Prisjakt

Prisjakts svært kunnskapsrike eksperter tester og gir råd for at du kan ta bedre kjøpsbeslutninger. Alle eksperter er uavhengige. Les mer.

Toppliste: Beste smartlås

18. desember 2024

Mange nærmer seg en hverdag hvor behovet for nøkler er helt borte, både for å bruke bilen, komme seg inn på arbeidsplass, garasje eller i en utleiesituasjon. Fleksibilitet, behov, kompatibilitet med din dør, sikkerhet og temperaturforskjeller er noe du må ta hensyn til når du velger din nye smartlås. Alle produktene som er tatt med i denne testen er FG-godkjent og oppfyller dermed kravene fra forsikringsselskaper. For å kunne fjernstyre låsen fra mobilen din uansett hvor du befinner deg, så må låsen kunne tilknyttes internett. Yale er det eneste produktet i denne listen hvor alt medfølger i esken. Alle de andre har også muligheten til dette, men krever da en eller to tilleggsmoduler som bruker en kommunikasjonsprotokoll som heter Zigbee eller Z-Wave. Ingen av produktene i testen er perfekte for alle, men noen kan kanskje passe perfekt til dine spesifikke behov. For noen vil det være godt nok å kunne åpne døren med Bluetooth på mobilen, har du barn er det kanskje best med kode eller fingeravtrykk, og driver du med utleie eller får mye uventet besøk er det fjernstyringen og en lettbetjent app som er å foretrekke.

Her er min liste over godkjente smartlåser som passer det nordiske markedet.

1. Yale Doorman L3S Flex

Komplett pakke u/tilleggsmodul, fleksibel, ikke touchpanel

Begrensning på 20 minusgrader, IP 55

Yale Doorman L3S Flex er en av de mest stabile og fleksible smartlåsene i skrivende stund. Den er forsikringsgodkjent, har god byggekvalitet, backupløsninger om batteriet går tomt for batteri, og automatisk låsing/opplåsning.

Du kan fjernåpne via Yale Home sin egen app, med mobilen, kode eller nøkkelbrikke. Den kan i tillegg registrere at du er i nærheten, og låse opp døren automatisk om du skulle ha hendene fulle. Med mulighetene for å opprette midlertidig kode i appen, er dette gjestevennlig, barnevennlig og ikke minst brukervennlig for hele husholdningen.

L3S blir levert komplett uten behov for tilleggsmoduler slik som Z-Wave og Zigbee, som gjør den er smart rett ut av esken og gjør at den kan styres fra hvor som helst. Låsen har tatt hensyn til de fleste scenarioer og brukergrupper, men om døren er utsatt for veldig kaldte temperaturer er nok løsningen fra Nimly (lenger ned i listen) et bedre alternativ.


2.

Det mangler forhandlere for dette produktet

Robust byggekvalitet, fingertrykksleser, god batteritid

Trenger tilleggsprodukter for å kunne brukes med Nimly appen

Nimly Touch Pro kommer svært tett på Yale L3S, og virker noe mer robust på byggekvalitet blant annet med IP 65 (støvtett og tåler mye vann), i tillegg til at den tåler temperaturer ned til -35. Det medfølger mekaniske nødnøkler som en ekstra sikkerhet, men den har ikke mulighet for å nødåpnes med 9v batteri som på Yale L3S og ID Lock 202. Yale har fysiske knapper mens Nimly har et touchpanel, noe som av erfaring kan være utfordrende med våt overflate eller fingre.

Nimly kan åpnes med 3 Medfølgende Rfid-nøkkelbrikker, fingeravtrykk eller kode og dekker dermed de fleste behov som den er. Har du derimot behov for fjernstyring via app trenger du tilleggsmodulene Nimly Connect Module og Nimly gateway, som vil øke prisen med et par tusen. Et godt valg for deg som bor i et værhardt område, og god kvalitet for pengene om du kan klare deg uten fjernstyring.


