Prisjakts svært kunnskapsrike eksperter tester og gir råd for at du kan ta bedre kjøpsbeslutninger. Alle eksperter er uavhengige. Les mer.
Toppliste: Beste kamera for vlogg og YouTube
7. februar 2025
![](https://cdn.sanity.io/images/ksefzqfs/production/adde64c258aee43305411af7290cfb90469f274f-1920x1080.png?rect=60,0,1800,1080&w=900&h=540&q=75&auto=format&dpr=2)
Vlogging og YouTube er langt fra nytt, men stadig flere griper tak kameraet for å fortelle historier, dele interesser, dokumentere hverdagen eller skape underholdning. Noen gjør det også kun for å bevare minner. Med stadig flere plattformer å dele innhold på, stilles det ulike tekniske krav – for eksempel behovet for vertikal filming til TikTok og Instagram eller horisontal filming til YouTube. Som en respons på dette konkurrerer de største kameramerkene om å tiltrekke seg det voksende vlogger-publikummet. Hvis du leter etter et kamera for å dokumentere livet ditt eller et annet prosjekt, har du kommet til rett sted! Her får du en oversikt over et bredt spekter av kameraer, fra ulike prisklasser og med forskjellige funksjoner, slik at du kan finne det som passer best for dine behov. PS: Noen av kameraene krever ekstra tilbehør, som objektiver, for å fungere optimalt – husk å ta dette med i vurderingen når du velger!
Vlogging og YouTube er langt fra nytt, men stadig flere griper tak kameraet for å fortelle historier, dele interesser, dokumentere hverdagen eller skape underholdning. Noen gjør det også kun for å bevare minner. Med stadig flere plattformer å dele innhold på, stilles det ulike tekniske krav – for eksempel behovet for vertikal filming til TikTok og Instagram eller horisontal filming til YouTube. Som en respons på dette konkurrerer de største kameramerkene om å tiltrekke seg det voksende vlogger-publikummet. Hvis du leter etter et kamera for å dokumentere livet ditt eller et annet prosjekt, har du kommet til rett sted! Her får du en oversikt over et bredt spekter av kameraer, fra ulike prisklasser og med forskjellige funksjoner, slik at du kan finne det som passer best for dine behov. PS: Noen av kameraene krever ekstra tilbehør, som objektiver, for å fungere optimalt – husk å ta dette med i vurderingen når du velger!
1. Fujifilm X-S20
Open gate, alsidig, høy bilde -og videokvalitet, nybegynnervennlig
Ikke fullformat, dyrt for de på budsjett, linse må kjøpes ekstra
Fujifilm er en av verdens største kameraprodusenter, og med X-S20 har de virkelig tatt opp kampen om å bli ledende innen vlogging. Det er flere grunner til at jeg rangerer dette kameraet høyt. Først og fremst gir det mye for pengene, med kvalitet som nærmer seg proffnivå. I tillegg passer det både nybegynnere og erfarne innholdsskapere. Om du bare vil pakke opp og filme, har det flere forhåndsinnstilte moduser – inkludert en egen VLOG-modus som automatisk fokuserer på produkter og gjør bakgrunnen uskarp. Gjennom Fujifilm sine legendariske filmsimuleringer, kan du også filme i en automatisk modus som gjør at du har videoer av høyt kvalitet rett ut av kamera! Sa jeg også at det fungerer helt nydelig som et vanlig fotokamera?
For mer avanserte brukere tilbyr X-S20 6K-video opptil 60 FPS og 10-bit fargedybde i H.265 4:2:2, noe som gir stor fleksibilitet for fargekorrigering i etterarbeid. Det som virkelig skiller seg ut, er at kameraet filmer i open -ate, noe som betyr at hele sensoren brukes (3:2-format). Dette gir mer bildeinformasjon både horisontalt og vertikalt, slik at du enkelt kan beskjære en video fra 16:9 til 9:16 uten kvalitetstap – perfekt for både YouTube og sosiale medier. I denne prisklassen er det nesten uhørt! Skal du ha noe bedre, må du over 30 000 kr.
Den eneste ulempen er at det ikke er fullformat – men til denne prisen er det helt naturlig. Hadde det vært fullformat til samme pris, ville konkurrentene vært sjanseløse!
X-S20 er et perfekt valg for vloggere som vil investere litt mer i utstyret sitt. Trenger du et allsidig kamera for både YouTube og SoMe, er dette en no-brainer!
