimerking bruker opp mot 307 KwH per år, mens en maskin med dårligere energimerking bruker opp mot 466 KwH per år.
2. Kombiskap (kjøl/frys)
De 10 mest populære kombiskapene i den beste energiklassen (A/C) bruker i snitt 169 KwH per år. De 10 mest populære modellene med dårligere energimerking (G/F) bruker i snitt 370 KwH per år.
3. Tørketromler
Dette er en virkelig energityv. Også her har vi sett på de 10 mest populære produktene med best energimerking (A+++), og de ti mest populære tromlene med dårligere energimerking (B/C). Resultatene viser at de energieffektive modellene i snitt bruker 180 KwH per år (forutsatt at husholdningen bruker tørketrommelen 160 ganger, med en kombinasjon av full og delvis full vaskemengde på et vanlig bomullsprogram).
En gjennomsnittlig tørketrommel med dårligere energimerking bruker tilsvarende i snitt 481 KwH per år.
Vaskemaskiner
En vaskemaskin i den beste energiklassen (A) bruker i snitt 49 KwH per 100 vaskeomganger, på eco-program. For modeller med dårligere energimerking (F) er tallet 76 KwH. I snitt bruker en norsk husholdning vaskemaskinen 220 ganger i året, som tar årsforbruket til 108 KwH for de energieffektive, og 165 KwH for maskiner med dårligere energiforbruk.
PC-skjermer
Produsentenes utgangspunkt for PC-skjermens energibruk, er per 1000 timers bruk i løpet av et år. De 10 mest populære PC-skjermene i de beste energiklassene (A/B/C) forbruker i snitt 19 KwH per år, forutsatt at skjermen brukes 8 timer per dag i 46 uker gjennom året. De 10 mest populære skjermene med dårligere energimerking (G) forbruker i snitt 77 KwH per år.
Dataskjermens energiforbruk kan dog være betydelig høyere om man bruker HDR for å forbedre lysstyrke og bildekvalitet. Mange premium-skjermer, spesielt for spill, har denne funksjonen i dag. Studier viser at energiforbruket i snitt øker med 57 prosent når HDR-instillingen er påslått, hvilket innebærer at en skjerm med derligere energiklasse og HDR aktivert kan forbruke opp mot 121 KwH per år.
Så mye kan du spare
Som nevnt vil det være store besparelser – eller ekstrakostnader – avhengig av hvor i landet du bor. Prisjakts regnestykker viser at nordmenn kan spare mange tusenlapper – opp til over 5000 kroner – på strømregningen ved å velge energieffektive modeller med eco-mode.
Og merk at disse regnestykkene kun gjelder ett enkelt produkt innenfor en kategori. Hvis man begynner å regne på besparelsene på alle slike husholdningsprodukter, som de fleste har hjemme, og bruker daglig/ukentlig, begynner vi å snakke om betydelige summer i husholdningsbudsjettet.
Her er noen eksempler:
Vi tatt utgangspunkt i det billigste el-området (Nord-Troms/Finnmark) med beste energimerking og eco-mode, og sammenlignet med dårligste energimerking og auto-mode. Og så har vi gjort tilsvarende med det dyreste el-området (Sørvest-Norge/NO2):
Billigste området (Nord-Troms/Finnmark) med bra energimerking og eco-mode
Oppvaskmaskin: 312,86
Kombiskap: 233,95
Tørketrommel: 249,18
Vaskemaskin: 149,51
Dataskjerm: 26,30
Årlige kostnader normal bruk = 971,8 kr
Dyreste området (NO2) med bra energimerking og eco-mode
Oppvaskmaskin: 1171,37
Kombiskap: 875,94
Tørketrommel: 932,95
Vaskemaskin: 559,77
Dataskjerm: 98,48
Årlige kostnader normal bruk = 3638,51 kr
Billiste området (Nord-Troms/Finnmark) med dårligste energimerking og auto-mode
Oppvaskmaskin: 645,10
Kombiskap: 512,20
Tørketrommel: 665,86
Vaskemaskin: 429,14
Dataskjerm: 167,50
Årlige kostnader normal bruk = 2419,8 kr
Dyreste området (NO2) med dårligste energimerking og auto-mode
Oppvaskmaskin: : 2415,31
Kombiskap: 1917,73
Tørketrommel: 2493,06
Vaskemaskin: 1606,75
Dataskjerm: 399,10
Årlige kostnader normal bruk = 8831,95 kr
Om studien
Prisjakt har samlet inn informasjon over hvor mye energi (KwH) utvalgte produkter i fem varekategorier bruker i snitt på ett år, avhengig av produktets energiklasse. For hver kategori har man sett på det gjennomsnittlige energiforbruket blant de ti mest populære (mest søkte) modellene i hver kategori med en god energimerking sammenlignet med de 10 mest populære modellene med dårligere energimerking. I studien inngår totalt 100 produkter, i varekategoriene vaskemaskiner, tørketromler, oppvaskmaskiner, frysere og PC-skjermer. Ingen av produsentene har hatt mulighet til å påvirke studien – all informasjon om hvert produkt finnes åpent og tilgjengelig for forbrukeren på produsentenes og utsalgsstedenes nettsider.
For å beregne kostnaden på hver enkelt maskin, i hver enkelt strømregion, har Strøm.no tatt utgangspris i strømprisen for de fem strømregionene: Sørøst-Norge, Sørvest-Norge, Midt-Norge, Nord-Norge og Vest-Norge (Nord-Troms og Finnmark er en del av region Nord-Norge, men er i tillegg til mva-fritak også fritatt for forbruksavgift).
Beregningene er gjort ut ifra gjennomsnittlig strømpris fra de siste tre månedene. Spotprisene er inkludert mva (med unntak av region Nord-Norge.) Dog er prisene ikke inkludert forbruksavgift og Enova-tilskudd (totalt cirka 17 øre). Dette sjablongbeløpet – på 1,50 kr – er lagt på toppen, og skal dekke strømselskapenes påslag, samt de nevnte avgiftene som kommer i tillegg til mva. Her er det imidlertid mange prismodeller ute og går, så det tas derfor forbehold om at det kan være variasjoner i hver enkelt region for hver enkelt husstands individuelle strømavtale. Nettleie/strømstøtte fra staten er ikke en del av regnestykket.
Tekst: Carl Lindholm
Publisert: 7 september 2022
Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.