3. Danalock V3 BT Scandi

Automatisk opplåsning

Trenger tilleggsmodul for å brukes via wifi, kan kun åpnes med mobil

Med Danalock skifter du kun ut dørvrider på innsiden av døren, som gjør installasjonen enkel og krever ingen inngrep eller låsesmed for å få til selv. Modellen i denne testen åpner ved hjelp av Bluetooth på mobilen, men det finnes to andre versjoner med integrert støtte for Z-wave eller Zigbee, i tillegg til at du trenger modulen Danabridge for å kunne ta i bruk appstyring. Danalock har 12mnd batteritid med 4stk CR123, og automatisk opplåsning når du nærmer deg er positivt, men krever at alle brukere har en mobil.

Danalock monteres på innsiden av døren med en temperaturbegrensing på +5, som utelukker den på mange hytter, men i en leilighet hvor primærbehovet er å slippe nøkler, så er dette en rimelig og grei løsning. Har du behov for appstyring vil tilleggsmodulene jeg har nevnt gjøre Nimly og Yale til et bedre valg pga fleksibilitet og hva du får for pengene.


4. ID Lock 202 Multi

God byggekvalitet, kan settes opp uten app, dyr

Har ikke sin egen app, så du er avhengig av f.eks Z-wave elller Zigbee

ID lock 202 åpnes med brikke eller pin, og har som Nimly et touchpanel. Den har solid byggekvalitet og IP sertifisering på 55(delvis støvbeskyttet og tåler å bli truffet av vann), som er likt med Yale L3S. Rett ut av boksen er den kun en elektronisk lås, og medfølgende 3 nøkkelbrikker må programmeres på selve enheten. Den kan nødåpnes ved hjelp av et 9V batteri, om den skulle gå tom for strøm, og er bygd for å tåle -25.

ID lock har to tilgjengelige moduler for å kunne koble til et smarthjem via Zigbee eller Z-wave, og da kommer du helt på topp i pris på denne listen. De har heller ikke sin egen app, noe som betyr at du er avhengig av en tredjepart sin programvare. Det innebærer å ta i bruk for eksempel appen fra Futurehome eller Samsung smart things, som mange brukere er fornøyd med, men som også vil frita leverandøren en hel del ansvar med tanke på kompatibilitet.


5. Igloohome Smart Padlock 2

Svært sikker og perfekt til noen spesifikke formål

Dyr, må ha tilleggsmodul for å fungere med wifi

I noen tilfeller vil ikke låsekassen eller løsningene over i listen passe på en garasje, driftsbygning eller bod. Har du kostbart utstyr og verktøy hvor du ønsker å kunne gi andre tilgang for eksempel i en utleiesituasjon, ja da kan dette være en løsning for deg.

Igloohome Padlock bruker militær standard i byggekvalitet, og kan åpnes med kode, via bluetooth på mobilen, eller en tilleggsenhet som gjør at den kan fjernstyres via wifi. Den skal tåle mellom -20 til 50 plussgrader og har IP66 sertifisering, så selv om den står utsatt til vil denne fungere i varierende værforhold.


I mitt relativt enkle hjem er alle lys smarte og tidsstyrt, evt. fra tlf/fysiske knapper/Google nest Hub. Vaskeroboten starter med en kommando til Google Hub, lyd sendes trådløst via AirPlay til forsterker, TV og streaming i stue styres fra Apple TV eller via Samsung Tize'n på soverommet, frokostkaffen lages fra tlf til kaffemaskinen, plenroboten har wifi ute gjennom Netgear nettverksutvider, og alt kontrolleres via mesh system. Jeg kan smarthus! I tillegg har jeg god basiskunnskap gjennom min bachelor i IT- og informasjonssystemer, leser alltid bruksanvisninger, er glad i testing og utprøving av teknologi, og forståelse for hvilke produkter som kan forenkle (eller komplisere!) hverdagen. Jeg anbefaler aldri noe jeg ikke har prøvd ut selv, eller satt meg godt inn i, og det er viktig at pris/egenskaper gir god verdi for forbruker.

Annonse
Annonse