Prisjakt

Tema: Kameraer

Her gir vi deg tips om kameraer som det kan være verdt å se nærmere på, det beste tilbehøret og tips om hva du bør vurdere når du skal velge kamera.

Populære kameraer hos Prisjakt

1. Fujifilm FinePix X100V

Fujifilm FinePix X100V er femte generasjons kompaktkamera i X100-serien. Et relativt stort kompaktkamera i retrodesign, fast vidvinkeloptikk og avansert hybridsøker. Kameraet har en stor sensor i APS-C-format og samme gode bildekvalitet som Fujifilms speilløse systemkameraer X-T3 og X-T4. Dette er et kamera som skiller seg ut både visuelt og kvalitetsmessig, noe som også merkes på den høye prisen.

Se pris og lagerstatus for Fujifilm FinePix X100V her.

2. Nikon Coolpix P1000

Nikon Coolpix P1000 er et hybridkamera med lang zoom på hele 125x. I ytterste posisjon når P1000 hele 3000 millimeter, noe som er lengre enn alle andre kameraer på markedet i dag. Kameraet tar opp høyoppløselig 4K-video, har bildestabilisering og en stor 3,2-tommers skjerm som kan vinkles. Den store optikken gjør at P1000 veier 1,4 kg, så dette er kanskje ikke det mest praktiske kameraet når du skal ut på tur. Nikon CoolPix P1000 ble lansert i 2018 og er foreløpig den nyeste modellen i serien.

Se pris og lagerstatus for Nikon Coolpix P1000 her.

3. Sony ZV-1

Sony ZV-1 er et lite og praktisk kompaktkamera som er spesielt egnet til video. Kameraet har en rekke funksjoner for vloggere og er utviklet for å kunne filme den som holder kameraet. Skjermen kan vinkles, slik at du kan se deg selv. Optikken er rask, og kameraet har hele tre mikrofoner for å sikre optimal lyd. Sony ZV-1 støtter også eksterne mikrofoner. Foran på kameraet er det et lys som lyser når det tas opp video. Sony ZV-1 er et dyrt nisjeprodukt for deg som foretrekker video i stedet for vanlige bilder.

Se pris og lagerstatus for Sony ZV-1 her.

4. Fujifilm X-T4

Fujifilm X-T4 er etterfølgeren til det utrolig populære X-T3. Den nye modellen har innebygd bildestabilisering, nytt kamerahus og raskere autofokus. Dette er et profesjonelt kamera til en pris som matcher egenskapene. Med X-T4 får du høy bildekvalitet, kraftig video og superraske bildeserier. Bildekvaliteten er den samme som du får med det billigere X-T3-kameraet. Så for alle som ønsker å spare penger og ikke er opptatt av bildestabilisering, kan dette kanskje være et godt alternativ.

Se pris og lagerstatus for Fujifilm FinePix T4 her.

5. Sony Alpha A7 III

Sony Alpha A7 III er et speilløst fullformatkamera med innebygd bildestabilisering, avansert autofokus og støtte for høyoppløselig 4K-videoopptak med høy bitrate. Et kamera med mange gode funksjoner som det er lett å la seg fascinere av. Denne modellen er en oppgradering av forgjengeren, A7 II. Høyere bildekvalitet, lengre batterilevetid og raskere autofokus. Et kraftig kamera som takler de fleste situasjoner. Bare husk at Sonys objektiver kan være nokså dyre.

Se pris og lagerstatus for Alpha A7 III her.

Hva er forskjellen på kompaktkameraer, speilløse kameraer og systemkameraer?

Kompaktkamera

Et kompaktkamera er det minste og enkleste alternativet. Med fast optikk er kompaktkameraer ofte så små at de får plass i en jakkelomme eller liten veske. Den største forskjellen på speilløse kameraer og systemkameraer er størrelsen. Kamerahuset, objektivet og sensoren er mye mindre. Du får generelt sett ikke like god bildekvalitet sammenlignet med et større kamera, men det du mister i kvalitet får du igjen i smidighet og funksjonalitet.

