Prisjakt

Hvordan velge riktig vaffeljern til vaffeldagen

Vaffelen - en rutete kjærlighetshistorie

Vaffeldag - en hyggelig feil. Foto: N.merelize, Adobe Stock

Litt slurvete svensk uttale ga oss vårens beste tradisjon: vaffeldagen. Her får du råd før du kjøper vaffeljern og smakfulle tips til kaffepausen.

Etter litt slurvete uttale av våre naboer i Sverige fikk vi en ny kjær tradisjon, nemlig vaffeldagen. Den feires hvert år 25. mars. På samme dato var det kirkefesten for kunngjøringen av Jomfru Maria (nå flyttet til neste søndag), også kalt vårdagen. Eller som de sier på svensk "vårfrudagen". Sier du det litt raskt og uforsiktig, så får du isteden vaffeldagen, og det takker vi for!

Vaffelen sies å ha eksistert i Europa siden 1600-tallet. I Belgia er vaffelen nær nasjonalrett. Den fikk sin runde og hjertelige form i Sverige på 1800-tallet, dette slik at vaffeljernet passet hullene på våre nye ovner av støpejern.

Hvordan velge riktig vaffeljern

En forutsetning for vaffelspising er et jern å bake dem i. Her er noen ting du kan tenke på før du kjøper:

  • Enkelt eller dobbelt jern: Start fra dine behov. Hvis du er en større familie, er dobbeltjernet en selvfølge, mens en liten husholdning absolutt klarer seg med et enkelt jern. Lagringsplass er jo også et tema. Et dobbelt vaffeljern tar mer plass, men det er også modeller som kan lagres stående.
  • Sikkerhet: Vaffeljernet blir veldig varmt, så det er viktig at det er designet med forsiktighet. Står den godt når lokket er åpent? Er det et lys som viser når det er varmt eller når vaffelen er klar til å bake? Er håndtaket stort nok og isolert slik at du ikke risikerer å bli brent?
  • Varme: Drømmen er en jevnt bakt vaffel med en fin farge. Sjekk hvordan jernets varmeelementer er plassert, hvor raskt det varmes opp og hvor varmt det blir - det påvirker nemlig steketiden – og ingen vil vente for lenge på det gode. Hvis varmen kan reguleres, er det en bonus, men det gjør også vaffeljernet dyrere.
  • Stekeflate: Hvor stor stekeflate har jernet? Hvor mange hjerter får hver vaffel? Hvis det er for grunt, er det lett for røren å renne over - noe som gjør rengjøringen vanskelig, se neste punkt.
  • Rengjøring: Stekeflaten er vanligvis belagt med non-stick materiale i stedet for støpejern, men du kan fortsatt ikke vaske vaffeljernet under kranen som en stekepanne. Hvis rester ikke kan fjernes når den er avkjølt, altså. Du vil også unngå for mange kriker og kroker som samler fett og smuler. En avtakbar ledning letter både rengjøring og lagring.
Prøv å finne den vaffelrøren som passer best til jernet ditt. Foto: Robert Petrovic, Adobe Stock

Røren lager vaffelen


Den søte vaffelen

... er sannsynligvis den vanligste vaffelen i dag. Den sprø konsistensen er perfekt til dessert med noe søtt som pålegg. Du kan enkelt blande røren selv fra smeltet smør, hvetemel, vann og / eller melk, men det er også mange ferdige mikser å kjøpe.

Matvaffelen

... er som det høres ut: litt mer næringsrik og har ofte egg i røren. Det passer spesielt godt med saltere varianter av pålegg. Prøv gjerne strimlede poteter, urter eller ost for enda mer smak og substans.

Et elsket bakverk. Foto: Röhnbergfoto, Adobe Stock

Et vaffeljern til bålet og andre spesielle varianter


For de som ønsker å lage vafler som tidligere eller bake godbitene over åpen ild, er det fremdeles klassiske vaffeljern i støpejern, flere med lange håndtak. Selvfølgelig er det også spesielle jern til de belgiske vaflene og kombijern med utskiftbare stekeflater for forskjellige vaffelvarianter.

Tips & triks

  • For ekstra sprø vafler - bytt ut væsken med kullsyreholdig vann.
  • For både sprøhet og fyldigere smak - bytt ut noe av væsken med øl, gjerne et lett lag. Et triks fra vaffel- og øllandet Belgia.
  • La røren stå i 30 minutter før du steker, så har melet tid til å svelle og vaflene blir mer luftige
  • Prøv å krydre røren, for eksempel med vaniljesukker, kakao, kanel eller kardemomme.
  • Ønsker du å bake først og spise senere? Hold vaflene varme i ovnen.
  • Ikke glem at vaffeljernet har flere bruksområder, for eksempel kan du lage varme smørbrød, omelett, eller quesadillas i den.
Syltetøy og fløte er bra på vaffelen, men det er mange gode alternativer. Foto: annaia, Adobe Stock

Cajsa Wargs Rømmevafler

Siden vi fikke vaffeldagen fra svenskene, hvorfor ikke prøve en oppskrift fra fødselen av den moderne vaffelen rundt det forrige århundreskifte? Kokebokpioneren Cajsa Warg komponerte denne oppskriften i boken "Helping the Household of Young Women" i 1755:

"For en blokk med rømme, ta 2 blokker med vann, en halv blokk med smeltet smør og 2 egg. Alle blir slått godt sammen med så mye godt hvetemel at det krøller seg etter vispen når det løftes. Bak på vanlig måte. Bruk god tykk krem, som ikke er for gammel, så blir de gode. "

Dette kan nå oversettes til:

3 ¼ dl rømme

6 ½ dl vann

1 ¾ dl smeltet smør

2 egg

ca 5 dl hvetemel

Oppskriften gir i omtrent 15 vafler.

Hvordan du rengjør vaffeljernet ditt

Uansett hvor mange vafler du har hatt glede av - kommer til slutt det uunngåelige. Her er noen triks for å få vaffeljernet rent etter bruk:

  1. Husholdningspapir: Mens vaffeljernet fremdeles er varmt, men ledningen er koblet fra; legg noen få lag med kjøkkenpapir på lagene og lukk vaffeljernet. La den stå en stund og tørke litt ekstra om nødvendig.
  2. Varmebehandling: La vaffeljernet "bake seg selv" i noen minutter med maksimal kraft. Restene brennes til kull og er lette å tørke av når jernet er avkjølt. Sørg imidlertid for god ventilasjon og vær forberedt på at røykvarsleren reagerer ...
  3. Brødtrikset: Stek noen skiver i jernet, brødet absorberer fettet.
  4. Vaskevaffelen: Bland 1 dl vann, 4 ss salt og 2 dl mel og stek røren som en vanlig vaffel. Kast den ferdige vaffelen og tørk av vaffeljernet med en fuktig klut når det er avkjølt.

Tekst: Jessika Jellbom

Oppdatert: 16. februar 2024

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i det.