Sportsfiske for nybegynnere
Prisjakts beste råd for deg som vil begynne å fiske
Har du lyst til å komme i gang med å fiske, men vet ikke hvor du skal begynne? Ikke bekymre deg, vi har laget en praktisk guide som gir deg en god start på din nye hobby. Få råd om utstyret du trenger og noen tips til din første fisketur. Er du egentlig mest nysgjerrig på hvilke fiskeprodukter som er mest populære akkurat nå? Uansett er denne artikkelen er for deg.
Hvilken type fiske passer for meg?
Først bør du bestemme hva slags fiske du er interessert i, hvilken fisk du ønsker å fange og hvilken erfaring du har.
De fleste driver med man kaller sportsfiske. Det vil si å fiske med agn eller sluk samt havfiske eller fluefiske. Hvilket utstyr du trenger avhenger av hva du vil fiske.
Meitefiske
Til meitefiske trenger du stang, snøre og dupp. Meitefiske kan gjøres på ulike måter, men vi deler det gjerne inn i tre typer: flytemeite, bunnmeite og frilinemeite. Ved flytemeite fester du en dupp på snøret. Ved bunnmeite senkes snøret ned til bunnen med et søkke. Ved frilinemeite brukes hverken dupp eller søkke. Man kan meitefiske både i innsjøer og i havet.
Spinnfiske
Den vanligste og kanskje morsomste metoden. Man bruker en fjærende fiskestang, snelle, snøre og sluk. Dett er en metode der man kaster ut agnet og sveiver inn på en måte som skal lokke fisken til å bite på. Alle kan drive med spinnfiske. Det eneste du må lære deg er kasteteknikk.
Fluefiske
Det er snørets vekt som avgjør at du får et godt kast, ikke agnet som i spinnfiske. Derfor er det viktig å kaste med riktig teknikk. Man bruker fluestang, fluesnøre og en fiskeflue som agn. Fluefiske passer godt både i innsjøer og havet, og det handler mye om presisjon og detaljer.
Hva slags fiskestang bør jeg begynne med?
Det mest grunnleggende er en fiskestang og en snelle. Kanskje blir du overveldet av alle fiskestengene som finnes, men det trenger faktisk ikke være så vanskelig å velge. Man trenger ikke kjøpe en komplisert eller dyr fiskestang med en gang. Det kan være vel så smart å kjøpe en relativt enkel, men funksjonell fiskestang. Hvis du finner ut at fiske er en hobby du vil fortsette med, kan du heller kjøpe mer avansert utstyr senere. Kanskje har du også en gammel eller arvet stang liggende hjemme som du kan bruke. Hvis du ikke har fiskestang fra før, kan det være lurt å se litt nærmere på hva som passer til den typen fiske du vil drive med.
Hvis du vil drive med meitefiske, kan du bruke en vanlig fiskestang. Men hvis du vil kunne kaste lenger, trenger du et lengre snøre og en snelle. Da trenger du også en passende stang, det vil si en spinnstang eller en haspelstang.
Forskjellen på spinnstang og haspelstang
Spinnstang og haspelstang er to typer kastestenger. Forskjellen er først og fremst snella med snøre som du ikke har på meitestang. Det å fiske med kastestang betyr også at du kaster ut og sveiver inn, noe du ikke gjør ved meitefiske.
Det som skiller en spinnstang fra en haspelstang, er at spinnstangen brukes med en multiplikatorsnelle og har stangringer og snøre på oversiden av stangen, mens haspelstangen brukes med en haspelsnelle og har ringene og snøret på undersiden. Haspelstang brukes ofte til kystfiske der kastelengden er viktig, men den er også veldig populær til innlandsfiske. En haspelstang kan brukes til mange ulike fiskearter, og den er en av de vanligste fiskestengene til sportsfiske. Spinnstang er ofte vanligere til tyngre fangst, som gjedde og laks, men den fungerer også fint til lettere fiskearter som gjørs og abbor. Multiplikatorsnellens design ser litt annerledes enn haspelsnellen, og snella gir ofte bedre kastepresisjon når du bruker litt tyngre agn og sluker.
Haspelstang fungerer utmerket til spinnfiske
Hvis du skal drive med spinnfiske, holder det med en vanlig haspelstang i en lavere prisklasse, ettersom de er relativt lette å fiske med og er veldig allsidige. Det kan være en god idé å lese hva kastevekten er, det vil si fiskestangens evne til å kaste agn eller sluk av en viss vekt. Hvis du skal fiske med mindre sluker, holder er en stang som kan håndtere en kastevekt opp til 50 gram. Men hvis du har tenkt å fiske med tyngre sluker for å fiske gjedde for eksempel, bør du velge en litt tyngre fiskestang. Hvis du skal fiske fra land, bør du også velge en stang som du kan kaste relativt langt med, et sted mellom 8 og 11 fot burde fungere bra.
