Prisjakts svært kunnskapsrike eksperter tester og gir råd for at du kan ta bedre kjøpsbeslutninger. Alle eksperter er uavhengige. Les mer.
Ekspertvurdering:
Vurdering etter behov
Vi vurderer produktet basert på det som kan være viktig for deg.
Arbeidsdatamaskin som øker effektiviteten
HP Omnibook er et godt alternativ for deg som vil holde tritt med KI-utviklingen og dra nytte av både eksisterende og kommende funksjoner. Med "AI-Companion" kan du for eksempel stille spørsmål om lange PDF-filer med kildehenvisninger, i stedet for manuelt å søke gjennom hele filen. Med flere funksjoner på vei, er denne PC-en et smart valg for å dra nytte av KI sine fordeler og for å øke effektiviteten din både nå og i fremtiden.
Med datamaskinens KI-brikke får du også tilgang til funksjoner som sanntidsoversettelse, bildegenerering og mye mer.
Så langt ingen fantasifunksjoner med KI
Så langt er det ikke en haug med innebygde KI-funksjoner i HP Omnibook. Det er mye mer man kan ønske seg, og jeg tror ikke det er verdt å kjøpe en Copilot+PC kun for KI-egenskapene. Mye av programvaren som tilbyr lignende funksjoner er tilgjengelig uten behov for å kjøpe en ny datamaskin. Visst er det nyttig når programvaren og maskinvaren matcher godt, men mye av arbeidet skjer fortsatt på en internettserver som sender resultatene tilbake til datamaskinen din.
Hvis du leter etter fancy KI-funksjoner som kan kontrollere hele datamaskinen din og gjøre kule ting, er dette kanskje ikke det rette valget for deg. KI-funksjonene kan øke effektiviteten litt, men de er ikke fullt så imponerende som presentasjonene fra Microsoft kan gi inntrykk av.
Det kan jo dog alltids være morsomt å kunne generere en skilpadde i Paint.
Bærbare datamaskiner
HP OmniBook X Laptop 14-fe0845no 14" Snapdragon X Elite X1E-78-100 16GB RAM 1TB
fra kr 12 995
Hvem passer produktet best for?
Denne datamaskinen er først og fremst rettet mot kontorarbeid og kreativt arbeid. Salgspitchen med Copilot fokuserer på å øke effektiviteten, og jeg tror det passer bra for selvstendig næringsdrivende eller kontorarbeidere som ønsker å dra nytte av kunstig intelligens. Datamaskinen gjør det enkelt å utnytte KI sine fordeler og gir gode forutsetninger for effektivitet. Samtidig er ikke all KI-funksjonaliteten ferdig utviklet ennå; mye ser ut til å være fortsatt i beta eller å mangle helt.
Bra tastatur - føles robust
God styreflate - enkel å klikke og navigere med
Innebygd Windows Hello
Utstyrt med chip tilpasset KI
Ingen HDMI-utgang og kun én USB-A
Ingen fingeravtrykkleser
Skjermen er blank, det vil si at alt gjenspeiles i den
Copilot PC - årets gimmick, eller nyttig?
Jeg har sett mye reklame for årets KI-datamaskiner, og spesielt disse "Copilot+PC-ene". Min spontane følelse er at det er litt gimmick-y. Ordet «Copilot» brukes mest for å selge mer, og knappen på tastaturet som åpner et nettleservindu for Copilot føles ikke særlig imponerende. Det er noe enhver datamaskin eller mobil kan gjøre. Funksjonen for å be om hjelp til å gjøre ting i systemet ser også ut til å være begrenset (p.t.). Du kan stille generelle spørsmål som "Hvordan endrer jeg lysstyrken?", men KI'en skjønner ikke at du kun er interessert i å vite hvordan du gjør det på Windows-PCen du bruker (den forteller deg hvordan du gjør det på en Mac, også).
Men det jeg har oppdaget på denne datamaskinen er HPs egen variant, «AI Companion». Dette programmet har noen funksjoner som faktisk er ganske imponerende, selv for meg som er nokså kjent med dagens KI-utvikling. Jeg kunne for eksempel laste opp en PDF-fil, og jeg valgte en brosjyre om beredskap. Når filen var lastet opp, kunne jeg stille spørsmål til KI-en basert på innholdet i brosjyren. Jeg fikk svar på hva jeg skal gjøre hvis jeg hører krigsalarmen ule, eller hvorfor det kan være greit å ha tomater på boks liggende ved en krisesituasjon.
Dét føles nyttig! Jeg savner dog en funksjon som lar meg stille spørsmål som "Jeg lastet ned en PDF tidligere i år som handlet om elbilers levetid, kan du finne den for meg?" Det ser ut til at KI-programvaren ikke har tilgang til systemet på den måten ennå. Både Copilot og AI Companion trenger i tillegg internett for å fungere, så det er sannsynlig at KI ikke er på datamaskinen din, men i stedet på en internettserver et sted.