Fem ting du bør vite om kompaktkameraer

  • Lettere og mindre enn systemkameraer
  • Et smart valg hvis du vil ha noe lite og lett
  • Ikke like allsidige som speilløse kameraer og systemkameraer
  • Har et fastmontert objektiv som ikke kan byttes ut
  • Sensoren og oppløsningen er ofte mindre i kompaktkameraer

Speilløse kameraer

Speilløse kameraer er systemkameraer uten speil foran sensoren. Lyset beveger seg gjennom objektivet og treffer sensoren som viser bildet på enten skjermen eller i den elektroniske søkeren. Ettersom det ikke trengs speil, er speilløse kameraer mindre enn systemkameraer. Selv objektivene er mindre, noe som reduserer den totale vekten. En annen viktig fordel er at du kan se bilderesultatet direkte i den elektroniske søkeren før du tar bildet.

Fem ting du bør vite om speilløse kameraer

  • Samme bildekvalitet som med systemkameraer
  • Har mindre batteritid enn mange vanlige systemkameraer
  • Er mindre og lettere enn systemkameraer
  • Mange nyere modeller har svært gode videoegenskaper
  • Objektivene er generelt mindre enn tilsvarende til systemkameraer

Systemkamerad

Systemkamera kalles også speilreflekskamera eller DSLR. Disse kameraene har den samme, klassiske designen som de analoge forgjengerne som brukte 35 mm film. De har et speil foran kamerasensoren som speiler bildet opp i et prisme, slik at du ser et bilde i søkeren. Det er derfor det også kalles speilreflekskamera. Når du tar et bilde, løftes speilet opp. Lyset treffer sensoren, og du får et bilde. Systemkameraer har de siste årene fått stadig mer teknologi fra speilløse kameraer. De har også blitt mye bedre når det gjelder for eksempel videoopptak.

Fem fakta om systemkameraer

  • Økt risiko for uklare bilder som skyldes såkalt "mirror slap"
  • Bruker optisk søker i stedet for elektronisk
  • Har svært god batterilevetid
  • Nye modeller begynner å få funksjoner fra speilløse kameraer
  • Den største og mest klumpete kameravarianten
iStock.com / PhotoBylove

Tenk på dette når du skal velge kamera – 6 smarte tips

Det er mye du må tenke på når du skal kjøpe nytt kamera. Her får du seks tips om ting du bør huske på før du bestemmer deg.

1. Tenk på den totale prisen

Det er lett å glemme alle kostnadene som kommer i tillegg til kameraet og objektivet. Minnekort, blits, bæreveske, kamerastropp og filter gjør at prisen raskt øker med flere hundre eller tusen kroner, slik at det kanskje blir dyrere enn du hadde tenkt. Bare et ekstra batteri kan koste opptil tusen kroner. Hva trenger du, og hvor mye vil du betale for det?

2. Velg riktig produsent

Utvalget av kameraer, objektiver og tilbehør varierer betydelig fra produsent til produsent. Derfor er det viktig at du sjekker hva som finnes på markedet før du velger. Spesielt hvis du kjøper et kamera med utskiftbart objektiv. Ellers risikerer du å kjøpe et system der kameraet kanskje er billig, men der objektivene koster skjorta. Du bør også forsikre deg om at det finnes nok tilbehør og at det også er tilgjengelig fra andre rimeligere produsenter. Hvis du ikke gjør grundige forberedelser, kan det hende at du må skifte ut hele kamerasystemet etter hvert som fotograferingen og ønskene dine utvikler seg.

3. Ulike objektiver

Hvis du velger riktig objektiv helt fra starten, kan du unngå unødvendige og dyre bytter senere. Kameraer med utskiftbart objektiv gir deg flere valg, slik at du kan velge riktig utstyr avhengig av situasjon. Men samtidig øker både størrelse og pris sammenlignet med kameraer som har et fast objektiv som ikke kan byttes ut. Mange velger et systemkamera når de har behov for å være fleksible, men velger et mindre kamera med fast objektiv til reiser og utflukter. Hva trenger du?

4. Video

Skal du bruke det nye kameraet til videoopptak av høy kvalitet? Trenger du en ekstern mikrofon for å sikre bedre lydkvalitet? Moderne kameraer har blitt et godt alternativ til det klassiske videokameraet og mobiltelefonen. Men bare sørg for å ha oversikt over de ulike videofunksjonene. Det er ikke alle modeller som er egnet til video. Sjekk nøye hva som er kameraets maksimale oppløsning og bildefrekvens og om det har inngang for ekstern mikrofon samt bildestabilisering for vibrasjonsfrie opptak.