Når man fisker fra båt, er en litt kortere haspel- eller spinnstang godt egnet ettersom du allerede er ute på dypt vann. Havfiskestenger er stenger som kan håndtere litt større vekt. Det krever ikke lange kast, men en solid fiskestang som kan håndtere tunge sluker.
Hvis du ikke har kastet med haspelstang før, kan du øve med å kaste med vekt uten krok til du lærer deg teknikken, enten i hagen eller i vannet.
Velg riktig klasse på din nye fluefiskestang
Fluefiskestenger brukes, som navnet sier, til fluefiske. De finnes som enhåndsstang, tohåndsstang eller som en blanding. De kommer i mange ulike lengder og er delt inn i klasser, men ikke etter kastevekt som haspel- og spinnstenger. Hvilken klasse du trenger avhenger av hvilken fisk du vil fiske, størrelsen på fisken du satser på å dra opp og fiskeforholdene. Jo høyere klasse, desto sterkere er stangen. Som oftest er enhåndsstenger lettere enn tohåndsstenger, og de er også mer brukt. Fluefiskestenger deles også inn etter hvordan snøret oppfører seg. Når man kaster ut og hvor raskt det er. En rask stang krever raske bevegelser og teknisk dyktighet av den som fisker, mens en myk stang med langsomme bevegelser er enklere å håndtere for nybegynnere.
Den mest populære haspelstanga hos Prisjakt akkurat nå er Berkley Phazer Pro II Spin 10"6" M 20-50 g.
Disse fiskestengene er populære nå
- iFish Explorer 80 Ismetepulka499 ,-
- Westin Fishing Escape Cam1 999 ,-
- Lawson Arctic Trout Aramid MW S4 9' 4-16g2 099 ,-
- Prey Light Jigger V2 6'5" Jig/Cast 150g/90g2 119 ,-
- Shimano S.T.C. Multi-Length Spin 240/270L 3-14g999 ,-
- Shimano S.T.C. Multi-Length Spin 210/240L 3-14g1 699 ,-
- Shimano Catana EX Tele 240cm 10-30g599 ,-
- Berkley LIGHTNING HT II 1304ML 5-30g Spin899 ,-
- Shimano BeastMaster CX Boat 20-30lbs1 499 ,-
- Shimano S.T.C. Mini-Tele Spinning 240L 3-14g1 499 ,-
- Lawson Explorer G4 7' 3-15g 4-delat1 099 ,-
- ABU Garcia maticset Junior 5ft6in270 ,-
Fiskesneller
Hvis du velger spinnfiske, trenger du en snelle. De vanligste fiskesnellene er haspelsnelle og multiplikatorsnelle med spakbrems. Hvis du er nybegynner, er det lettest å begynne med haspelsnelle. Da unngår du unødige floker og kan kaste lenger. Med en haspelsnelle holder du snøret mot stanga med pekefingeren, løfter opp bøylen og kaster ut agnet. Når du sveiver inn agnet igjen, går bøylen tilbake i riktig posisjon. Med en haspelsnelle kan du bruke agn med ulik vekt. Størrelsen på snella kan variere. Velg 1000 til småfisk, 2500 til abbor og lignende og 4000 eller mer til tyngre fiske som gjedde og torsk.
Du kan også velge en multiplikatorsnelle, men de er generelt bedre egnet for litt tyngre agn og er litt mer kompliserte å kaste med. De krever litt erfaring. Du bør imidlertid huske på at det ikke er mulig å bruke en multiplikatorsnelle på haspelstang, eller haspelsnelle på spinnstang, fordi snellefestene og ringene ikke er identiske på de ulike fiskestengene.
Populære fiskesneller akkurat nå
- Daiwa Tanacom 7505 599 ,-
- Solvkroken Sölvkroken Hitra komplett med 200m lina Populärt fiskehjul med krafti1 099 ,-
- Cannon Djuprigg Mini-Troll Instinct1 520 ,-
- Daiwa Fuego LT 5000C747 ,-
- Shimano Vanford 25002 799 ,-
- Shimano Stella 2500 FK7 999 ,-
- Daiwa Fuego LT 60001 076 ,-
- Daiwa BG MQ 6000D-H2 299 ,-
- Shimano Nasci 2500 FC1 099 ,-
- Okuma Cavalla 5 2-Speed2 999 ,-
- Shimano Ultegra 4000FC1 398 ,-
- 9%Okuma Ceymar 4000A 5.0:1469 ,-
Hvilket fiskesnøre bør man velge?
Det neste du må tenke på er fiskesnøre. De vanligste typene er nylon og flettesnøre. De fyller ulike funksjoner avhengig av hva slags stang og snelle du velger. Nylonsnøre er vanligvis billigere enn flettesnøre. Det er elastisk, men har lett for å tvinne seg. Det er veldig slitesterkt og godt egnet til meitefiske og annet fiske fra steiner og klipper. Flettesnøre har blitt utrolig populært og er laget av tynne fibre som deretter flettes og behandles med forskjellige typer belegg, som gjør det utrolig sterkt selv om det er tynt. I motsetning til nylonsnøret er det lydløst, noe som betyr at du får veldig god kontakt med agnet.