PS: Husk at en god linse og er en viktig investering når du kjøper dette kamera. Da vil prisen naturligvis gå litt opp. Når det er sagt, selges den i pakke med flere gode linser med en minimal prisøkning.
2. Apple iPhone 16 Pro 5G 8GB RAM 128GB
Du har den alltid på deg, Høy kvalitet, Profesjonelle egenskaper
Klønete filorganisering, Dyr (men telefonen har du jo uansett)
Det sies at det beste kameraet er det du alltid har med deg, og på mange måter er dette en sannhet jeg kan stille meg bak. Derfor er det ikke overraskende at smarttelefonen havner høyt på listen. I mange år har mobilkameraer levert høy bilde- og videokvalitet, men det var først med iPhone 15 Pro og iPhone 16 Pro at jeg virkelig ble overbevist om hvor kraftig en iPhone kan være som vloggekamera.
Apple har nylig implementert ProRes-videoopptak og Apple Log på de nyeste iPhone Pro-modellene, noe som løfter telefonene til et fullverdig verktøy for både video og foto. Dette er ikke lenger bare en mobil med et godt kamera – det har faktisk gått så langt at flere tredjepartsselskaper har utviklet profesjonelt tilbehør for å forbedre iPhone som et dedikert filmkamera. Dette inkluderer kamerabur (camera cage) for bedre ergonomi og montering av tilbehør; mulighet for ekstern SSD-lagring, slik at du kan filme i høyere kvalitet uten å bekymre deg for lagringsplass; og tilkobling av eksterne mikrofoner, som gir langt bedre lydopptak enn den innebygde mikrofonen.
Alt dette kombinert gjør iPhone 16 Pro (og 15 Pro) til et solid alternativ for vlogging. Tidligere iPhone-modeller er fortsatt gode, men for første gang ser vi telefonkameraer som faktisk kan konkurrere med dedikerte kameraer i flere situasjoner.
Den eneste ulempen er at filorganisering kan bli utfordrende. Siden du bruker telefonen til mye annet enn filming, vil lagringsplassen raskt fylles opp, og det krever et godt system for å holde orden på filene. Her kommer muligheten for å lagre og spille inn direkte på en ekstern SSD virkelig til nytte. Ved å bruke en ekstern SSD kan du skille video- og bildefiler fra resten av telefonens innhold, noe som både frigjør plass og gjør det enklere å holde oversikt.
Det sier seg selv at dette er et kamera for alle – så lenge du er iPhone-bruker. Det finnes gode alternativer fra andre merker, men per i dag ser det ut til at Apple leder an.
Det at iPhone nå kan filme i ProRes med Apple Log, gjør den til et relevant valg selv for profesjonelle filmskapere. Det er ganske sykt å tenke på! Når det er sagt, er konkurrentene i ferd med å ta igjen Apple, så undervurder aldri smarttelefonen som et kraftig vloggeverktøy. For de fleste vil den være mer enn nok!
3. DJI Osmo Pocket 3
Pris, Alt-i-ett, Kompakt, Høy kvalitet på video
Liten sensor, Litt liten å holde i
DJI, mest kjent for sine droner, har de siste årene virkelig satset på rene kameraer i ulike kategorier. Osmo Pocket-serien har vist seg å bli svært populær, og med Pocket 3 har de revolusjonert konseptet med et kompakt VLOG-kamera.
Osmo Pocket 3 er en alt-i-ett-løsning med kamera, linse og gimbal i én enhet. Det tar minimalt med plass og er perfekt for deg som er mye på farten og trenger et høykvalitetskamera for dokumentasjon. Kameraet har en 1" sensor og kan filme i 4K opptil 120 FPS. Selv om en 1" sensor er mindre enn APS-C, fullformat og Micro Four Thirds, har DJI optimalisert den for god ytelse i dårlige lysforhold. I tillegg støtter den 10-bit farger i D-Log M, noe som gir profesjonelle innholdsskapere stor fleksibilitet i etterarbeidet. Hvis fargekorrigering ikke er noe du bryr deg om, har kameraet en rekke auto-moduser som lar deg komme raskt i gang med filmingen.
Det mest imponerende med dette kameraet er hvor lite det er, samtidig som det kombinerer kamera, linse og gimbal i én enhet. Gimbalen sikrer enestående stabilisering, og i tillegg støtter det trådløs tilkobling med DJI sine egne mikrofoner. Har du dem, eller vurderer å skaffe dem, trenger du faktisk ingen mottaker – kun senderen!
