Prisjakt
Annonse

Prisjakts svært kunnskapsrike eksperter tester og gir råd for at du kan ta bedre kjøpsbeslutninger. Alle eksperter er uavhengige. Les mer.

Prisjakts svært kunnskapsrike eksperter tester og gir råd for at du kan ta bedre kjøpsbeslutninger. Alle eksperter er uavhengige. Les mer.

Test: Samsung Galaxy Z Flip 4 - klappende god!
  • 25 september 2023
Joakim Ewenson
Joakim Ewenson
Ekspertvurdering:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Vurdering etter behovVi vurderer produktet basert på det som kan være viktig for deg.
For deg som vil prøve noe annerledes
Full Star 1Half Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
1.5

Samsung Galaxy Z Flip 4 er på alle måter en sjarmerende telefon som til tross for mangelen på teknisk perfeksjon likevel er et utrolig interessant og tiltalende konsept. Hvis du er en person som liker å gå dine egne veier, å skille deg ut fra mengden og kanskje fremfor alt elsker og savner konseptet med klaptelefoner, er dette et godt alternativ for deg!

Er ripete skjermer din signatur?
Full Star 1Half Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
1.5

Er du typen som får den første ripen på mobilskjermen 0,5 sekunder etter at du har fjernet beskyttelsesplasten? Da bør du skynde deg forbi Samsung Galaxy Z Flip 4 før du riper opp skjermen med din blotte tilstedeværelse. For selv om teknologien med sammenleggbare skjermer er interessant, er de like utsatt for riper og skader. Kjøp noe annet i stedet. Noe som er slitesterkt fra naturens side, eller i det minste ved hjelp av deksler og skjermbeskyttere.

Et glimt fra fortiden

For mange hundre år siden, på midten av 2000-tallet, var klaptelefoner på moten, og det med god grunn. Få ting kan måle seg med følelsen av å slå telefonen sammen for å legge på røret.

Nå, i 2022, er telefonsamtaler kanskje ikke lenger det vanligste bruksområdet for en mobiltelefon, men i stedet er avslutningen av en samtale erstattet av å brette Samsung Galaxy Flip Z 4 (forsiktig) rasende sammen når du finner noe frustrerende i sosiale medier. Nesten det samme, men ikke helt.

Uansett hvilken grunn du har til å brette telefonen, kommer du ikke unna nostalgien ved å fikle med Z Flip 4. Heldigvis er det også andre ting jeg liker med denne telefonen, men mer om det senere.

Følsomt verre

En stor forskjell med dagens klaptelefoner er at skjermen nå tar opp hele overflaten når du klapper den opp. Ikke som før, da den bare var øverst.

Dette er takket være sammenleggbare skjermer, en svært interessant teknologi som på mange måter fortsatt er i sin spede begynnelse.

En klar ulempe med dette er at skjermen blir mer følsom, det er ikke plass til superresistent gorillaglass eller andre teknologier her, vi snakker om mye mykere materialer enn som så, materialer som er følsomme for skarpe gjenstander.

Ikke legg mobiltelefonen i samme lomme som kjøkkenknivene, tenker du kanskje? Absolutt, det anbefales på det sterkeste av flere grunner. Problemet er imidlertid et annet...

Det var et gap som

Ettersom teknologien rundt sammenleggbare skjermer fortsatt er i sin spede begynnelse, betyr dette at Z Flip ikke kan legges helt flatt, det er et mellomrom ved sammenleggingen for ikke å ødelegge skjermen. Fornuftig og alt det der.

Problemet er bare at åpningen også er stor nok til å slippe inn grus, sand og andre ekle ting som småbarnsforeldre har et sterkt forhold til.

Så å oppbevare Z Flip i en bukselomme som nettopp har huset et par små sandvotter, er en oppskrift på potensiell katastrofe, i hvert fall for skjermens skyld.

Hvis du er småbarnsforelder eller av andre grunner jevnlig er i kontakt med sand og grus, bør du kanskje vurdere andre alternativer.

Sjarmerende som bare det

Hvis vi ser bort fra disse barnesykdommene med sammenleggbare skjermer, hvordan er Z Flip til hverdagsbruk?

Ærlig talt er dette en av de mest sjarmerende smarttelefonene jeg har brukt på mange år, på alle måter. Selv om folden er tydelig når du sveiper fingeren over skjermen.

Det er tross alt noe spesielt med å flippe opp skjermen for å bruke telefonen, slik at den avlange skjermen kommer til sin rett og man får utnyttet hele overflaten når man trykker på sosiale medier på kveldstid.

Det er en fryd å bla gjennom nyheter, Instagram, Twitter og, Gud forby, LinkedIn på denne lyse, fargerike og lange skjermen.

Når du er ferdig, eller bare kjeder deg, kan du klemme telefonen ned i en liten og hendig pakke som lett får plass i bukselommen eller blir borte på et rotete skrivebord.

Men hva med ytelsen?!

Ærlig talt, de beste smarttelefonene i 2022 yter godt. Ingen "normale" brukere vil oppleve problemer med ytelsen til Samsung Galaxy Z Flip 4.

På innsiden finner vi faktisk den nyeste generasjonen systembrikker fra Qualcomm, Snapdragon 8+ Gen 1, 8 GB RAM og 128, 256 eller 512 GB lagringsplass. På den et batteri som måler 3700 mAh, en forbedring i forhold til tidligere generasjoner.

På kamerafronten tilbys 2 kameraer på 12 megapiksler på baksiden og ett som selfiekamera. Bilderesultatene er i kategorien gode, om ikke fantastiske.

I det store og hele er det ikke mye å klage på, selv om det kan finnes produkter som på papiret er bedre på ett eller flere områder.

Flip eller flop?

Det er ikke mulig å unngå et slags ordspill når man snakker om en telefon som heter Flip, det ville være både urimelig og kanskje til og med ulovlig.

Til syvende og sist er Samsung Galaxy Z Flip 4 ingen spøk, det er en svært sjarmerende telefon, og selv om den langt fra er billig, er den likevel en av de billigste i kategorien sammenleggbare telefoner.

Personlig synes jeg også at Z Flip 4 er langt mer interessant enn noen av medlemmene i Samsung Galaxy S22-familien, selv om de kanskje er "bedre" på mange måter.

Jeg er ganske skeptisk til konseptet med sammenleggbare telefoner, vi er fortsatt i teknologiens barndom, og det er mange problemer, feil og mangler som må løses før det blir et produkt for alle.

Når det er sagt, hvis det er noen Samsung-telefon jeg ville valgt selv, er det nok denne. Inntil videre.

Spesifikasjoner
Systemkrets
Snapdragon 8+ Gen 1
Grafikk
Adreno 730
Lagring
128/256/512 GB
RAM
8 GB
Skjerm
6,7" på innsiden (2640 x 1080 px, 120 Hz), 1,9" på utsiden (512 x 260 px).
IP-klasse
IPX8 (vanntett, ikke støvtett)
Dimensjoner
165,2 x 71,9 x 6,9 mm (H x B x D)
Vekt
187 gram
Fargealternativer
Grafitt, Bora lilla, blå og rosa gull

Samsung er for tiden en av markedslederne innen smarttelefoner, med mange produkter i alle prisklasser, fra noen få tusenlapper og opp til rundt 20 000 kroner.

Nesten uansett hva du er ute etter, har Samsung et alternativ å tilby. I årenes løp har selskapets eget grensesnitt på toppen av Android blitt kraftig forbedret og tilbyr nå en både stilig og rask opplevelse.


Joakim Ewenson
Joakim Ewenson

Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!