For nybegynnere er det ofte best å bruke flettesnøre sammen med en haspelstang og haspelsnelle, fordi flettesnøret ikke floker seg like lett som nylonsnøre og er lettere å håndtere. Et flettesnøre er sterkere enn et nylonsnøre, noe som betyr at et relativt tynt flettesnøre fortsatt er sterkt nok til å holde på større fisk. Det er også tynnere enn nylonsnøre, noe som betyr at det er enklere å kaste det langt. Hvis du vil fiske abbor, kan det være nok med en lett stang og et tynt flettesnøre på rundt 0,12 mm, men hvis du skal fiske gjedde, kan det være lurt å ha et tykkere snøre og en sterkere stang som kan håndtere friksjonen mellom ringene på stangen når du kaster tunge agn. Når det gjelder fritidsfiske, er 0,30 millimeter den vanligste tykkelsen på snøret.
Populært innen fiskesnører
- iFish Royal Viking isborr 130mm399 ,-
- Gorilla Tape Genomskinlig 8 m lång/48 mm bred159 ,-
- Guideline Coastal Evolve WF #7 Slow Intermediate599 ,-
- Daiwa J-Braid X8 0.28mm 1500m1 949 ,-
- Rudi Vinstervinna m/8 flugor749 ,-
- Guideline Reelbag629 ,-
- Berkley Fireline 300m Smoke 0.15mm499 ,-
- Berkley Fireline 300m Fl. Green 0.15mm449 ,-
- Solvkroken Sölvkroken vabein med stång839 ,-
- Gorilla Tape Silver 32Mx48Mm219 ,-
- Gorilla Tape Camo 8 m lång/48 mm bred79 ,-
- 3M GUMMILIST SVART 19XM117 ,-
Agn og sluk
Noen av de vanligste slukene til spinnfiske er wobbler, jigg, skjesluk og spinner. Hvis du også skal fiske gjedde, er det viktig å ha en stålfortom, slik at gjedda ikke biter av snøre og agn. Wobblere ser litt ut som småfisk og beveger seg naturlig i vannet. De kan brukes på ulike dybder. Skjesluker etterligner rask fisk og brukes ofte ved kystfiske. Spinnere er populære blant sportsfiskere. De gi fra seg mye lydbølger og tiltrekker seg derfor mye fisk. En jigg beveger seg ikke av seg selv, så du må få den til å bevege seg. Men det er en fordel at den er lett å kaste.
Klær og utstyr
Ettersom fiske krever tålmodighet og god tid, kan det være lurt å investere i gode klær og litt ekstra utstyr til en lang dag ute i naturen. Avhengig av hvor du fisker og hvilket vær du er ute i, kan det være smart med et par gode gummistøvler og også vadebukser hvis du skal ut på dypt vann. Det å fiske kan oppleves svært ulikt med tanke på tid og vær. Gjedde napper best i regn og blåst, mens for eksempel abbor biter best i varmt vær. Fisk er også mest aktive på morgenen og om kvelden. Når det er sagt, så biter fisken generelt til alle døgnets tider.
Du trenger også en klepp eller håv til å hente opp fangsten. Hvis du planlegger å slippe fisken ut i vannet igjen, anbefaler vi en hov i stedet for klepp, slik at du ikke risikerer å skade fisken.
En fiskevekt er ikke noe man absolutt trenger, men det kan være morsomt å vite hvor mye fangsten veier. Fiskevekter i ulike prisklasser finner du her.
For mer erfarne fiskerne som fisker fra båt, er det populært å bruke ekkolodd. Ekkoloddet sender ut et signal fra en sensor i båten, og dette signalet registrerer deretter hva som befinner seg under båten og gjør det lettere å finne fisken.
Du finner alle ekkolodd her.
Du må også sjekke om du trenger fiskekort. I de fem store innsjøene, Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren og Storsjön i Sverige trenger man ikke fiskekort. Det samme gjelder langs kysten. Men hvis du vil fiske i en mindre innsjø, må du som regel ha det. Av og til finnes det også regler om hvilke typer fisk du kan fange og hvilke størrelse den må ha for at du skal kunne fiske den.
Og ikke glem redningsvest hvis du skal ute i båt!
Hvordan finner jeg fiskeutstyr til en god pris?
Ja, det er det evige spørsmålet. Oscar Hagman, som analyserer priser og trender hos Prisjakt, sier følgende:
– Prisene på fiskeutstyr kan variere ganske mye mellom ulike butikker, selv for samme produkt. Et eksempel er en populær fiskestang som for tiden selges for rundt SEK 1200 i en butikk, mens en annen butikk selger den samme stanga for nesten dobbelt så mye. Derfor må du sammenligne prisene i ulike butikker, og også se hvor mye produktet har kostet tidligere. Det gir ofte en god indikasjon på om du har funnet en god pris, sier Oscar Hagman.
Skitt fiske!