Dette er det ultimate kameraet for dem som trenger en kompakt, alt-i-ett-løsning til en overkommelig pris, men likevel vil ha høy kvalitet. Enten du er en reisende innholdsskaper eller bare vil ha et lite, men kraftig kamera, er Osmo Pocket 3 et solid valg.
4. Sony ZV-E1
Beste av beste innenfor vlog, Fullformat sensor, Profesjonelt
Ekstremt dyr, Såpass liten at den ikke er ergonomisk for alle
For mange – meg selv inkludert – er Sony ZV-E1 den hellige gral av vloggekameraer. Dette er et kamera som selv profesjonelle filmskapere kan bli imponert over! Det leverer ultraprofesjonell videokvalitet i et overraskende kompakt format – faktisk så lite at det kunne fått plass i lommen din (uten objektiv).
Sony ZV-E1 er et fullformatkamera skreddersydd for profesjonelle vloggere og innholdsskapere. Med en sensor identisk med flaggskipmodellene Sony FX3 og Sony A7S III, får du knivskarpe videoer med den absolutt ypperste bildekvaliteten. For å sette det i perspektiv: Sony FX3 er Netflix-godkjent, og det finnes Hollywood-filmer som er skutt med dette kameraet. Med andre ord – du får en sensor som er godkjent av både Netflix og Hollywood!
Sony ZV-E1 filmer i 4K opptil 120 fps med profesjonelle kodeker, noe som gir innholdsskapere full fleksibilitet i etterarbeidet. Når det er sagt, kommer vi ikke unna at prisen er skyhøy – og det uten objektiv. Skal du ha en linse som er kamera verdig, må du regne med å legge til minst 15 000 kroner ekstra. Det sier seg selv at dette er et kamera for deg som enten ikke trenger å tenke på budsjett eller allerede har etablert seg som en profesjonelle YouTuber med inntekt fra videoproduksjon, og ser deg nødt til å investere i utstyr og kvalitet.
Hva med stillbilder? Sony ZV-E1 kan ta bilder, men er begrenset til 12 MP. Selv om dette kan høres lite ut, er det mer enn nok hvis du bare skal poste bildene på nett, der de uansett blir komprimert. Bildene er skarpe og detaljerte. En ulempe på foto-fronten er dog mangelen på en søker. Hvis en viewfinder er viktig for deg, bør du vurdere et annet kamera.
Så, bør du kjøpe Sony ZV-E1? Dette kameraet er for deg som allerede vet hva du driver med og har en ambisjon om å leve av videoproduksjon. Det er ikke et nødvendig kjøp for nybegynnere eller de som bare vil ta hobbyen et steg videre. Nå det er sagt, hvis du har pengene og vil investere i et kraftig vloggekamera, kjør på! Sony ZV-E1 er en investering som vil vare i mange år fremover.
5. DJI Osmo Action 5 Pro Standard Combo
Rimelig, God kvalitet, Allsidig, Monteringer, Brukervennlighet
Ikke et pro-level kamera, Ikke spesifikt laget fo vlogging
Ja, du leste riktig, og kanskje tenker du: Hva gjør et actionkamera her? La meg forklare.
De siste årene har actionkameraer vist seg å være utmerkede valg for vlogging – spesielt for deg med et stramt budsjett. DJI har virkelig bevist dette med sitt nyeste tilskudd: DJI Action 5 Pro.
Selv om Action 5 Pro ikke er designet som et dedikert vlogkamera og mangler enkelte funksjoner mange ser etter, er det fortsatt et rimelig alternativ for budsjettbevisste vloggere. Overraskende nok kommer man langt med dette kameraet! Det er også et perfekt kompromiss for deg som først og fremst trenger et actionkamera, men som ønsker muligheten til å vlogge av og til.
Action 5 Pro har en 1/1,3" sensor, den samme som i forgjengeren DJI Action 4. DJI har imidlertid forbedret sensoren slik at den presterer enda bedre i dårlige lysforhold. Faktisk er DJI blant de beste på dette feltet – actionkameraer er vanligvis ikke laget for filming i mørke, men her har DJI gjort en imponerende jobb. Dette gjør kameraet spesielt godt egnet for vlogging.
Når det gjelder bildekvalitet, leverer Action 5 Pro 4K opptil 120 fps og 10-bit farger i D-Log M. Den har også en dedikert nattmodus som bruker avansert prosessering for å sikre skarpe opptak i mørket.