5. Tilbehør

Ikke glem ekstra tilbehør. Et ekstra batteri på reisen, en ekstern mikrofon til videoopptak eller et stativ når du vil ta bilder om natten. Det finnes utrolig mye forskjellig tilbehør. Og selv om du ikke vil kjøpe alt med en gang kan det være lurt å vite hva som finnes. Et smart tips er å sammenligne tilbehør fra tredjepartsprodusenter med det kameraprodusenten tilbyr. Da kan du ofte spare mange hundrelapper uten at kvaliteten lider. Gode eksempler på dette er batterier og blits fra for eksempel Jupio.

6. Oppløsning og sensorstørrelse

Til fotografering i hverdagen kommer du langt med et kamera med en 1-tommers eller APS-sensor og en oppløsning på rundt 24 megapiksler. Hvis du skal fotografere mye landskap, arkitektur og personer i studio, kan det være bedre med en høyoppløselig kamerasensor på 36 megapiksler eller mer i fullformat. Hvis du er nybegynner, anbefaler vi at du fokuserer mer på ergonomi, objektiver og videofunksjoner – og mindre på oppløsning og sensorstørrelse.

Adobe Stock © Africa Studio

Dette bør du tenke på når du skal velge objektiv

Riktig objektiv på kameraet gjør det lettere å ta gode bilder. Hvis du har et kamera uten speil eller et speilreflekskamera, kan du velge hvilken brennvidde du vil ha på kameraet. Vi hjelper deg med å velge riktig. Du kan lese mer om hvert enkelt punkt i vår artikkel om kameraobjektiver her.

1. Hvilket objekt skal jeg velge

Man snakker vanligvis om syv ulike objektivtyper – fisheye, vidvinkel, fast normal, fast teleobjektiv, normal zoom, superzoom og makro. Hva du skal velge, avhenger av hvordan du tar bilder. Vidvinkel er for eksempel perfekt til landskap og arkitektur, mens et fast teleobjektiv er best når du tar nærbilder av personer. Et tips er å starte med en vanlig zoom eller et fast, vanlig objektiv – det dekker de fleste vanlige bruksområdene.

2. Brennvidde

Brennvidden angis i millimeter og forteller deg hvor stor objektivets forstørrelse er. Jo lenger brennvidde, desto nærmere kommer du objektet. Korte brennvidder kalles ofte vidvinkel og lengre brennvidder for teleobjektiver. Vanlige brennvidder er vidvinkel (20 mm, 24 mm), normal (35 mm, 50 mm) og tele (85 mm, 100 mm og 200 mm). En populær kombinasjon er 24 mm, 50 mm og 85 mm. De dekker mange ulike situasjoner.

3. Zoom eller fast objektiv?

En zoom er et bevegelig objektiv som lar deg endre brennvidden ved å bevege en ring på objektivet. Faste objektiver har bare en brennvidde. Fordelen med en zoom er at du får bedre rekkevidde for flere situasjoner uten å bevege deg. Faste objektiver gir imidlertid generelt bedre skarphet og har ofte en større maksimal blenderåpning, noe som gjør at uskarpheten i bakgrunnen blir mer behagelig.

4. Blender

Blenderåpningen regulerer hvor mye lys som slippes inn til sensoren via objektivet. Jo større blenderåpningen er, desto mer lys og kortere dybdeskarphet (hvor mye av bildet som faktisk er i fokus). Blenderåpningen er angitt i f-stop, og jo høyere tall, desto mindre blenderåpning – og dermed mindre lys til sensoren. Maksimal blenderåpning på faste objektiver er ofte fra f/1,4 til f/2,8. En zoom har ofte den største blenderåpningen fra f/2,8 til f/4,0.

5. Værbestandighet

Værbestandighet reduserer risikoen for at fukt og støv skal trenge inn i kameraet eller objektivet. For at dette skal fungere, må både kameraet og objektivet være tett. Det er vanligvis bare nokså dyrt kamerautstyr som er værbestandig, men høy pris er heller ingen garanti.