Skjermen & høyttalerne
Skjermen gjør et godt inntrykk med farger som ser bra ut, men det reflekterende glasset kan være et problem for noen, da det reflekterer en del. Bildet er ellers bra og skjermen har en oppløsning på 2240x1400, som tilsvarer cirka 1440p. Det er helt greit på en 14-tommers skjerm.
Høyttalerne skuffer, dessverre. Til sammenligning bruker jeg vanligvis en MacBook Pro som også scorer lavt på lydkvaliteten. Dette til tross, presterer MacBook Pro-høyttalerne mye bedre enn de i HP Omnibook. Hvis høyttalere er viktig for deg, bør du ta en ekstra runde på om dette er PCen for deg. De er ikke dårlige, men de heller ikke spesielt gode, og jeg vil derfor ikke anbefale dem til brukere som jobber mye med video eller lydfiler.
Konstruksjon
HP OmniBook føles veldig solid i konstruksjonen, og gir en premiumfølelse. Den kjennes dyr ut når du holder i den, skriver på den eller bare ser på den. Den lette vekten bidrar også til en kvalitetsfølelse, noe som er litt uvanlig. Plastfølelsen som ofte oppstår på andre datamaskiner er knapt merkbar her. Den "utvidbare" USB-kontakten kan være en smakssak; den er kanskje ikke den mest holdbare, men den gjør datamaskinen ekstra tynn.
Skjermen svaier litt når du gir den et dytt for å etterligne risting av et tog eller andre skjelvende omgivelser. Det er ikke mye, men nok til å forstyrre hvis du jobber i et miljø med mye bevegelse.
Ellers er det ingen designvalg stiller spørsmål ved!
"Bloatware": Uønskede programmer ved oppstart
Jeg syns det er kjipt at HP fortsatt bruker bloatware i datamaskinene sine. Det tar ikke lang tid før jeg får annonser for å betale for McAfee, noe som føles både irriterende og uprofesjonelt. Jeg håper at HP fikk en slant for dette, slik at det kan ha resultert i en lavere pris på selve datamaskinen.
I tillegg til McAfee er også noen av HPs egne programmer og Microsofts Xbox-app inkludert. Kanskje noe du bare må akseptere på de fleste datamaskiner i dag, men fortsatt et irritasjonsmoment. Men en uønsket virusbeskyttelse er kanskje ikke så ille sammenlignet med i gamle dager (da det ofte var en hel haug med programmer forhåndsinstallert, uansett produsent). Så totalt sett er det ingen dealbreaker.
Helhetsinntrykk
HP OmniBook er en god datamaskin, med meget god batterilevetid. Jeg synes uansett at prisen føles litt høy, spesielt med hele KI-konseptet som oppleves som et dyrt salgsargument. Funksjonene som finnes i PCen per nå er nyttige, men heller ingen store bragder. Mye av det kan gjøres på hvilken som helst datamaskin, siden mye av funksjonaliteten bruker internett og en server til å gjøre jobben. Så KI ser ikke ut til å være innebygd i datamaskinen når det kommer til de fleste funksjoner.
Copilot+PC føles i dag som en gimmick, men det er fortsatt bruksområder som kan gjøre deg mer effektiv. Jeg tipper vi ser lanseringen av flere nyttige KI-funksjoner ganske snart.
Spesifikasjoner
Operativsystem
Windows 11 Home
Prosessor
Snapdragon X Elite - X1E78100 - Qualcomm Oryon (12 kjerner, 3.4GHz)
RAM-minne
16GB, 8448MHz LPDDR5x
Skjerm
Oppløsning på 2240x1400 (~1440p), 14 tommer
Batteritid
Opp til 26 timer
Trådløs tilkobling
Opp til WiFi 7 & Bluetooth 5.4
Harddisk
1TB Gen4 NVMe M.2 SSD
Vekt
1.35kg
Utganger
2x USB-C, USB-A, 3.1mm
Om bærbare datamaskiner fra HP
Hewlett-Packard (HP) startet opp i 1939 i en garasje av William Hewlett og David Packard. Deres første produkt var en tonegenerator for Walt Disney, og under andre verdenskrig produserte de antiradarutstyr. På 1960-tallet begynte HP å selge datamaskiner og -utstyr, som de fortsetter å gjøre den dag i dag. Selskapet er kjent for både profesjonelle- og personlige datamaskiner av høy kvalitet.
Jeg har vært en skikkelig gadget-nerd siden tidlig i tenårene, og det gjelder fremfor alt datamaskiner. Jeg sammenligner, sjekker tester og presentasjoner på ulike produkter og nyheter. Jeg elsker å se hvordan teknologi og ren ingeniørkunst ser ut og fungerer innvendig, og kan bruke altfor mye tid på å sette meg inn i detaljer – så du slipper det! Jeg jobber som systemutvikler, og med det følger en stor interesse for ulike programvare- og IT-systemer, samt webutvikling.