En annen stor fordel er tilbehøret. Kameraet festes enkelt til ulike tripods og annet utstyr via magnetfeste, og det er kompatibelt med både DJIs eget tilbehør og en rekke tredjepartsalternativer. Det finnes utallige praktiske måter å montere kameraet på, noe som gjør det lett å filme deg selv eller andre mens du forteller historien din.
Dette kameraet er ideelt for deg som trenger en portabel og rimelig løsning – og spesielt for deg som også liker å filme actionfylte øyeblikk. Det kan også være verdt å vurdere forgjengeren, DJI Action 4, som fortsatt er et svært relevant alternativ. Ønsker du en enda billigere løsning, leverer den nesten like gode resultater!
6. Insta360 X4
360 video, 8k oppløsning, Relativt hyggelig pris
Krever noe etterarbeid, Litt mangel på avanserte video specs
Insta360 X4 faller under kategorien actionkameraer, men skiller seg ut ved å være et 360-graders kamera. Dette betyr at det fanger alt rundt seg i en sfærisk visning, og nettopp denne funksjonaliteten er det som gjør kameraet så unikt som vloggverktøy!
Når du filmer i 360 grader, betyr det at du ikke trenger å bekymre deg for komposisjon i opptaksøyeblikket – du kan velge utsnitt og kameravinkler i etterarbeidet. Insta360s programvare for PC, Mac og mobil lar deg enkelt "re-frame" materialet i etterkant, slik at du kan skape dynamiske og profesjonelle utsnitt. Dette er spesielt nyttig for nybegynnere innen vlogging, da det reduserer behovet for avanserte kamerabevegelser og presis kameraføring under opptak. I tillegg minimerer det sjansen for å gå glipp av viktige øyeblikk, siden du har hele 360-graders opptaket tilgjengelig.
Et annet stort pluss med Insta360 X4 er at den støtter 8K-video, noe som gir ekstremt høy oppløsning og skarphet. Dette gir deg mulighet til å croppes inn på opptaket uten å miste betydelig kvalitet – en stor fordel når du re-framer videoen din. Kameraet har også forbedrede HDR-funksjoner, noe som gir bedre bildekvalitet i krevende lysforhold.
Dette kameraet er et perfekt valg for de som ønsker et fleksibelt vlogg- og actionkamera i ett. Som med DJI Action 5 Pro er det ikke spesifikt designet for vlogging, men har vist seg å fungere godt til dette formålet. Kameraet har også gode stabiliseringsløsninger og AI-baserte redigeringsverktøy som hjelper deg med å lage jevne og profesjonelle videoer uten behov for avansert kameraføring.
Den største ulempen med Insta360 X4 er at 360-video krever en del etterarbeid. Selv om Insta360-appen gjør det relativt enkelt og intuitivt å re-frame, redigere og eksportere, kan dette være en ekstra -og til del unødvendig arbeidsprosess for dem som ønsker en raskere arbeidsflyt. I tillegg krever 8K-filer mye lagringsplass og kraftigere maskinvare for effektiv redigering. Heldigvis kan kameraet også brukes i en mer tradisjonell "flat" videomodus, der du filmer som med et vanlig actionkamera. Dette gir fleksibilitet og lar deg velge mellom 360-opptak for kreativ frihet eller direkte actionvideoer for raskere produksjon.
Dette kameraet passer perfekt for innholdsskapere som ønsker et allsidig kamera til både actionfylte opptak og kreativ historiefortelling. Det er spesielt godt egnet for nybegynnere innen vlogging, siden du kan fokusere på innholdet i stedet for kameraføring og komposisjon i opptaksøyeblikket. Samtidig vil mer erfarne brukere sette pris på fleksibiliteten, 8K-oppløsningen og de avanserte redigeringsmulighetene. Prisen er også svært hyggelig sett opp mot hva du får!
Med både teknisk og kreativ kompetanse rundt lyd, en bachelor innen lydteknikk, samt at jeg er en "utstyrsfreak" som liker å teste ut alt jeg kan få fatt i, gir jeg anbefalinger innen lyd & bilde fra et ståsted som tar utgangspunkt i tekniske spesifikasjoner og design, med hovedmål om å oversette dette til ulike budsjetter, bruksområder, og brukere. Jeg er lidenskapelig opptatt av tech og utstyr, og bruker mye tid på å undersøke hva som finnes av ulike duppeditter og nyheter i tech verden, uavhengig av merker.