6. Bildestabilisering

Bildestabilisering i objektivet reduserer risikoen for at manglende stabilitet gir redusert skarphet. Spesielt viktig er bildestabilisering for kameraer som har høy oppløsning, med teleobjektiv og når du tar bilder under dårlige lysforhold. Dette er også svært viktig når du tar opp video mens du går. Noen kameraer har innebygd bildestabilisering som fungerer med alle objektiver.

iStock.com / Narathip12

1. Skjermbeskyttelse

Beskytt kameraskjermen mot riper med en vanlig skjermbeskytter. De vanligste kameraene har ofte spesialtilpassede skjermbeskyttere som du kan kjøpe som tilbehør. Men det er også mulig å kjøpe varianter som du kan klippe til selv. Hvis kameraet har en skjerm øverst, bør du også sette en skjermbeskytter på den for å sikre ekstra beskyttelse.

2. UV-filter

UV-filtre beskytter kameraets optikk og reduserer risikoen for kostbare skader. Et UV-filter er en relativt billig beskyttelse som anbefales på alle objektiver. Et tips er å velge et litt dyrere UV-filter av høy kvalitet i stedet for å gå for det billigste. Det reduserer risikoen for dårlige filtre som påvirker bildekvaliteten negativt.

3. Blåsebelg

En liten blåsebelg er et undervurdert tilbehør. Den hjelper deg å holde kameraet rent og fritt for støv. Det er ekstra viktig hvis du har et kamera med en utskiftbart objektiv, for det samler seg lett støv inni kamerakroppen. En blåsebelg er en enkel og skånsom måte å fjerne støv og annet rusk som samler seg i og utenpå kameraet på.

4. Stropp

De fleste kameraer selges med en enkel kamerastropp. Og det fungerer fint til mindre kameraer. Men med større kameraer er det mye mer komfortabelt å bære det over skulderen med en bred, polstret, selvjusterende skulderstropp. En god skulderstropp avlaster skuldre og rygg, slik at du kan bruke et tungt kamera over lengre tid, for eksempel når du er ute på tur.

5. Blits

Mange kameraer har en innebygd blits, men det er sjelden den fungerer så veldig bra. Med en ekstern blits får du mye bedre lys, flere valgmuligheter for kreativ fotografering og et mye bedre sluttresultat. Ikke vær redd for å bruke ekstra blits. Det kan være lurt selv om du ikke har et systemkamera. Kontroller først at kameraet faktisk kan brukes med ekstern blits og hvilke modeller som passer.

6. Kameragrep

Et kameragrep sikrer bedre ergonomi med mindre kameraer. De gir bedre grep hvis du har større hender og beskytter undersiden av kameraet mot støt. Det finnes modeller med hurtigfeste, slik at du lett kan feste kameraet til et stativ, både vertikalt og horisontalt. Til systemkameraer er det vanligere å bruke et større batterigrep i stedet.

Adobe Stock © Rawpixel.com

Prisjakt gir deg tips – slik rengjør du kameraet på en trygg måte

Før eller senere må du faktisk rengjøre kamerautstyret ditt. Det er umulig å unngå at det samler seg støv og annet smuss på kameraet. Og de aller fleste har vel kanskje også kommet bort i glasset på objektivet med en finger på et eller annet tidspunkt. Når du skal rengjøre kameraet og objektivet, er det viktig at du bruker riktig utstyr og er forsiktig. I vår artikkel “Slik rengjør du kamera og objektiv” forklarer vi deg hvordan du rengjør kamerautstyret ditt på riktig måte.

Slik velger du riktig minnekort

Et raskt minnekort gir deg en bedre opplevelse både når du tar bilder og når bildene skal overføres til en datamaskin. Dette er spesielt viktig for deg som tar mye HD-film med kameraet.

En vanlig bruker som ikke arbeider profesjonelt med fotografering kan velge et minnekort på 150 MB/s. Da får du et raskt minnekort som ikke er for tregt, og bildene overføres raskt til datamaskinen via minnekortleseren.

Når det gjelder størrelsen, er 64 GB et godt utgangspunkt for de aller fleste. Da kan du lagre over 5000 bilder i .jpeg-format med et kamera som har en oppløsning på 24 megapiksler. Eller rundt 2600 bilder med 36 megapiksler. Hvis du tar bilder i RAW-format, må du halvere dette til henholdsvis 2500 og 1300 bilder. Husk at dette kan variere mye fra kamera til kamera.

Tips: Hvis du allerede har et microSD-kort med tilhørende adapter for SD-kortleser, kan du også bruke den i et kamera. Bare sørg for at videoopptaket fungerer bra og at kameraet ikke blir langsomt med microSD-kortet.

Tips til gode SD-kort