Prisjakt

Ut på tur aldri sur, eller sulten!

Ta deg en tur ut og nyt de spiselige vekstene rundt deg. Du kan (nesten) plukke rett fra fortauskanten – sier forfatteren av boken Håndplukk, Kristin H. R. Nielsen. Her er hennes beste tips.

Kristin har siden 2014 jobbet med å sanke ville vekster for flere kjente Oslo-restauranter, først ut var Smalhans og Maeemo og. Hun er foreleser ved verdens første fagskoleutdanning i “Bærekraftige matopplevelser”, hvor du bl.a lærer hvordan du kan benytte lokal mat, og råvarer som ikke belaster naturen.

I 2018 gav hun ut boken “Håndplukk - en guide til spiselige ville vekster med oppskrifter”, sammen med Magnus S. Støre, som har laget oppskrifter og forslag til bruk. Vi har tatt en prat med den erfarne sankeren og fått inspirasjon til å ta på oss turtøyet, pakke noe vi kan oppbevare vekstene i, og gå ut i naturen for et lite mentalt friminutt.

–  Det er veldig kult å oppdage at det er så mye man kan spise som vokser vilt! Ikke bare  bær og sopp, men en masse forskjellige blomster og vekster som du kan spise gjennom hele året, forteller Kristin.

Her er Kristin ute og sanker. Foto: fra Kristins private samling.

Ta deg en tur ut

Det beste tipset fra Kristin er å gå en tur i skogen og se hva du finner. Selvsagt er det viktig å lære seg de giftigste soppene og vekstene, men ikke la deg skremme, det finnes mye mer spiselig og godt enn giftig.  Det er mye bra informasjon du kan benytte deg av.

– De giftigste soppene kan jo drepe deg, så det er greit å styre unna dem! Derfor bør du ha en soppbok, hvor du kan lære å gjenkjenne de farlige soppene. Nå erdet også kommet en app, hvor du kan sende inn et bilde og få svar på om det er en trygg sopp. Norges Sopp og nyttevekst forbund driver også med praktisk soppkontroll i turområder, så undersøk hvor de holder til rundt om i landet.

Foto: Jessika Jellbom

Topp 3 tips til soppplukking

  1. Plukk sikker sopp. Bli kjent med hvilke som er giftige.
  2. Bruk sopp-kontrolltilbudene.
  3. Separer sopptypene i forskjellig beholder (i tilfelle en type er giftig). 

Du trenger ikke spesielt utstyr

Med et sett fingre, en kniv, og eventuelt noe til å børste av soppen, kommer du veldig langt. Det finnes helt spesielle soppkniver med børste på enden som er spesiallaget til soppsanking, men det er ikke noe must. 

– Det går fint an å bruke ting du allerede har hjemme til å komme i gang.  Bruk en kjøkkenkniv og noe å børste av jord med, som for eksempel en tannbørste eller malerpensel, sier viltveksteksperten. 


Plukk rent 

Det lurt å ta av foten til soppen, og børste den for rusk og rask. Da ser du også lett om det er gått snyltedyr i dem. 

– Et godt tips er å plukke så rent som mulig på turen, så slipper du ta med skitt og småkryp inn på kjøkkenet, rådgir nyttevekstspesialisten Kristin. 

Oppbevar riktig


Skal du plukke planter, er det lurt å ha en pose eller boks, og litt fuktet papir i bunnen så vekstene ikke mister fuktigheten. Sopp kan samles i papirposer/brødposer eller luftige kurver., 

– Planter er mer tynnhudet, så de trenger tett oppbevaring. 

Soppen liker seg i fukt og mørke

Generelt trenger sopp mye fuktighet, og de liker seg aller best i skogen der det er litt skygge, god fuktighet og avrenning. 

– Egentlig kan du lete etter sopp allerede i hagen, grøftekanten eller i en park, men der finner du kanskje ikke så store mengder. For dette må du nok inn i skogen. Akkurat  nå er jo soppsesongen stagnert litt på østlandet, fordi det ikke har regnet på mange uker. Det er egentlig litt krise, sier Kristin bekymret.

– Du finner vanligvis veldig mangegode tips i soppbøkene, til hvor du bør lete. Jeg kan også tipse om Artsdatabanken, som er verdens beste database. Den har registrert hva vi skal verne om og hva vi har tilgjengelig rundt oss, i hele landet, forteller turentusiast og bærekraftig matekspert Kristin. 

Kristins tips til bruk av ville vekster 

  1. Nyt det du har med deg hjem fra tur, ved å lage et måltid,spisdet ferskt, med turen friskt i minne.
  2. Tørk soppen, og oppbevar som skiver eller pulver, slik at du kan ta det frem senere om vinteren. Det hever kompleksiteten i rettene du lager. 
  3. Frys ned og oppbevar for senere bruk. Det kan være lurt å varmebehandle enkelte typer sopp før nedfrysning.

Plukk soppen i en fin kurv.

En du kjenner elsker allerede å sanke


Før i tiden var det veldig vanlig å plukke bær og sopp som en del av matforsyningen til vinteren. Nå som vi har alt tilgjengelig i butikken, har det naturligvis blitt mindre vanlig, men det er fortsatt mange der ute som elsker å sanke inn mat fra naturen, og du kjenner sikkert noen. -Og en ny plukkebølge er på vei!

– Du har helt sikkert en i familien eller vennekretsen som har drevet med dette før, så et godt tips er å bli med dem ut en tur, sier Kristin. 

– Det går ikke å sammenligne sopp fra butikken med villsopp. Det smaker helt annerledes, og mye av næringsinnholdet blir ofte borte i storproduksjoner av sopp og urter.et Derfor tror jeg det også er mye sunnere å spise viltvoksede vekster. I tillegg er det å være ute i naturen et friminutt for hode, avslutter hun.

Tekst: Viktoria Andresen

Foto: Jessika Jellbom

Publisert: 5. januar 2021

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det er ingen betalte lenker eller andre typer reklamesamarbeid.

Foto: Dudarev Mikhail, Adobe Stock

Sportsfiske for nybegynnere

Prøv fiskelykken! Som nybegynner kan det kanskje virke litt vanskelig å komme i gang, men med noen få enkle og gode råd, trenger det ikke å være det.

Les våre nyttige tips, slik at du raskt kan komme i gang med fiskingen.